Hangyász Hétfő 08: Viszlát, büdös elmélet! - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

Hangyász Hétfő 08: Viszlát, büdös elmélet!

2012. február 06. 23:58 Nínó Karotta

Azt hiszem, múlt csütörtök volt az a nap, amikor megkockáztathattam volna azt a pezsgőbontást, amit a Hivatalos Fordulópont megünneplésére terveztem még az első Hangyász Hétfőn. A Hivatalos Fordulópont az a pillanat, amikor a régi vasak és a rosszul kitalált vagy kivitelezett új vasak kivágása helyett végre egyértelmű, szabott irányba, előre mennek a dolgok. Amikor nem tehetetlenül állunk egyik lábunkról a másikra, hanem lehet végre hegeszteni és csavarozni, mert megvan, hogy mi hova kerül.

hangyaszhetfo06 30

Mi volt múlt csütörtökön? Meglátogattam Adorjánt és Zolit, felcsaptam a számítógépet, és töviről-hegyire végigellenőriztük a modellt. Végigmértük a csonkállvány minden térbeli dimenzióját. Szögmérőztünk. Az este egy pontján előkerült az alapfokú trigonometria, és középiskola óta első ízben megnyomtam a sin gombot a számológépen. Ezután elvitatkozgattunk egy darabig az Ackermann-kormányzásról a hidegben, majd azzal tértünk haza, hogy a modell kész, zúghatnak a gépek.

Mit jelent ez? Egyet biztosan nem: azt nem, hogy pontosan tudjuk, milyen lesz a Hangyásszal gyorsan menni. Azt viszont elég nagy magabiztossággal ki merem jelenteni, hogy nem készítünk használhatatlan autót. Kanyarodni fog, nagyjából jó felé álló kerekekkel. Az úthibák és a billenés miatt nem lesz instabil, ideges. A kerekek dőlésszöge értelmes tartományban mozog majd.

Egy dologban nem vagyunk maradéktalanul biztosak, ez pedig az Ackermann-geometria. Az Ackermann – népszerű angol nevén dinamikus széttartás-változás – a szekerek fejlődésének egy fontos állomása volt. A lényege annak felismerése, hogy kanyarban a kanyar belseje felé eső keréknek szűkebb ívben kell futnia, mint a külsőnek, ezért élesebb szögben kell befordulnia. Eképp az egyenesben párhuzamos első kerekek a kanyarban nem huzamosan párosak többé, hanem a belső kerék egyre nagyobb szögben harap a kanyarba.

Ackermann_turning.png

Az elméletileg tökéletes Ackermann-kormányzás esetén a négy kerék egyetlen pont körül fordul. Ez kell ahhoz, hogy egy parkolóházban úgy tudjon a műgyantán keringeni az ember, hogy ne nyikorogjon és daráljon veszettül a két első kerék. Elméletileg tökéletes A-geometriát kapunk akkor, ha a segédirányítókarokat képzeletben meghosszabbítva azt tapasztaljuk, hogy azok épp a hátsó tengely közepén keresztezik egymást, és ha ugyanekkor a kormányművet nyílegyenes vonalban helyezzük el, pont a segédirányítókar végének a síkjában. Ilyet elég ritkán látunk.

Ackermann_simple_design.png

Az az általános, hogy a segédirányítókarokat nagyjából úgy lövik be, hogy a tengelyük elméleti metszéspontja a hátsó tengely környékére essen, de hogy aztán mégis mekkora lesz az Ackermann (mennyivel lesz nagyobb a szögkitérése a belső keréknek a külsőnél), azt alapjaiban befolyásolja, hogy a kormánymű maga hova kerül.

generic_front_steer.png

A Hangyász példájánál maradva, ahol az irányítókarok előre merednek, a szögkitérés-különbség akkor nő, ha a kormányművet hátrafelé toljuk, azaz az irányítókar hegyéhez képest hátrébb visszük, közelebb a tengelyvonalhoz. Ilyenkor azonos kormányelfordításkor a belső kerék több fokot tér ki befelé, mint a külső. Ha egymáshoz viszonyítjuk őket, ilyenkor a párhuzamoshoz képest szétállnak, ezért hívják dinamikus széttartás-változásnak is ugyanezt.

Schmitt Pál-doboz: a blogposzthoz használt nem saját illusztrációk részben a wikipediáról, részben az ausztrál Racing Car Technology oldalairól származnak. Ugyanitt van egy kiváló, tikkasztóan alapos összefoglaló Ackermann ügyben, ha még kívánod. 

Mi értelme van ennek az egésznek, ha egyszer évszázadok óta úgy a jó, ha minden kerék ugyanazon pont körül fordul? Miért nem az Egy Szent Egész Ackermann egyházának híve mindenki? Azért, mert az autó nem vonat. A vonatkerekeket vezeti a sín, így a szabott pályáról semmilyen költő kedvéért nem térnek le. Az autó kerekeit azonban nem vezeti sín, hanem a talajjal egy kúszó-nyúló-deformálódó gumitömlő közvetítésével érintkeznek. Ez az abroncs.

