Szeretkezz, ne kerékpározz! - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

Szeretkezz, ne kerékpározz!

2005. szeptember 21. 22:35 Nínó Karotta

A bringások kicsit megbénítják ma Budapestet, ami gyűlöletes. Tízezrek fognak szívni miattuk órákon át, mert utakat zárattak le, és a délután közepén tüntetőleg kerékpároznak. A bringások viszont minden nap szívnak miattunk, autósok miatt. Amíg egyedül vannak, kushadni kényszerülnek, nehogy felborítsuk őket. Most viszont nagy a szájuk, és itt-ott hangos hülyeség jön belőle. Pedig alapvetően igazuk volna.

Szent igazság, hogy Budapest közlekedése rossz. Túl sok az autó, nincs bicikliút, a néniknek nincs idejük átvánszorogni a zöldön, nincs parkoló, vagy drága, vagy volt rajtad sapka vagy nem. A biciklistáknak nagyon rossz hely Budapest, igazán nyomorult helyzetben lévő kisebbségnek érezhetik magukat. Az autósok nem veszik észre vagy leszarják őket, alig van bicikliút, a bringás gyalogosnak gyors, motornak lassú, autónak puha. Az autósoknak is elég rossz hely Budapest, az utak szánalmasak, a csúcsforgalom idegőrlő, a benzin drága, a parkolás drága, a többiek hülyék. A tömegközlekedőknek is elég rossz hely Budapest, mert néha tömeg van, néha meleg vagy hideg, néha büdös a szomszéd, néha megverik az embert, és akkor még nem beszéltünk az undort keltő betegségben szenvedő utastársainkról. És az ellenőr is ellenszenves. A motorosoknak meg talán a legrosszabb, számukra az utak simán életveszélyesek, az autósok hülyék és életveszélyesek, a biciklisták és a totyogó nénik is mind életveszélyesek. És hülyék.

Mindenki ugye nem zárhatja le a várost. Én például támogatnék egy elektromos rolleres - gördeszkás - segwayes érdekérvényesítő blokádot, mert viccesnek tartanám, különösen, ha csatlakoznának a járókeretes nénik és a nem akadálymentesített kerekesszékesek. Nekik mind rossz, ahogy az autósoknak, a motorosoknak, a metrózóknak és a bringázóknak is. A biciklisek most lezárják a várost, amivel megharagítják az autósokat, amiből megint nekik lesz bajuk. Az autósok pedig dühükben agresszív baromságokat mondanak, amivel szégyent hoznak a saját fejükre.

Pedig a biciklistáknak tényleg nagyon rossz, és helyes, ha erre felhívják a figyelmet. Még a blokád is helyes: tényleg, mi a francot csinálhatnának? Az érdekérvényesítéshez be kell kerülni a híradóba (igazából persze a Fókuszba és az Aktívba kell, de az is meglesz), ahhoz pedig vagy blokád kell, vagy meztelenül egykerekezni a Parlament előtt. Utóbbit is javaslom.

Tényleg, mit kínál a kerékpár az erotikus fantáziavilágnak?

A blokád nagy kérdése az, hogy ha már kijön Gombos Edina a stábbal, és megkérdezi, mi a baj, akkor mit mond a biciklista. És erre a biciklista az mondja, hogy az autós leszorít, ráparkol a bicikliútra, agresszív tahó, de főleg tüdőrákot és klímaváltozást csinál, és a végén még mind meghalunk. Vesszen az autós.

A biciklista itt kommunikációs hibát vét, mint Zuschlag Zimankó János. Amint ugyanis az autós és az autó ellen fordul, rögtön ellenséget csinál a többségből. Sőt, még nagyobb butaságot csinál, mert a többségi vágynak támad neki, Angelina Jolie-nak rajzol Hitler-bajuszt.

Elemezzünk: kerékpár régebb óta van, mint autó. A kerékpár olcsóbb, nem kell hozzá jogosítvány, se benzin. Mégis mindenhol, ahol futja rá, több az autós, mint a bicajos. Vagy a robogós, Sanghajban. És elsősorban azért, mert az ember erre vágyik. Többen vágynak gépi erővel haladni, mint verejtékezni. A mozdony, automobil, motor, repülő több művészt ihletett meg, mint a velocipéd. Ez van. Emberek erejükön felül költenek autóra és benzinre, mert akarják.

Egy gépen uralkodni, fáradság nélkül helyet változtatni, legyőzni a gonosz távolságot, elmenni a Tatooine-ra a hiperűrön át, ezt áhítjuk. A biciklizés egyszerűen kevésbé szexi. Tényleg, mit kínál a kerékpár az erotikus fantáziavilágnak? Komikus, színes nejlonruhát, átizzadt ágyékpárnával a cicanaciban? A saját szememmel láttam, hogy minden trendi csaj bringásfutárokra nyomul a Szódakertben, de összességében mégis több spermát lőttek ki sportautókban mint versenybicikliken.

A bringás valójában azt akarja, hogy osztozzunk az egészséges jövő és a feszes vádli utópiájában, és az ellenségének az autót képzeli. Pedig az ellensége igazából az emberi természet, az ösztönös lustaság, a veleszületett kalandvágy, az uralkodás és birtoklás ösztönei, és ezek mind az autó mellett hatnak. Az autó nem kényszer, az autót áhítjuk, mert kiszolgálja mindenféle ősi vágyunkat. Az autó ellen protestálni ezért marhaság, életszerűtlen, elhibázott. Ezzel az erővel nyugodtan protestáljunk az éhség, az irigység, a kéjsóvárság, a halálfélelem ellen, azok is mind rossz dolgok, bár ott vannak a fejünkben. És törjük össze a gépeket!

A bringás azért demonstrál, mert élhetőbb és egészségesebb várost akar, de hiába akarja az Eldorádóba vezető utat biciklin megtenni, ha a többség nem. Halló, itt például minden évben tél van! Úgyhogy, kedves bringások, járókeretesek és gördeszkások, arra kell menni, amerre a többséget vezeti önző mohósága. És a többségbe bele kell számolni azt is, aki nem autós, de az lenne, ha tehetné. Aki nem hobbibékávés, hanem kényszer-tömegközlekedő.