Image2.jpgKanyarban az autó sose pont olyan íven fordul, amerre a kereke áll. Az oldalerő hatására deformálódó gumi, és a gumi és az út közti finom csúszás, a szlip miatt a kerék mindig jobban befele mutat, mint amerre az autó megy. Minél nagyobbak az erők, annál nagyobb a szlip.

Gyorsan vett kanyarban az autó borzasztóan ráterhel a külső kerekeire, és nagyon tehermentesül a belső oldala. Ettől kanyarban a külső-első keréken mindig sokkal nagyobb a szlip, mint a belsőn. Ha tehát vesszük Ackermann Rudolf szekerét, teszünk rá jó pályagumit, elé kötjük Overdose-t egy bála fukusimai szénával a bendőjében, és megküldjük a Parabolicában 200-zal, szegény mérnök azt fogja tapasztalni a bakon az életéért küzdve, hogy hiába állnak a kerekek elméletileg tökéletesen egy pont körüli fordulóra való szögben egymáshoz képest, de a szekér mégis hülyén kanyarodik, mert a szlip miatt a kerekek nem azon az íven futnak, amerre állnak, hanem nagyobbon. Csak épp a külső sokkal nagyobbon, mert az kapja szinte az összes terhelést, míg a belső csak alig. Ettől az a dinamikus széttartás, ami papíron tökéletes volt, a gyakorlatban hirtelen nagyon sok lesz. Mivel a külső kerék "vezeti" az autót, annak a valós pályájához képest a belső így már aránytalanul túlfordul. Ezért van az, hogy bizonyos helyzetekben, bizonyos versenyautókon nemhogy a teljes Ackermann-kormányzásig nem mennek el a dinamikus széttartással, hanem épp ellenkezőleg, anti-Ackermann geometriával mennek. Ezek az autók lassan, szűk kanyarokban lényegében használhatatlanok, de Colin Chapman például nagy barátja volt a maga korában az anti-A-nak.

Image5.jpg

A Hangyászon használt BMW csonkállvány irányítókarjai úgy vannak belőve, hogy vonalaik a BMW difijének a környékén metszenék egymást. Mivel a zsebhangyász tengelytávja sokkal rövidebb a donor E46-énál (majd' fél méterrel), ezért eleve vesztünk Ackermannt. Ezt kompenzálandó úgy mozgatjuk a kormányművet, hogy minél többet visszanyerjünk belőle, anélkül, hogy bump steert csinálnánk, azaz berugózásra jelentkező összetartás-változást, ami az ördögtől való, és már volt szó róla.

A tudomány mai állása szerint – nahát – nincs tökéletes, univerzális Ackermann. Az ideális értéke függ a gumi tulajdonságaitól, az autó sajátkormányzási karakterétől, a kanyarívtől, és persze a kapitány életkorától, egyebek között. Mindezt azért meséltem el, hogy lássátok, hogy akár jó autó a kaland vége, akár rossz, mindenképp izgalmas a feltalálása. Bölcsész olvasóim kedvéért: legyen bár édes a mag, akár a nektár, vagy keserű, mint a bürök, a felláció maga mindenképpen erősíti a nyakat.

Ezt lájkold, ha azt akarod, hogy az ismerőseid furcsán nézzenek rád.

78 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam990 (törölt) 2012.02.07. 00:19:08

pali bácsis dobozon jót röhögtem:D
Nah de a lényeg, hogy igéretes lábakat kap a hangyász:)

chico090416 2012.02.07. 00:29:37

23 éves vagyok, lány...engem is meglep, de leköt és baromira érdekel ez a fajta "autóbuzéria" :-) Csak így tovább Karotta!
Legyen minden hétfő Hangyász-Hétfő!

u.i az "illetékeseknek";
Cougar- Kedd? :-)

Andrew460T 2012.02.07. 00:32:56

Bizony így késő este volt olyan rész aminek 2x is nekiálltam elolvasni!:)

Viszont az dicséretes, hogy most már kicsit egyszerűbben fogalmaztad meg a dolgokat, meg pár képpel is illusztráltad, így legalább a magamfajta laikus is megérti a mondandódat!

Mondjuk lassan már tényleg mutathatnál pár hegesztős, csavarozós, flexelős képkockát is a rengeteg elmélet után!:D
Persze tudom, jó munkához még annál is több idő kell!:)

májkrémke 2012.02.07. 00:43:06

ha valakit érdekel, Michelisz úrfi versenymérnökének az előadását lehet megtekinteni itt, ahol pont a slip-ről mesél, mutat videókat.
youtu.be/wKkA50gD9BY

és ez még csak az egy-tizenkettede az előadásnak.

Flankerr 2012.02.07. 01:41:41

Hát igen, az elmélet és gyakorlat ellentmondásai..
Ezt lassan tényleg könyvben kellene kiadni..:)

szipipeti 2012.02.07. 04:55:35

Köszi! Jó, ha ilyen "szakmai" anyagot is olvashatunk. Az éjszakai műszak közepén-végén jön rá az ember, hogy olykor-olykor érdemes értelmetlen időpontokban is idenézni!
Csak a hemi 426 hiányzik.

Nagyon türelmetlen vagyok, de tényleg! 2012.02.07. 06:59:11

Hemi426-nak megmondta az apukája, ha még egyszer a gép előtt találja este tíz után, letöri a derekát.
Majd, ha elmúlt 14, addig marad fenn, amíg akar, de addig kuss van és tanulás :D

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.02.07. 07:48:58

Én nagyon bírom ezt az elméleti fejtegetést, úgyhogy jöhet még.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen bonyolult autót/futóművet méretezni.

(Az SP doboz, a Fukusimai szénával etetett Overdose és az utolsó(előtti) mondat hatalmas! :-) )

Kezdő Laikus 2012.02.07. 09:17:39

@chico090416: Tudunk valahol talalkozni...? :P

Gomulka Béla 2012.02.07. 09:43:41

"legyen bár édes a mag, akár a nektár, vagy keserű, mint a bürök, a felláció maga mindenképpen erősíti a nyakat" - nekem ez tetszik. Bolcsész lettem?

bervas · http://mt10.blog.hu 2012.02.07. 09:46:47

Biztos számoltatok vele, de azért megjegyzem, hogy az F1 autó szemre elég farnehéz, míg a hangyász és a BMW jellemzően orrnehéz-orrtolós állatnak tűnik. Ami geometria jó lehet F1-ben, nem biztos, hogy jó lesz orrmotorral driftelni.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.07. 09:53:02

@bervas: A hangyasz futomuvenek annyi koze van az F1-hez, hogy ugyanannyi kereke van. A geometriaban semmi.

СubE 2012.02.07. 10:10:18

Még a Datsun építők is tudják, hogy a világ legjobb geometriája a BMW-knek van. Nem szégyen lenyúlni.

"a BMW jellemzően orrnehéz-orrtolós állatnak tűnik"

A legtöbb BMW súlyelosztása 50-50%-nál is jobb.

Tizenkettő 2012.02.07. 10:11:45

Ez picsajó cikk :D Főleg a bölcsészes vége :D

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.02.07. 10:13:15

Ez a Bump steer ez újdonság.
Az XM-en, amikor állíttattam futóművet, meglepődtem, mert valami elég emberes, 7-8 fok körüli SZÉTTARTÁST kellett állítani, normál magasságba emelet futóművel. Valami olyasmit magyarázott a futóműves, hogy azért, mert ahogy a futómű mozog fel-alá, úgy lesz jó az összetartás. Jó is, nem koptatja a gumit, megy egyenesen, meg mindent csinál, de ez azért volt meglepő, mert a hidrós futómű ugyebár alapvetően törekszik arra, hogy ugyanott legyen, tehát nincs olyan, hogy ha megpakolod, akkor leül. 7 mázsa motyóval is feltápászkodik, és úgy áll, mintha üres volna, meg úgy is megy, meg rugózik...

Sopánka76 2012.02.07. 10:13:50

köszönjük! élvezettel tanulok!

Schütii 2012.02.07. 10:20:39

Az utolsó mondatért volt értelme elolvasni a posztot. Pedig nem vagyok bölcsész. Vagy mégis?... :)

zum trucc 2012.02.07. 10:28:08

Nem állítom, hogy akár egy hangyafasznyit értettem az Ackermannból, de nagyon figyelmesen olvastam és valamiért jól esett. Az olvasás. Hát akkor köszi.

m_balage 2012.02.07. 10:33:21

@Flankerr:
helyesebben: "a kiherélt elmélet és a gyakorlat ellentmondásai"

de aztán a srácok nagyon helyesen belevették az elméletbe a slipet, így szépen közelít egymáshoz a két dolog.
csak sajnos a sok ismeretlen faktor (sajátkormányzási tul., gumi, stb) megint befigyel a mérnöki hasraütés módszere a korrekciónál... milyen jó lenne ezt kikerülni

el lehet jutni egyáltalán olyan pontig, hogy pusztán az elmélet alapján legyen korrektül megtervezve a geometria, vagy egy ponton mindig belép az, hogy "hát ezt a pontot húzzuk előrébb egy kicsivel, mert tapasztalat szerint így lesz jó"
mert így akármennyire tanulságos és élvezetes, olyan hiábavalónak tűnik az elmélet, hiszen a háttér megvilágítására jó, tervezésre kevés...

qmatch 2012.02.07. 10:34:49

Nem tetszik a cím. A "...büdös elmélet".
Nem szeretem, amikor a hülyeséget népszerűsítik.
Az elméletet, pontosabban a gyakorlati jelenségek mögötti háttér ismeretét leginkább azok becsmérlik, akik azt lusták megismerni, vagy képtelenek felfogni. Vagy mind a kettő.