És hogy mégse haljunk meg azonnal mind, és ne álljon minden talpalatnyi helyen autó, ezért olyan szabályozásért kell küzdeni, ami a többségi vágy kielégítése mellett törekszik a közjóra. A többség az individuális, géperejű transzportra vágyik, tehát az a cél, hogy őket kielégítsük a világ tönkretétele nélkül. Parkoljon olcsóbban a kisautó, mint a nagy. Nyáron járjunk motorral. Kapjon adókedvezményt a villanyautó. Adózzon többet a sokat fogyasztó autó, mint a keveset. (De rosszul járnék ezzel, istenem)

És ha dugó van, több út kell. Több híd. Alul és felüljárók. Ha nincs parkoló, ásni kell. Ha szmog van, szigorítani kell a károsanyag-kibocsátási határértékeket. Ha elfogy a benzin, majd áttérünk a villanyosságra, az atomra vagy a nanoplazmára. A világ mindenképpen arra megy, amerre akar, a ludditizmus mindig megbukik.

És persze legyen bicikliút és tömegközlekedés, mert jár az alternatíva azoknak, akik azt akarják, különösen, ha az a világnak is jó. De úgy kéne élhető várost csinálni, hogy a közjó céljait a nagyjából köz által vágyott eszközökkel próbáljuk meg közelíteni. Azaz ne tiltsuk és gátoljuk az autózást, hanem tereljünk a kevésbé kártékony autózás felé. Ne álljunk ki azzal a nép elé, hogy ébredjen a Sátán bűvöletéből, és izzadja ki magából a benzingőzt. A nép ugyanis ekkor röhögve ránkhúzza a kormányt.

Kapcsolódó:
Online interjú a Critical Mass biciklis felvonulás szervezőivel
criticalmass.hu
Biciklisek elgázosítására szólított fel Boros és Bochkor

Címkék: nem konkrét autó
138 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pblue 2005.09.22. 03:30:58

ez akár jól is hangozhatna. kár, hogy az itt leírtakat sehogyse támasztják alá a fejlettebb, "élhetőbb" európai nagyvárosok fejlődési tendenciái. vajon londonban az emberi természetből eredendően fakadó autózási vágy nyomán zárták le az egész belvárost, és tették az oda gépjárművel való behajtást fizetőssé? vajon ugyanezen ösztönös késztetés folytán élvez amsterdamban minden közlekedési formával szemben abszolút előnyt a kerékpár (majd követi azt a prioritási sorban a villamos, aztán a gyalogos, és végül az autó)? vajon e biológiai-kultúrális kodetermináció vezet oda, hogy berlinben, bécsben és egyéb b-vel kezdődő nevű európai metropoliszokban nagyságrendekkel több erőforrást, pénzt, energiát áldoznak a kerékpáros és tömegközlekedés fejlesztésére mint budapesten? biztos az emberi természet ilyetén mivolta húzódik meg amögött is, hogy az autómentes világnapon a jóval fejlettebb biciklis infrastruktúrával rendelkező brüsszelben nem pár főutat pár órára zárnak le, hanem az egész várost, egész napra az autósok elől. pedig nekik aztán huszadannyi okuk van figyelmet felhívni az áldatlan állapotokra mint nekünk budapestieknek. ne haragudj, de amit írtál, mindezek fényében netto butaság szerintem. apropó autómentes világnap. vannak ezek a világnapok mint a nemzetközi nőnap meg anyák napja meg föld napja, mindegyik a maga szokásaival. gondolom anyáknapján teis felhívod édesanyád, mert illik. na pont így nemillik autóba ülni egy nemzetközi autómentes napon (ami hivatalosan szeptember 22-én van). amúgy, bár én lelkes híve vagyok a criticalmass mozgalomnak, úgy gondolom, hogy az ilyen megmozdulások nélkül is idővel fel kell ébrednie az úgynevezett autós társadalomnak, és el kell kezdenie végre használni az eszét. csak az sokkal fájdalmasabb lesz majd, ha hirtelen kell. nevetséges, hogy a biciklizést és a tömegközlekedést úgy állítod be, mint valami alternatív (olyan zöldes bios hippis) bohém szinfoltot a nagyváros életében, nem pedig mint a motorizalt egyéni közlekedéssel egyenrangú közlekedési módot. az a helyzet, hogy a különböző közlekedési stratégiák (amik jellemezhetők a sebességgel, kényelemmel, gazdaságossággal, "környezetbarátsággal", erőforrásigénnyel és sok egyéb paraméterrel) versenyben állnak egymással, és tekintve, hogy - ha reálisan végiggondoljuk - szignifikánsan több közút és parkolóhely a város adottságainál fogva már nem lesz budapesten, az egyéni motorizált közlekedés mint stratégia eléggé vesztésre áll, szép lassan kifogynak alóla az erőforrások (hely, üzemanyag stb.), és az életüket erre építő városlakók, közlekedők mindinkább vesztesnek érezhetik majd magukat. ideig-óráig persze lehet tüneti kezelni, vergődni, ami nagyon is jellemző a szemellenzős, rövidlátó kihalófélben lévő fajtákra. de, kedves autósok, hogy röviden összefoglaljam: szopni fogtok és nemisolyan sokára. és most éppen azokra próbáljátok zúditani a haragotokat, akik erre igyekeznek felhívni a figyelmeteket, méghozzá mindenki, azaz a ti érdeketekben is. a biciklis felvonulás egy görbe tükör az autóstársadalom előtt. a több órás útlezárás budapest főútjain délutáni csúcsforgalomban annak a jelenségnek a paródiája, hogy az év maradék 364 napján az autósok lehetetlenítik el a városi közlekedést (a sajátjukat is) egy gigantikus felvonulással, egy összefüggő 7/24es közelekedési dugóval. úgy, hogy közben mindezt a világ legtermészetesebb dolgának tekintik, már észre sem véve benne az abszurd esszenciális megnyilvánulását. sőt vannak akik szerint ez maga az Emberi Természet letisztult manifesztációja. persze ez is annyira emberi...

Spálya 2005.09.22. 03:42:18

Nagyon nem mondható diplomatikusnak a hozzáállásod, mármint formailag, de azért eléggé az. Már ha érted mire gondolok. Úgy vettem le amikor elkezdtem olvasni, hogy most akkor a kötsög brigngások kapják be, aztán az autósok, aztán meg mindenki. Végül persze rájöttem, KAPJÁK BE AZOK AKIK KÉPTELENEK A NYUGATI PÉLDÁT Budapesten ALKALMAZNI! Érdekes, hogy egy csomó más országban működik. Az is érdekes, hogy vidéken milyen megdöbbentően sokan bringáznak. Józsibácsi, Marinéni mindenhova bringával jár, pedig vehetnének kocsit, sőt van is, de inkább bringával megy, mert akkor a Postahivatal elött megállhat beszélgetni Rózsikával. Ott nem tudják mi az a KRITIKÁL MESZ meg DUGÓ, mégis élnek boldogan, sőt a busz/vonat-pályaudvaron hagyják a bringát ha mennek valahova, és az másnap is ott van. Ennyi. Ma mo.-n mindenhol működik ez, csak a suttyó fővárosban nem. U.h. tüntetés ide vagy oda, le kell költözni vidékre, vagy még jobb: valami normális országba.