...vagy csak - akár saját meggyőződésük ellenére is - a "másik", nagyobb tábor kegyeit keresik ezzel. Mert a "másik" tábor mindig nagyobb, gondolom ezért...

Szerintem a tudatlanság a "büdös", meg a tudatlanságban maradni vágyakozás. Nem azt mondom, hogy bűn - de ha már valami "büdös", akkor inkább az.

2-More 2012.02.07. 10:43:59

@qmatch: Ott a baj, hogy az elmélet és a gyakorlat között ugyan elméletileg nincs különbség, gyakorlatilag viszont van.

Szóval én eg pl attól hányom el magamat, mikor jön egy ceruzakoptató a szögeivel meg az orbitális nagy tudásával, homlokán mint a házimacskának, ott az M betű hogy ő nem akárki ám, hanem maga az isten által földre dobott mérnöKÚR, és nekilát a 20 éve olajbúvárkodó szakinak megmagyarázni a frankót. A gond ott van, hogy azért kopik a szakma, mert a nagyobbik fele gumiderékkal hajbókol az ilyen majmoknak különben belefagyhatna az aknába,a kisebbik fele meg csipőből elhatja a répába, holott azért nincs akkora baromság a földön, amiből ne lehetne okulni.

ZuluJules 2012.02.07. 10:47:07

@Schütii: osztom...
Egyébként meg csodálom, hogy az autógyártók a sok elektronikai kütyü korszakában erre még nem fektettek nagyobb hangsúlyt. Pl.mondanám én, miért is nincs olyan futómű, ahol kerekek elfordulását, dőlésszögét stb. egy intelligens elektronika folyamatosan figyeli, számolgatja és irányítja századmásodpercek alatt? Ha ez ennyire tudja befolyásolni az autó viselkedését (márpedig baromira tudja), akkor legalább komolyabb, sportos gépekben alkalmazhatnának ilyet... Nem kell huszonnyolcadik ülésmasszírozó meg, századik fokozat az automata váltóba, inkább javítsanak az autó viselkedésén, fizikáján aktívan! Uff...

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.02.07. 10:48:26

@ZuluJules: Van.
20 éve az XM-ben a hidraktív futómű már folyamatosan variált a futómű keménységével, a csillapítással.

ZuluJules 2012.02.07. 10:51:06

@Tie: Persze, tudom, ilyenek vannak ma is, de ez a cikk nem erről szól, hanem a kormányzott kerekek elfordulási szögének egymástól való eltéréséről, valamint kerékdőlésszög kezeléséről is...

gerbaud 2012.02.07. 10:55:29

Szia Karotta! Nézegettem az ackermann-os képeket, és a színeset (a fordulókör középpontjával) átrajzoltam úgy, hogy a segédirányítókarok előre álljanak és úgy a képzeletbeli tengelyek jobb oldalon találkoznak a távolban, nem a hátsó tengelyen vagy környékén. Nem értek semmit az autózáshoz, a szereléshez, én csak a geometriát meg a szimmetriát néztem a rajzon és ez feltűnt, hogy ez nekem így nem passzol. Kérlek nyugtass meg, hogy én néztem be valamit, és baromság, amit lerajzoltam. Köszi! Itt egy link az átrajzolt képről:
picasaweb.google.com/gerbaudcorp/Karotta#5706326819580176514

_gram_ · http://www.miata.hu 2012.02.07. 11:03:17

Grat ismételten, férfimunka a javából! Futóműves feketemágiával baromi jó móka kísérletezni, úgyhogy örülök, hogy, megszületnek ezek a remek összefoglalók.

Kitartást hozzá, szükség lehet rá... :) Egy viszonylag jól kitalált gyári futóművön én két komplett napon át állítgattam a dőléseket, összevisszatartást úgy, hogy rengeteg dokumentáció elérhető konkrétan ehhez, illetve különböző ültetési magasságokhoz. Ami ackermann-t illeti, a gyári összetartást 6mm széttartásra cseréltem, caster 6°, camber -1.5°, hátul 4mm összetartás/-2°camber. Eredetileg egy nyugis, egyenestudatos, fordulékonynak tűnő vasból egy gondolatirányítású tail-happy kanyarállat lett, egyenes vonalú mozgásra tökéletesen alkalmatlan, de olyat meg ki akar? :) Szóval az biztos, hogy egy rakás tudás kell az optimális megközelítéséhez is. Ilyenekről már gondolkodni sem merek, hogy a gyári szilentek egy lengőkaron belül is eltérő keménységűek a passzív kormányzás miatt.

Alf (törölt) 2012.02.07. 11:07:51

Ez a dolog kísértetiesen hasonlít a lemezjátszó kar geometriára, meg a antiskating beállításra.