Robi 2005.09.22. 04:19:51

Gábor, örülök annak, hogy egy ilyen, a motorizáció iránt szemmel láthatóan elkötelezett ember fejéből is normális gondolatok tudnak jönni, üdítő e toleráns hozzáálást olvasni - pláne azon indulatok tükrében, amelyek a ma esti felvonulással kapcsolatban a felszínre kerültek különféle fórumokon. Tiszteletben tartva a véleményedet két ellenvetésem lenne: Azt írod, "A bringás... ellenségének az autót képzeli. Pedig az ellensége igazából az emberi természet...". Egyrészt nem ellenség az autós, hanem a közlekedésnek egy arról meggyőzendő figurája, hogy van élet az autón túl is! Az emberi természet, mint kifejezés megfoghatatlan dolog, vmilyen megnyilvánulási formáját mindenképp meg kell találni, ha meg akarjuk változtatni. Úgy lehet "harcolni" vele, ha az általad is említett egyik kifejeződését, az autózást vesszük célba. "És ha dugó van, több út kell. Több híd. Alul és felüljárók. Ha nincs parkoló, ásni kell." A felmérések, tanulmányok (és a józan ész) a nálam hozzáértőbbek szerint viszont azt mutatják, a több út, több híd, több parkoló egy Budapest-jellegű városban csak nagyobb forgalmat generál, a javuló közlekedés mézesmadzagjával újabb és újabb négykerekú tömegeket csábít a közterületekre. Ez a magyar fővárosban, ahol az utcákat nem lehet szélesíteni, a házakat nem lehet odébbtolni, ahol szerencsére (még!) a Dunát nem lehet lefedni,nem megoldás, már a mostani helyzetet is alig-alig lehet elviselni, éppen ezért lenne fontos a forgalomcsillapítás*, a tömegközlekedés és az egyéb környezetbarát közlekedési módok fejlesztése. (* Ez bizony az autóknak a belső kerületekből történő fokozatos kiszorítását jelenti, ami persze csak akkor megoldás, ha ezzel párhuzamosan sikerül kialakítani a normális tömegközlekedést és a városközpontot elkerülő utak rendszerét. Ha tovább álmodozunk, akkor a körúton a villamos két fasor között halad, az autók egy-egy sávon haladnak akét irányba, az ott lakók mélygarázsokban parkolnak... tudom, pénz, pénz, pénz - meg talán elhatározás kérdése is.) ... és akkor még csak a legszembetűnőbb dolgokról esett szó, pedig számos szűk keresztmetszete van Budapestnek. Sajnos ilyen a városszerkezet, szűk, tagolt, ezen az autósok szempontjából pozitívan változtatni nagyon nehéz lenne. Éppen ezért indokolt egyéb megoldásokat keresni. Üdvözlettel: Fetzer Robi kerékpárral közlekedő

paciember 2005.09.22. 04:24:48

te ki vagy? mér írsz ilyen hosszan? miért nem vagy szellemes? mér nem tudsz írni? ezt bírtad kigondolni, hogy az autó jobb, mint a bicikli? te vagy ez a faszi a képen a bőrdzsekiben? hát nem tudom

Csiga 2005.09.22. 04:44:05

Ehum! Elöljáróban annyit, hogy egy időben sokat bicikliztem, ellenben most sokat autózom. Mindkettőt nagyon szeretem, és mindkettő előnyeivel és hátrányaival tisztában vagyok. Viszont az süt ebből a cikkből, hogy írója soha nem biciklizett sokat. Sajnos elképzelése sincs arról, hogy milyen érzés önerőből átbiciklizni egy városon, országon, földrészen. Pedig ez egy igen jó érzés! Egyetlen más közlekedési eszköz nem alkalmas arra, hogy ezt az érzést megadja nekünk. Kár, hogy a többség nem ismeri, ismerheti ezt az érzést. Sokkal egészségesebbek lennénk mindannyian, szellemi és testi értelemben is. Az a "dolgok" durva leegyszerűsítése, hogy a nép autózni akar, és mindenki, aki tömegközlekedik az erre "kényszerítve" van. A nép ugyanis egy nagyon jól irányítható massza, ami azt akarja, amit sugallnak neki. A multiknak sokkal jobban megéri az autózás népszerűsítésére költeni dollármilliárdokat, mint a biciklizére, mert sajnos az autózás sokkal nagyobb üzlet, mint a biciklizés. Az a biciklizés igazi problémája, hogy olcsó. Sem állambácsinak, sem Budapest önkörmányzatának, sem a multiknak nem termel annyi profitot, mint az autózás. Nem az emberi természet, hanem az emberi (most mondjam inkább: imperialista) kapzsiság az oka annak, hogy ezt tartja a nép szexibbnek. Kicsit sajnálom a "többséget" e miatt. Meg vagyunk "mételyezve" durván. Nem az emberi természet, hanem az autózás több évtizedes profi marketingelésének eredménye, hogy a nép az autózást tartja szexinek, nem a biciklizést. Az autóipar egy veszedelmes fenevad, még csak megváltani sem lehet (bármennyire jó is lenne ez az egyszeri autósnak): egy csomó olyan szabadalmat vásároltak fel, és raktak a páncélszekrényeik mélyére ezek a konszernek, melyek az autózás költségeit csökkentenék (pl. tartósabb motor). Ugyanis ha olcsóbb lenne az autózás, az kevesebb munkahelyet jelentene az autószervízekben, és milliók kerülnének utcára. Hasonlóképpen járnának, ha az autózó tömegek hirtelen biciklire váltanának. Abban egyetértünk, hogy Budapest egyformán szar minden közlekedőnek. Bécsben pl. sokkal jobban megéri napközben tömegközlekedni, mint autózni, és egyáltalán nem tűnik kényszernek, vagy drágának (pedig drágább, mint Budapesten - csakugye 4 metrójuk van egy fele ekkora városban) Az pedig egy gigantikus baromság, hogy Budapesten a biciklistákat a kocsik közé kényszerítik, csakúgy, mint ahogy a jobbra kisívben beforduló autók egyszerre kapnak zöldet a gyalogosokkal. A demonstráció részben bosszant, részben egyetérzek a szervezőkkel. De nem a biciklisekre vagyok kiakadva, hanem a városvezetésre. Meg az ilyen korlátolt, ámbár figyelemfelkeltően indulatos cikkekre. Üdv!