Mindig is mondtam, hogy a zene és a motorsport egy ágról gyökereznek (képzavar 2x) ;D

@Tie: Ez érdekes, mert a DS-en meg 1 fok összetartást kell állítani. Mondjuk azt hiszem, hogy az gyökeresen más felfüggesztés, amit nem is láttam máshol, az ún "center point steering" ahol a kerék elfordulási pontja a kerék középvonalában van.

www.schaalbouw.nl/citroen/voorwieloph.jpg

ezt meg nem is tudom, minek hívják.

kockablogger 2012.02.07. 11:09:31

A palibácsidoboz tarkónvág, nagyon állat!
Komoly meló, szép eredmény, komolyan grat. Kíváncsi vagyok, milyen lesz összeállítva, a hibrid első futómű birizgálja a fantáziámat rendesen (szép is a német-japán barátság). Várom, jó lesz, ügyesen, okosan, szépen jól! Érted.

Alf (törölt) 2012.02.07. 11:11:39

@ZuluJules: asszem van ilyen is, nem akarok oltári hülyeséget mondani, de a bmw 7 legújabb változata asszem a hátsó kerekek kanyarodását sebesség függvényében állítja, elektronyosan. ű

na mög is van

en.wikipedia.org/wiki/Steering#Production_cars_with_active_four_wheel_steering

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.02.07. 11:19:35

@ZuluJules: Hát, olyat borzasztó bonyolult lenne csinálni. Ha azt veszed, hogy a toronynak valahogy mégiscsak fixen kell csatlakoznia a kasztnihoz, akkor NAGYON át kell gondolni az egészet. Felejtős az egész torony-gólyaláb felépítés, akkor valami olyasmit kéne kialakítani inkább, hogy teljesen 3D futóműrögzítést építeni. Gondolok erre úgy, hogy a kerékagy nem EGYETLEN gólyalábon van, hanem pl. három alul-felül gömbcsuklózott hidraulikaszáron lóg, ami három helyen van felül bekötve, és a hidraulikaszárak hosszának változtatásával lehet beállítani adott futóműgeometriát. Oldaldőlést, széttartást-összetartást, utánfutást, miegymást. Csak éppen ez borzalmasan költséges lenne, borzalmas helyigénye volna, és borzasztóan bonyolult lenne a vezérlése, és akkor még nem oldottad meg a rugózást, hogy a futómű mozgása során a geometria változatlan maradjon. Szóval maximum csillapítást és rugóerőt tudsz variálni, geometriát menet közben nem.

csigafasz · http://csigafasz.blog.hu/ 2012.02.07. 11:20:03

30km légvonalban de én tudok rövidebb utat XD

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.02.07. 11:22:10

@Tie: Illetve hát van nagyjából ilyen, de az más világ. A modultrélerek futóműve olyan, hogy hidraulikus szint és dőlés-szabályozásúak, kerekenként külön-külön, hogy menet közben is mindig vízszintes legyen a plató, amin monduk egy néhány-ezer tonnás dolog álldogál. De ott is csak az utánfutás változik annak függvényében, hogy mennyire emeli ki az adott kereket, meg hát az csigavánszorgásnál gyorsabban nem nagyon megy, néhány száz méter óránként a sebessége. :)

will 2012.02.07. 11:32:29

Azt mondjátok meg inkább geometriából jól képzett szaktársak, hogy miért huppog-pattog az utasoldali ablaktörlő bármilyen gumival, miért nem tartja egyenletesen a szélvédőn? Mitől rezonál be? Nem volt elgörbülve, nem ült rá a jegesmedve, mégis kezdettől fogva ugrál az üvegen picinykét, jó sűrűn.
ONTOPIC hozzászólásom: A Karotta ügyes.

Negrogo 2012.02.07. 11:34:51

@СubE: Ez akartam en is irni kb.

Errol meg annyit, hogy:
www.youtube.com/watch?v=P_cpGWFm95o

BTW jo volt olvasni ezt a postot, okosodtam nem keveset belole.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.07. 11:48:55

@Tie: Azért az a 7 fok rengetegnek hangzik. A 7 tized se kevés, vagy a 7 mm. Az kétségtelen, hogy a teljes rugóút alatt egy utcai autónál elég nagyot tud változni az összetartás, de mi század fokokra próbáljuk lenyomni a változást, a kerek egészek dermesztően soknak tűnnek.

Chingachgook 2012.02.07. 11:55:50

ejj bazz Karotta, minden tiszteletem a nepmuvelesi torekveseidert :)

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.07. 12:04:27

@qmatch: A cím irónia. A klasszikus esete annak, amikor nyilvánvalóan az ellenkezőjét mondjuk annak, amire gondolunk, és ez mókás. Onnan lehet ez tudni, hogy az elméletet lebüdösöző cím után pár ezer karakter masszív elmélet jön.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.02.07. 12:05:26

@Nínó Karotta: Ja, télleg, baromságot beszéltem, sorry vagyok.
3mm széttartás van, a 7 fok az volt, hogy annyira el volt b.szva az axiálcsukló csere után, hogy 7fok összetartás volt.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.07. 12:05:29

@m_balage: Amikor ilyen kicsiben játszik az ember, akkor az az egyetlen megoldás, hogy tanulunk és számolunk, amíg lehet, de eljön az a pont, amikor meg kell csinálni végre valahogy. És majd visszaforgatjuk a tapasztalatokat a második iterációs tervezésbe.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.07. 12:12:31

@gerbaud: Ahogy _gram_ ábrázolta is, az a megfejtés, hogy tengelyvonal előtti kormányműnél szétállnak az irányítókarok.

GregDzsi 2012.02.07. 12:29:36

@Nínó Karotta: ... és így erősödnek majd rendesen azok a nyakizmok, ami a pályán semmiképpen sem hátrány:)
Jó a cikk, tágul a horizont tőle rendesen.
Hajrá!

GregDzsi 2012.02.07. 12:36:18

@enpera: Ne kezdj ki fanatikussal/fotöjfizikussal:)

Amúgy: a súlyeloszlás sehogy. De az még magában nem minden: a tömegközéppont helyzete, hajtott kerekek száma/helye, mittomén, én is a fotelból beszélek, de a fizika anno még igencsak ment:) Tán majd Karotta ezt is kivesézi, amikor oda jutnak, hogy hova kerül az aksi, tank, ülés:)

W123qp 2012.02.07. 12:37:52

@will:

off:
Az ablaktörlőgumi és az szélvédő által bezárt szög nem jó. A Suzukimmal én is sokat szórakoztam ezzel, cseréltem ablaktörlőgumit x-szer, vettem „szpoileres” lapátokat, de mindig megmaradt a jelenség. Végül lefújtam parasztkrómmal azóta jó. :-)

Azt vettem észre, hogy mindig törléskor ugrál a lapát, visszafelé nem. Tehát: nagyobb sebességnél a menetszél túl erősen nyomja a lapátot az üvegnek, és így nem tud „átfordulni”. Én az ablaktörlő karon a hossztengelye mentén tekertem egy kicsit, hogy az üveg és a lapát által bezárt szög közelebb legyen a merőlegeshez, így nekem már nem ugrál.
on.

Érdekes cikk.

szanaszet 2012.02.07. 12:55:26

@will: Ha felfelé huppog, próbáld meg a kart hosszirányban megcsavarni, bal felé, valahol a tövénél, két franciakulcs, vagy két erős fogó segítségével.
Bal felé részletesebben: anyósülésen ülve képzeld, hogy motorozol. Bal kézzel fogod a törlő tövét, jobbal húzod a gázt, vagyis a kar végét...
Fontos: nem lapátot, hanem a kart kell bazirgálni.. A megoldás itt is csak néhány fok.. :)
@Nínó Karotta: Annyival beljebb vannak a karok, hogy így is elfér? Vagy extrém kis ET? Vagy ez itt nem számít, mert a kanyarodós autón pont olyan kevés a függőleges csapágyterhelés mint a futásteljesítmény?

Negrogo 2012.02.07. 13:06:27

@enpera: Ezen rugoztok, 4-5 -en? Nyilvan elirta amit a vegen akart mondani. A lenyeg benne van.

AnyátoknakPalánot 2012.02.07. 13:12:48

Nem jobban megérte volna gyári rozsdamentes állapotúra megcsinálni azt a Z-t, és bele egy RB26 vagy SR20 motort?

h4z4rd 2012.02.07. 14:13:15

@Nínó Karotta: Szép feladat volna ennél szofisztikáltabban lehülyézni valakit.

Nagyra értékelem a nép tudattágítására irányuló törekvésedet a megvalósítás színvonalával egyetemben. Köszönöm.

@2-More: "Ott a baj, hogy az elmélet és a gyakorlat között ugyan elméletileg nincs különbség, gyakorlatilag viszont van."
Az utóbbi idők legszebb kommentje!

lr 2012.02.07. 14:24:27

@qmatch és 2-more: felesleges összevesznetek - szerintem egyetérthetünk abban, hogy pl. a gyári előírásokat leszaró "olajbúvárok" ("nekem senki ne mondja meg, hogy rakjam be azt a csapágyat/húzzam le azt a csavart/milyen segédanyagot használjak" stb. ->töredék alkatrészélettartam, majd a típus/márka/nemzet szidása) kb. pont annyira hasznos tagjai a társadalomnak,mint azok, akik úgy mentek műszaki pályára, hogy igazából közük nincs hozzá, és nem képesek érzékelni, hogy egy modellnek mindig vannak korlátai, illetve hogy hol.

(Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az 5 évnyi egyetemen minden egyes félévben jelen lévő, soksokkredites főtárgy során tervezett dolgokat meg is kellett csinálnunk + elméleti és gyakorlati technikabuzi vagyok kb. mióta az eszemet tudom. :) (Egyike azon kevés gyerekeknek,akik össze is rakták,amit szétszedtek,miután megnézték,hogy működik + Lego Techniken nőttek fel (amit még a diplomatervezésnél is használtam deszkamodellekhez).)

@ Will: az elméleti személyiségem azt mondaná, hogy amit tapasztalsz, azt stick slipnek hívják, és az okozza, hogy az ablaktörlőlapát és az üveg közti tapadási súrlódási erő nagyobb, mint a csúszási-ezt kell megszüntetni valahogy.

A gyakorlati meg azt, h csináld amit W123qp és szanaszet is írtak, és jó lesz. ;)

EddieCivic4g 2012.02.07. 14:37:06

Több,mint fél óra alatt sikerült elolvasni, ebből 25 perc a "nem huzamosan párosak többé" által okozott röhögés volt:D

Nagy vagy Karotta, csak így tovább!

Most megyek, és 8456odszor is megnézem az NSX tesztedet:)

lezsi 2012.02.07. 17:38:56

Bennem az merult fel, hogy az egesz elmelet arrol szol, amikor a kocsi _nagyjabol_ arra halad, amerre az eleje nez.

Driftelesnel viszont teljesen mas szogekben kanyarodik, ezert talan a kormanyszogek is mashogy lennenek idealisak?

Negrogo 2012.02.07. 17:57:00

@enpera: Talan, h vki olyan ordenare baromsagot ir, h a BMW -ek es Datsunok orrtolosak. Mikozben a Bimmerek nagyresze kozel 50-50 sulyelosztasuak. +/-1% ami a nem M-es re vonatkozik. Nyilvan azt akarta irni, h a tobbsegtol jobbak, ti meg szanalmas modon az egyertelmuen elirt reszre kattogtok es meg nevetsz is a ertetlensegeden. Csak igy tovabb. Kesz.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.07. 20:05:15

@mennyi?husz!: Na, csak semmi békétlenkedés. Az 50-50%-os súlyeloszlás egyébként az ég világon nem mond semmit arról, hogy orrtolós lesz-e egy autó végül. Vannak irtózatosan orrtolós BMW-k (130i, például), vannak rettenetesen túlkormányzott, megpördülős orrnehéz autók (Peugeot 106 GTI, egyes Xantiák), vannak alaphelyzetben alulkormányzott farnehezek (átlagos Porsche 911), és hosszan lehetne folytatni a sort. Az egyenlő súlyelosztás egy jó lehetőség arra, hogy klasszul viselkedő autó épüljön köré, de nem old meg semmit magában. Versenypályára, hátsókerekes autónál kimondottan nem is jó.

freddy_m · http://feri.szikla.hu 2012.02.07. 20:21:17

Nah, most már tudom, hogy nem azért nyikorog a parkolóházban mert rossz. Élvezem ezeket postokat. Érdekes információk és nem nekem kellett kitúrni. Mondjuk sosem álltam volna neki mert fogalmam sem volt róla, hogy ilyesmi létezik egyáltalán. Más érzés lesz ezután tekerni a kormányt. Ha nem lenne ilyen cudar hideg lemennék és bebújnák a gép alá megnézni a vasakat.

Virago_1000 2012.02.07. 21:55:22

@СubE: "A legtöbb BMW súlyelosztása 50-50%-nál is jobb."

- :)))))

Orak ota rohogok :))) Barki barmit mondhat, itt te vagy, voltal, es leszel a legnagyobb kiraly!!!

@enpera: "50-50-nél hogy lehet jobb? "
- hogy ne lehetne, ne legyel mar korlatolt :))))))

@will: Milyen sebessegnel ugral az ablaktorlolapatod?

Virago_1000 2012.02.07. 22:01:39

@will: Milyen sebessegnel ugral az ablaktorlolapatod?

@W123qp: A lapat es az uveg altal bezart szog a lapat elfordulasa szogenek fuggvenyeben valtozo. Ezen te akkor tudnal valtoztatni, ha a tengelyek szogen valtoztatnal, amin ertelemszeruen nem tudsz. A lapatot az uvegre nem a menetszel nyomja, hanem a kar alatt a rugo. A menetszel eppen hogy fel akarja emelni.
Nem tudom, milyen Suzid van, gyari lapatokkal biztos, hogy nem ugral. A kulcs a spoilerek lesznek, de ki tudja, milyen lapatot tett ra az elozo tulaj.

Virago_1000 2012.02.07. 22:03:21

@szanaszet: "Ha felfelé huppog, próbáld meg a kart hosszirányban megcsavarni, bal felé, valahol a tövénél, két franciakulcs, vagy két erős fogó segítségével."

- Az istenert, nehogy! Cserelni akarod a karokat is? Vegyel ra inkabb ravalo lapatokat.