machupicchu 2005.09.22. 07:33:06

nino, király vagy! kicsit féltem, hogy ti is (ti, TotalCar) behülyültök, mint Bochkorék (bár nem hallgattam a slágert tegnap, de mesélték. szomorú :-/)... de úgylátom nem (persze arra is kiváncsi vagyok Winkler mit szól) :) én megyek vonulni ÉS én is f*szságnak tartom ezt a mosmáaztánmindigmindenkitélennyáronesöbennapsütésbenbiciklivel célkitüzést. vagyis egyetértünk, s ez azt bizonyitja, hogy nincs is két oldal..

kermate 2005.09.22. 07:39:36

Teljesen egyet értek veled.

jan84 2005.09.22. 07:52:39

Teljesen igazad van, nagyon jó cikket írtál! Én megyek a felvonulásra, mert maga az hogy lezárt utakon együtt bringázunk az jó. De, az, hogy ezzel a város mégjobban megbénul az rossz. Szerintem a fő cél az lenne, ha az ember vegyítené a közlekedési eszközöket. Reggel gondolja át, hogy mit is csinál ma. Ha vásárolni megy, menjen kocsival, ha intézkedni, menjen bringával. Én nyáron minden nap öltönyben mentem munkába, bringával. Mosolyogtak is rajtam, de szerencsére nem lenézően, hanem kedvesen. Egy fillért nem fizettem a parkolóházban érte, és még vigyáztak is rá nap mint nap. Biciklizni jó dolog, de autózni még jobb. Ezt is elismerem. Én is imádom a kocsikat, de ameddig az utak rosszak, addig egy jó bringával könnyebb és olcsóbb közlekedni, mint kocsival. De ezt nem ragozom tovább. Mi a megoldás? Betenni a 4-6-os villamost a föld alá!! Az egész város képe megváltozna. A sín helyére egy szép biciki utat, fákat! Csönd lenne, egészségesebb lenne, szebb lenne, gyorsabb lenne.

spag 2005.09.22. 08:12:35

szevasz! nem vagyok hivatásos bringás, se igazolt versenyzö, mégis bringázok ha tudok, közlekedem, versenyzek, túrázom. autóm van, használom is nyilván, nem lehet bringával kanapét szállítani vagy elvinni a havert a reptérre. a cikk tetszett nagyon, egy kommentem lenne: azt állítod, amit szeretnénk, egy város ahol az 5 km-en belüli távolságokon felmerül, miért ne érnénk oda 20 perccel korábban bringával, utópia. erre csak ennyit mondanék: amszterdam, eindhoven, trondheim, innsbruck, bécs, berlin, uppsala. és sorolhatnám. mindenhol bedugul a város. de csak nálunk számít gyerekes, kinöhetö idiotizmusnak, ha valaki bringázik, csak mert pl gyorsabb. nem akarom én h más is bringázzon, körbe szarom. csak azt, hogy végre hagyjanak minket békén tekerni, ha már ilyen sokan lettünk. úgyis elöbb érek oda.

egybringás 2005.09.22. 08:29:41

Mégismi a fazért kell itt is, mint minden oldalon az ellenséges hangulatos szítani? Annyira fáj, h az AUTÓMENTES napon összegyűlünk és biciklizünk egyet? A sok köcsög autós elég jól tájékoztatva lett h 6-tól 9ig le lesz zárva pár út. Aki pedig van olyan elkényelmesedett buzetráns h ennek ellenére sem tudja otthon hagyni a seggéhez nőtt autóját, az megérdemli h "órákon át szívjon"! Az évben 364-szer saját magatok miatt ültök a dugóban nem hiszem el h egy kibaszott napot sem vagytok képesek kibírni még az EURÓPAI AUTÓMENTES napot se! Szánalmasak vagytok, és mindenki az aki a felvonulás -mert az egy FELVONULÁS nem pedig kurva tüntetés- okán a feszültséget kelti. Ez egy békés megmozdulás! Ne csináljatok belőle háborút, mert rábasztok! Még annyit h nagyon jó érzés volt erre a hírre ébredni! Mindjárt hányok!

csiga papa 2005.09.22. 08:35:20

Értelmes írásmű. Vidéki kerékpárosként csak annyit tennék hozzá, hogy én azt szeretném, ha a rendőrség mindenkivel betartatná a KRESZ-t. A bringást megbüntetné, ha nincs csengője, vagy átoson a piroson, az autóst, ha oldaltávolság nélkül előz, vagy éppen gyorshajt. Legyen rend! Ennyi. Sajnos ez utópia.

Ch 2005.09.22. 08:40:03

Nem kommentezem végig az egészet, mert elkésnék a melóból (ahová bár mehetnék autóval /szoktam is/) biciklivel megyek... "Tízezrek fognak szívni miattuk órákon át, mert utakat zárattak le..." Az Andrássy út nem a bicajosok miatt van lezárva, hanem a nemzetközi autómentes nap miatt van lezárva, ami történetesen ma, szept 22-én van.Itt még olvasni is lehet róla Ugye milyen jó érzés ellenséget csinálni a másikból??????? "...az autós leszorít, ráparkol a bicikliútra, agresszív tahó..." Leszorít? Leszorít. Ráparkol a bicikliútra? Felülről a második, én csináltam a képet Agresszív tahó? Ha 5 méter van köztem és a kereszteződés között, ahol be akar fordulni jobbra, akkor megelőz, nyom egy satuféket, és befordul. le se sz@rja hogy ottvagyok. Ja, vegyem megtiszteltetésnek, hogy nem gázolt el??? Ezek után a kisnyugdíjasok vagy az óvónők ellen forduljon a biciklis? Erről nem tehet egyetlen kormány sem, hanem csak a többség, akinek az akaratát ugye követni kell.... "... arra kell menni, amerre a többséget vezeti önző mohósága. ... A többség az individuális, géperejű transzportra vágyik, tehát az a cél, hogy őket kielégítsük a világ tönkretétele nélkül" És ha a többség majd drogra, fegyverekre, hófehér bőrű Magyarországra vágyik?? A több út, híd, alul és felüljáró parkoló csak fokozná a dugót, mivel "van hely bőven" azok is autóba ülnének, akik most azért nem azzal járnak dolgozni, mert rühellik a dugót és drága parkolót. Azt azért még elárulom, hogy ilyenkor egy hétvégi napon Brüsszel teljesen le van zárva az autósok elől.

scheerti 2005.09.22. 08:47:42

Karotta! én nem vagypok pesti igy engem nem érint közvetlenül a dolog. DE: meg tudom érteni azokat a szerencsétlen autosokat akik kétségbeesve probálnak eljutni a munkahelyükre..Bochkor és Boros igazat beszélt,hogy egy nagyvárosban nincs keresnivaloja a biciklisnek... itt nálunk is van értetlen kerékpáros aki extrém sportnak tekinti azt hogy a szük uton gyök kettövel halad és beszopatja a mögötte halado gyorsabb jármüvet, van akinél ez bejön van akinél nem. én lelövetném azt a taho állat szülöt aki kirángatja a gyereket a föutra biciklizni mert ugye ugy szép a családi kirándulás hogy apuka teker elöl utána megy a család és persze mindezt az amugy is szük sáv közepén, és böszmén néznek amikor a fél család behuppan az árokba amikor a 40 tonnás szerelvény 5 centire kerüli öket 110 zel...