Virago_1000 2012.02.07. 22:07:37

@h4z4rd: ""Ott a baj, hogy az elmélet és a gyakorlat között ugyan elméletileg nincs különbség, gyakorlatilag viszont van."
Az utóbbi idők legszebb kommentje! "

- lehet, hogy szep, csak az a baj, hogy boduletes marhasag.

@Nínó Karotta:

Koszi szepen a fejtagito postot, sohasem foglalkoztam futomuvekkel. Tobbet er, mint barmely - a mai hummereshez hasonlo belsoseg poszt, de hat nem erre van igeny.
No1. teszted az NSX, No2. a Tatra 603, megnezem mindkettot ujra :)
No3. pedig a Porsche 911 GT2.

will 2012.02.07. 22:13:34

@Virago_1000: Többnyire akkor ugrál, ha a folyamatos (de nem a leggyorsabb) törlésben van. Mivel esőérzékelős, ezért hol ilyen, hol olyan (néha szőrsapkához hasonlít, ahogy ül egy hosszú ágon, föl meg le...) A kocsi sebességétől nem függ.
Megpróbálom azért görbítgetni, abból baj nem lehet, legfeljebb letépi a szélvédőt, ha túlhúzom... :)

latyusa 2012.02.07. 22:23:23

Tisztelet a kitartó munkádért Karotta, én biztos lemásoltam volna egy széria BMW minden első futómű paraméterét. Ahol lehet, állíthatóra, úgyis a pályán dől el, hogy hogyan sikerült. (a puding próbája az evés) Menet közben meg lehet finomítgatni.

GorCseW 2012.02.08. 13:55:30

Itt a nagy futómű elmélet fejtegetés kapcsán az jutott eszembe, hogy:
[nem jártam utána, de régről még ilyan info morzsák maradtak]
anno a kupás Astra-k futóművét a Cserkuti József tervezte/fejlesztette, és hogy klasszisokkal jobbra sikeredett mint a széria, ezért tud egy olyan Astra jobb köridőt a Ringen mint egy mostani Clio [állítólag, fogalmam sincs a tényleges számokról] esetleg valaki nálam jobban tájékozott el tudná mondani, hogy miként dolgoztak anno, esetleg meg lehetne keresni, hogy támassza alá az elméletet v. meséljen ezt azt....

2-More 2012.02.09. 13:34:13

@Virago_1000: Akkor kérlek direktben sugározz le rám bölcsességet oh mesterem, mert idelennt ahol én röfögök, csak a szórt fényed jut.

BUBISBUBLEK 2012.02.09. 23:10:49

bizony jó lett ez az írás is ! hát ebből ilyesmikből kellene itt több. ez olyan igaz autóbuzériásnak való mint itt jó páran mi magunk. részemről respekt, és hajrá ! ;)

(ahogy elnézem a képeket a hangyász toronycsapágya jó lenne nekem. csak nem sikerült szerezni..... ha kikerül s netán c vágányra, biztosan érdekelne ;) )

kzolee 2012.02.10. 17:15:32

Adorjan is ki lehet rendesen ennyi elmélettől :D A sajátjára alig jut ideje XD ...

Jól csinálod, értem én hogy pályafegyver meg miazmás, beleölt energia nem számít, jó ez így! Maxiriszpekt!

A század fokok... Na az nem lesz egyszerű!

whale 2012.02.10. 18:16:03

Ööö...ööööööööö...az utolsó előtti mondatot értettem meg az egészből.:)
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha majd elkészül, be lehet ülni melléd egy körre?:)

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.02.11. 00:28:55

Jaj, csak most keveredtem ehhez a bejegyzéshez.

Nekem az aktív felfüggesztés ugrott be elsőre. Hogy miért nem lehet engedélyezni a tetves Forma 1-ben sem...?

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.12. 18:51:48

@latyusa: A szimpla BMW másolás nem működött volna. A futómű nem független a bódétól fölötte. Egy másmilyen nyomtávú, tengelytávú, magasságú, súlyú, súlyeloszlású, színű autóban ugyanaz a futómű csak rossz tudna lenni.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.12. 18:52:41

@GorCseW: Én is csodákat hallottam Öcsi bácsiról, de nem ismerem, nem keresném meg a hülyeségemmel.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2012.02.12. 18:53:26

@whale: Be lehet ülni, de csak a nagyon keheseknek.

tiger1342 2012.02.13. 21:33:30

Várjuk a mai postot.
Addig itt van egy kis ihlet:
forums.vwvortex.com/showthread.php?4515333-V10-E30-M3-Build
Csodálatos lehet részt venni egy ilyenben. :)

... ... 2012.02.19. 16:21:59

akkor most A modellautóm hogy állítsam be? :D

Balt 2012.02.29. 10:22:41

@GregDzsi: :)) Attól tartok, a nyakizmok inkább az _aktív_ részvételtől erődnek, de hajrá! :)
süti beállítások módosítása