Bábeczki Sándor 2005.09.22. 08:56:41

Teljesen igaza van! Azt nem értem, hogy hogyan tudja mindig egy kisebbség rákényszeríteni az akaratát a többségre. A hülye politikusok meg felülnek, mert azt hiszik, hogy szereznek ezerrel több szavazatot. Pedig tízezret veszítenek.

vg 2005.09.22. 08:59:43

Vagy lehetne az is, mint londonba, a koruton belulre behajtani 5rugo, aszt kesz.

1kerekparos 2005.09.22. 09:00:46

Joreggelt! Csak annyit hogy az Andrassy utat a fovaros zarja le egesz napra, az automentes nap alkalmabol, nem a kerekparos. Utobbi csak felvonul, mellesleg az Andrassy uton, nagyjabol 2 oran at elfoglalva azt. Nem mindegy. Es nem feltetlen az autos ellen, hanem azert hogy aki kerekparral szeretne kozlekedni, legyen ra egyaltalan lehetosege. Jelenleg csak azt latod nap mint nap az utakon biciklivel, aki eleg elszant ahhoz hogy harcoljon a korulmenyekkel. Nem vitatom, egy autos korulmenyei sem rozsasak, de hidd el egy biciklise egyelore rosszabbak. Udv 1kerekparos, aki kiprobalta mindkettot

Boca 2005.09.22. 09:05:33

Véleményed kialakításában lehet, hogy nem egy bulvár riport által megszólaltatott átlag biciklis véleményére kellett volna alapozni, hanem pl. a szervezők korrekt céljaira és hozzáállására. Akkor kiderült volna, hogy a CM felvonulás nem az autósok ellen van, mégha jár is kényelmetlenséggel. A korrekt autós megközelítést sem egy utcán megállított autóstól kérdezném, hanem inkább tőled. Szerintem sem az a lényeg, hogy egy bunkó autós leszorítja-e a biciklist, mert ha ez gyakran elő is fordul, nem ez a tipikus. A demonstráció okai közt sem szerepelnek ilyen indokok. Ami a lezárást illeti, azt gondolom, hogy nem nagyon lehet komoly korlátozásról beszélni egy sok nappal előre bejelentett demonstrációnál. Az is igaz, hogy a többség nem akar és nem is fog bicajozni, de ezt a mértékadó szervezők sem vízionálják. A cél lényege az alternatíva bemutatása és az, hogy igenis tud a többség érdeke a kisebbségével együtt megvalósulni, korántsem kell birka módon a többség akaratának érvényesülni a kisebbség kárára. A cél tényleg az, hogy több bicikliút legyen, nem az, hogy az autóutak helyett az legyen, mégha a felvonulás maga egy ideig így fog megvalósulni. Egy normális társadalomban ugyebár az az ideális, ha a kisebbség céljai megvalósíthatók a többség akaratának lényegi csorbulása nélkül. Ugyan a mostani felvonulással nincs közvetlen összefüggésben, de ha a lezárás ekkora problémát okoz, javaslom, indítsunk népi mozgalmat a diplomata- és kormánykonvojok elsőbbségének megszüntetéséért, mert az mégiscsak gyűlöletes, hogy néhány nagyonfontos ember miatt 10 percekre megáll az élet a város egyes részein. Márpedig aki szokott dugóban autózni (én szoktam), az tudja, mit jelent 10 perc _váratlan_ blokád egy kereszteződésben. Ezúton jelzem, hogy számomra jelentős erotikus tartalmat hordoz a biciklizés. Ez egy személyes dolog, neked nem okozna, te dolgod. Én imádok autózni, de számomra még sokkal szexibb a tekerés. Számomra meg az tökéletesen indifferens, hány g spermát lőttek ki sportkocsiban, de ezt persze betudom frappáns kommunikációs eszköznek a szódakertes csajok érdekében. ;)

Shiden 2005.09.22. 09:10:03

"A saját szememmel láttam, hogy minden trendi csaj bringásfutárokra nyomul a Szódakertben, de összességében mégis több spermát lőttek ki sportautókban mint versenybicikliken. " Ez nagyon igaz... :) A vicc jut róla eszembe: - Miért szeretik a nők a kabriókat? - ??? - Mert több a lábtér!

urga 2005.09.22. 09:11:48

Egy fenét vágyik autóra a többség, nem mindenki ragaszkodik szenvedélyesen a kocsijához. A többség azért használja, mert adott esetben gyorsabb, kényelmesebb, és olcsóbb! - mint pl a tömegközlekedés. Azokban a városokban, ahol gyors, kényelmes, és sűrűn járó tömegközlekedést alakítottak ki, az emberek fütyülnek autót venni (Berlin, Zurich, Bern, ...). Ennyit a tömegpszihológiáról... ami pedig a kerékpározást illeti, ki lehet úgy alakítani a várost, hogy kényelmes legyen, és vonzó alternatívája az autózásnak. Nagyon sokan szeretnek mozogni, és nem egyhelyben tekerve egy konditeremben. Koppenhágában (500 ezer lakos) a munkába járók egyharmada megy biciklivel, több, mint egyharmada tömegközlekedéssel, és kevesebb, mint egyharmada kocsival. Szegény dánok, biztos nincs pénzük autóra... Groningenben (Debrecen méretű holland város) az emberek több, mint 50%-a jár kerékpárral a munkahelyére/iskolába. Nyilván csórók ők is, vagy nem jártak annó tömegpszihológiai tanfolyamra. De a példákat hál'Istennek lehet sorolni. Az emberek többségének eszébe nem jutna kocsit venni, ha a tömegközlekedési szolgáltatás megfelelő lenne. Ennyire nem vagyunk hülyék...

thommey 2005.09.22. 09:23:16

Hali! Végre egy olyan írás a CM-ról, ami teljességében rávilágít a rendezvény lényegére, és nem fröcsög, mint Bochkor-ék a reggeli műsorban. Az lenne az igazi, ha a többi autós is ilyen felvilágosult, és megértő felfogással állna a mai naphoz, és bízom benne, hogy ez így is lesz:) Üdv:Tamás

geszt 2005.09.22. 09:28:09

Amennyire én látom hajlunk arra, hogy csak azt halljuk meg a másik oldal hozzászólásaiból amit akarunk. Amennyire én látom az a cél, hogy ha bárki szeretne Budapesten biciklire pattani és munkába menni reggel, moziba este vagy csak szombat reggel a közértig akkor ne kelljen plusz kockázatot vállalni azért, mert nincs ehhez megfelelően kiépített infrastruktúra és nem az, hogy mindenki most azonnal egy-két-há' biciklire hopp és teker és teker és teker.... Amennyire én látom nem (sosem) szerencsés két (három-négy) táborra osztani az embereket, mert ott akkor is ellentét alakul ki, ha addig nem lett volna (akkora). Amennyire én látom nem autósokban, biciklisekben, tömegközlekedőkben, motorosokban kellene gondolkodni, hanem emberekben. Akik tolerálják ha egy másik ember más mint ők. Na ez az igazi utópia...

faxe 2005.09.22. 09:29:39

leírtad hogy küzdeni kell... de sajnos nincs semmi hatékony fegyver...ez sem az, de erről legalább beszélnek... én is más módszert látnék hatékonyabbnak... ha mondjuk elég nagyszámú feszes fenekű lányt tudnánk rávenni arra hogy mindennap kerékpárral közlekedjenek... a bámulások okozataként létrejövő koccanások tömkelege sokkal hatékonyabban meg tudná bénítani a várost....és a dugóban ücsörgő fogékony férfiak talán kedvet kaphatnának egy kis kerékpáros üldözésre...

lipilee 2005.09.22. 09:30:06

azért ezt olvasd el: http://criticalmass.hu/?q=node/31 tegnapelőtt/tegnap sajnos vétett a közösség egy pár kommunikációs hibát, legalábbis szerintem. (persze nem vagyok hivatalos forrás.) de ha pl. utánanézel, hogy Kürti Gáborral milyen interjúk készültek, akkor levágod, hogy pontosan azokról a célokról és arról a retorikáról szól az egész (elvileg), amit itt emlegetsz. békések vagyunk, nekünk is van autónk, de vagyunk annyian, hogy kicsit nagyobb figyelmet kapjunk. imho, illetve ioho. személy szerint engem is elszomorít, hogy az utóbbi napokban elmérgesedett kicsit a helyzet, de nem mindenki Gandhi, majd legközelebb ügyesebbek leszünk. fiatal szervezet, sose kapott még ekkora publicitást, becsúsznak hibák. szóval mégegyszer: http://criticalmass.hu/?q=node/31 ezt tekintsük autentikus célkitűzésnek. kössze.

hitman 2005.09.22. 09:36:28

Kedves Karotta, van itt egy alapvető félreértés. nem a biciklisek záratták le egész napra az Andrássy utat, hanem a főpolgármesteri hivatal. a biciklisek egy felvonulást szerveztek az autómentes napra, olyat, mint tavaly, meg idén tavasszal. ehhez útvonalengedélyt és biztosítást kértek a rendőrségtől, este 6 és 8 óra között, ahogy tavaly is, és idén tavasszal. az egész napos lezárás a demszky lázálma, mert szerinte ettől "autómentes" lesz a nap. ismét sikerült átesni a ló túloldalára, azután, hogy hétvégére szervezte az autómentes napot, hogy az autósokat ne zavarja vele. inkább egy napra ingyenessé kellett volna tenni a bkv-t. mindenesetre ez a médiában úgy jött át, hogy "a biciklisek blokád alá vonták a várost", mert így jobban hangzik, de nem demszkyt utálják érte, hanem a bicikliseket. nem demszkyt akarják miatta elgázosítani, hanem a bicikliseket. amit egyébként megtesznek nap mint nap.

Jenci 2005.09.22. 09:36:38

Én is bicajos vagyok...(nem leszek ott este- dolgozom) Karotta, ez a cikk nagyon eltalált, nagyon jó. A bicaj mellett szoktam gyalogolni, bkv-zni, autózni, de próbálok mindig toleráns lenni (pld. autóban ülve figyelek a biciklisekre- vagy fordítva is)

Attila 2005.09.22. 09:40:32

Karotta, nem a bringások zárják le az utakat, nem a délután közepén és nem bénítják meg a várost sokkal jobban, mint amennyire béna 364 napon át már saját maga. Ne kreáljunk már ellenségeket. Ma Európa szerte autómentes napot tartanak a mozgalomhoz csatlakozott önkormányzatok, Magyarországon kb. 40 település, beleértve Budapestet is, emiatt zárja le az Andrássy utat a főváros egész napra. Európa más városaiban akár a komplett belvárost lezárják, mint Brüsszelben, így ösztönözve az embereket alternatív közlekedésre. Az este hatkor kezdődő felvonulás már a munkaidők után, az esti csúcs lefutása után indul el, így lehet csatlakozni bárkinek, nem ellenség az autós, mert én is az vagyok. Hosszú távra, esőben autóba szállok, de legtöbbször gyorsabban megvagyok bringával, mintha dugóznék a többség módjára. A tömeg önző mohósága pedig a legrosszabb irányba tereli az életet mindenhol, a leghatalmasabb lusta vírus felfalja saját környezetét, ezért volna szükség az élhető jövőt támogató vezetésre és azt segítő betartott intézkedésekre, törvényekre. Ahol a vezetés ennek szellemében működik, mert nem utópia, kellemes a városban élni és toleránsabbak az emberek is, mindegy mivel járnak, mert megteremtették hozzá a feltételeket. Ott nem kell az oszd meg és uralkodj elvén összeereszteni a bringásokat és autósokat és csendben ellopni a részükre járó fejlesztési pénzeket. Nem kell messzire menni, csak Bécsig, imádok ott kerekezni, egyszerűen és logikusan kijelölt bicikliutakon mindenhova el lehet jutni. Nekünk is efelé kellene tartani az adóforintjainkból, mert a világ arra megy, amerre a vezetők irányítják, a nyáj meg a kolomp után. Akik veszik a bátorságot emberi lustaságuk és mohóságuk legyőzésére, s alternatív közlekekedést választanak, ők a felelős kisebbség, aki tesz is valamit az élhető jövőért, nem légvárakat kerget, mert nem lesz több út, nincs hol építeni a városon belül. Nem lesz több 10 éve épülő híd, sem körgyűrű az életünkben, sem parkolók, mert arra sincs számottevő hely, a város megtelt. Ha még nem is teljesen, de hamarosan meg fog telni, hamarabb, mint tömegével építenék a mélygarázsokat. A mai nap is erről szól, használjuk az autókat, de ésszel, akkor, mikor valóban szükséges. Nem szexi, mert a pornólapokban ritkán recskáznak bringán feszítő nőkre, de én inkább nézek egy jó fenekű bringás csaj után, akinek kőkemény a fara, minthogy egy löttyedt kultúrmacát lessek a jobb egyen. Vagy bal egyen, mindegy. Éljünk ésszel, ha már agyat kaptunk valahonnan.

omm 2005.09.22. 09:42:03

Ah, most láttam a Porsche kontra 110R képet és ellágyult a szívem. Valaha nekünk is volt egy de Luxe 110R-ünk, kagylóüléssel, bőrkormánnyal és dupla Weberrel. Ja, és gondolom nem kérdés, melyik a szebb. Keret nélküli ablak rulez. Imádom

Galad 2005.09.22. 09:56:59

Az első szimpatikus autós megnyilvánulás. Igaz, a bringás kirohanások sem voltak épeszűek eddig tulnyomórészt, de nekik igazatadok, mert én is hülye bringás vagyok (meg néha autós is, meg tömegközlekedő, meg vadakat terelő juhász), tényleg az vagyok. Az a baj, hogy a bringások próbálták csönben szépen érvényesíteni az érdekeiket, és a kutya nem foglalkozott velük. Most támadnak (támadunk), az autósok, meg védekeznek. Ez természetes. Mindenesetre vita van, és ez remélhetőleg lassan elindítja a problémát a megoldás felé. Üdv.: Galad

kishfioo 2005.09.22. 10:02:31

"Egy gépen uralkodni, fáradság nélkül helyet változtatni, legyőzni a gonosz távolságot, elmenni a Tatooine-ra a hiperűrön át, ezt áhítjuk." A többség (akit magad mellett hiszel) nem akar eljutni a Tatooine-ra, csak a Blahára. "És ha dugó van, több út kell." És akkor még nagyobb dugó lesz. :) "Ne álljunk ki azzal a nép elé, hogy ébredjen a Sátán bűvöletéből, és izzadja ki magából a benzingőzt. A nép ugyanis ekkor röhögve ránkhúzza a kormányt." A nép (a többség) nem autózik Pesten.

kadarm 2005.09.22. 10:03:51

Ennek megfelelően töröljük el az adókat, mert a nép nem vágyik az adófizetésre. Legyen ingyenes a sör, mert azt sokan akarják inni. Az emberek tömegesen hülyeségeket akarnak, elvileg, mondom, ha a világ tökéletes lenne, azért választják meg a kormányukat, hogy az vezesse őket jó tanítónéni módjára a helyes irányba. Több híd, több út, több autó nem lehet a helyes irány egyetlen városban sem. És sok példa van, ahol sikerült ezt a folyamatot visszafordítani, az emberek kezdeti ellenkezése dacára is. Itt is csak a bátorság kellene hozzá, ja és a meggyőződés az elképzelés helyességéről, de sajnos a döntéshozók ugyanúgy imádják az autójukat, mint a többiek. Kicsit jobban, mert nekik nagyobb van és fizetni sem kellett érte.

Robi 2005.09.22. 10:16:03

Szia Karotta! Tök jó az írás! De miért is a kerékpárosok záratják le az utakat? Ma nemzetközi Autómentes Nap van, szerintem azért van lezárva a város. Az egy más dolog hogy délután hattól (nem reggeltől, csak délután hattól!) kerékpáros felvonulás is lesz, de az utakat ahhoz bőven elég lenne hatkor lezárni. /robi

gazmaszk 2005.09.22. 10:20:05

ugyes kis cikk. eddig egy jofej geek voltal, most egy f*sz lettel. gratulalok.

tucatnev 2005.09.22. 10:20:56

Hali! Igazából néhány dologban tévedsz. Felütésként: biciklizni igen kevéssé izzasztó dolog, legalábbis, ha jól csinálod. Mint ahogy autót is lehet jól, rosszul vezetni, úgy a velocipédet is. Ha megtanulod jól használni, akkor szárazabb, tisztább, biztonságosabb érzés, mint a békávé. Sőt! Minden időben 25 perc a DEAK-Osztyapenkó távolság. Háztól-házig. Mindig. Este is, péntek délután is. Na jó, talán "nagyhóban" nem. Az meg enyhe demagógia, hogy az emberiség törzsfejlődéséhez sokkal inkább hozzátartozik az automobil, mint a kerékpár. Már csak azért is, mert nem a legokosabb dolog egy közösségi találmány értékét spermaliter / felhasználó arányban megadni. Szép dolog az, amit a "És ha dugó van, több út kell." bekezedésben írtál. A világ csakugyan arra megy, amerre akar. De kezünkben a lehetőség, hogy bemutassunk néhány választható lehetőséget: íme, ez a bicikli. Aztán majd megy a maga útján. Azt hiszem jó úton járnak a szervezők, amit mi se bizonyít jobban, hogy egyre többen vannak a felvonulók. Lehet hogy kipukkan mindez, mint a lávpárád Berlinben. De egyelőre nem ez látszik. Sőt! Ezért ez szükségszerűen nem ludditizmus, hanem mozgalom. És nem az következik tehát, hogy "a bringások kicsit megbénítják ma Budapestet", hanem az, hogy "a bringások kicsit megbénítják ma Budapestet. Csuda magas labda, de azért lecsapom: több bringás bénult már meg az autósok miatt. Egy részük épp most az említett akadálymentesítős-kerekesszékes tábort gyarapítja... Ez a felvonulás nem azért van, hogy bénuljon a főváros, hanem mert -az általad említett emberi közöny miatt- nem olvassák el, ha olyan pólóban megyek, hogy "Autós! Én halok meg akkor is, ha te vagy a fasz". Mert ezt a feliratot kiröhögik. Most nem fognak. És minél többen acsarkodnak, annál inkább van értelme, hisz annál több ember áll vitázni a biciklisek ellen és lehet, hogy megértik az érveinket... ...egy autósnak nem "yes" a "default setting"-ze, arra a kérdésre, hogy "kell-e biciklisút"? Így talán Ti is érzitek majd a hiányát. Mert 'ciglizni márpedig szükséges. Olycsóbb, mmint ha lovunk elnne, kisebb helyen elfér, mint az autó és még annyira sem környezetszennyező, mint az elektronyos ótó'. Persze én is pár helyen felületesen érvelek: a bringások társadalma se egyneműen "jó". Többek nem ismerik a KRESZt, vagy tudatosan tesznek rá: nem értem, hogy hogy harcolhatnak ezek az emberek azért, hgy a közlekedés egyenrangú résztvevőjeként tekintsenek ránk. Összefoglalva: ez a felvonulás nem az autósok ellen, hanem a biciklistákért van. Vannak jó érveink, hát kitartunk mellettük. Te az automobil egyik leghitelesebb apostola vagy (és igen, csak ketten vagytok ilyenek), ki kell tartanod bezingőz mellett, így helyes. Amikor idióta, bulvárhajhász, botrányvadász mikrofonos emberek tudatosan bornítságokat beszélnek, akkor szükség van a sajátédhoz hasonló józan ellenvéleményekre is. Még a netes korszaktól kezdve követem a totalcart: itt lenne az ideje, hogy teszteljetek egy tucatcitybike-ot városban, vidéken, főúton. Aztán lehetne tovább vitázni. maradva, aki voltam: tucatnev

matemata 2005.09.22. 10:40:03

"A nép ugyanis ekkor röhögve ránkhúzza a kormányt." - majdnem akkora barom vagy, mint a bocskorosboros, a különbség csak a felszólító mód hiánya. Míg neked, autóbuzinak, a kényelmedről van szó (ma és az év többi 364 napján), addig nekem bringásnak az életemről, amit te annyival intézel el, hogy "autónak puha" vagyok. (Életveszély alatt nyilván csak azokat az eseteket értem, ahol nekem lett volna elsőbbségem, legtöbbször kitáblázott, belátható kereszteződésben, az átlagom 1 fölött van naponta.) Erre azt mondom, hogy ahhoz képest, hogy engem az év minden bringázós napján kinyírna valami barom (ha hagynám), akár figyelmetlenségből, akár rosszindulatból, na ehhez képest "arányos válasznak" tűnik az év 1 napján kényelmetlenséget okozni mégoly sok autósnak is. Sőt: ez a demo be van jelentve jóelőre, azaz kis odafigyeléssel elkerülheted, azt viszont velem sose közli senki, mikor, melyik kereszteződésben próbál majd meg lemészárolni. Szóval igazat adok Kürti Gábornak (http://index.hu/kultur/eletmod/online0922/), itt elsősorban az odafigyelésről van szó. Itt jegyzem meg, ha munkába bringázol, nem kell nejlonba öltözni, de még megizzadni se nagyon (hacsak nem az életmentő vészfékezés utáni adrenalinfröccs miatt...). Kérdéseim: jártál-e már Koppenhágában? És Hollandiában? (Kocsival? Gyalog? Bringával?) Érdemes megnézni a munkába bringázó öltönyös urakat, a csomagtartón az aktatáskával. Mentél-e már át zebrán Münchenben? (És Moszkvában? - bocs, ez csak ellenpélda :) Ezeken a helyeken talán nem működik a motorizált meghajtás iránti csillapíthatatlan vágy? (Vagy ott csupa aszexuális puhapöcsű él, aki nem gerjed a spermafoltos sportautódra?) Egyébként közlekedéskultúra szempontjából a legmeglepőbb élményem Rómában volt: még abban a motorizált kuplerájban, ahol akkora a káosz, hogy még a helyi bkv-busz is lassít a zöldnél és benéz a kereszteződésbe, még ott is sokkal jobban vigyáztak rám bringásra az autósok, akár kivilágítatlanul is, mint itt Budapesten az elsőbbséget élvező kerékpárúton akármelyik kereszteződésben. Szóval csak gyakorold szorgalmasan az empátia erényét és egyszer ülj fel biciklire is. limbekcs (aki autóval, tömeggel és bringán is közlekedik) ps. (Közlekedési szakértők szerint új utak építésével pont annyival nő az autózók száma, amennyi az új úton elfér - ezt a Szerémi út példáján csak megerősíteni tudom.)

Tbg 2005.09.22. 10:40:11

"A biciklista itt kommunikációs hibát vét, mint Zuschlag Zimankó János. Amint ugyanis az autós és az autó ellen fordul, rögtön ellenséget csinál a többségből. Sőt, még nagyobb butaságot csinál, mert a többségi vágynak támad neki, Angelina Jolie-nak rajzol Hitler-bajuszt." NINCSENEK többségben az autósok (a városlakók számához képest), ez egy nagy autós tévedés, bár többen vannak mint a bicósok, ez is tény. Tehát ne többségezzünk, mert emiatt a tévhit miatt habos sok autós száma.

urga 2005.09.22. 10:41:46

"A többség (akit magad mellett hiszel) nem akar eljutni a Tatooine-ra, csak a Blahára." :))))) "A nép (a többség) nem autózik Pesten." Hát ez kínos, de tény. Érdekes lesz, ha majd ők is autóra kapnak. Budapestet le lehet majd cserélni egyetlen nagy sztrádára... De hát mindannyiunk legfőbb óhaja ez, nem?

total 2005.09.22. 10:42:24

mintha a sváby írta volna...

Tbg 2005.09.22. 10:46:58

>>A biciklista itt kommunikációs hibát vét, mint Zuschlag Zimankó János. Amint ugyanis az autós és az autó ellen fordul, rögtön ellenséget csinál a többségből. Sőt, még nagyobb butaságot csinál, mert a többségi vágynak támad neki, Angelina Jolie-nak rajzol Hitler-bajuszt.< NINCSENEK tobbségben az autósok! ezt el kéne már felejteni, nagy tévhit. (a bicósoknál többen vannak ez tény)

SubOG 2005.09.22. 10:49:33

Gratulálok a cikkhez. Én részben autóval, részben bringával járok dolgozni. Nino rátapintott a lényegre, nevezetesen, hogy mennyit kínál a bringa az erotikus fantáziavilág számára. A kérdés autók esetén is felmerül. Egy Daewo, bocs Chevy Gagyima nyilván semmit, ellentétben egy 350Z-vel. Hasonlóképpen a CsepelParaszt sem lendíti ki a cool-o-méter mutatóját, miközben egy 7 kilós, összesen 36 (16+20) küllõs, mély profilú aero felnis Scott CR1 Limited nálam igen komoly nyálcsorgatást idéz elõ. Kalandvágy? Sehol nem tudom úgy kiélni, mint a biciklin. A dugóban álló autók kerülgetése, a lámpák közti 60kmh-s sprintek igen komoly boldogságot okoznak. Nem is beszélve a bringás által élvezett szabadságról. Jogsi? Forgalmi? Személyi? Rendszám? Kösz nem. A piros lámpa máris átalakult macisajt- vagy stop-táblává. És le a vidéki bunkó parasztokkal, akik meg akarják ezt nekem tiltani, és csengõt akarnak szereltetni a gyönyörû országúti gépemre. Elnézést a kifejezésért, de az ilyen önkéntes rendõrök ezt érdemlik.

brrrr 2005.09.22. 10:58:20

ludditizmus: csúsztatás, vagy fogalmi zavar, vagy a történelmi ismeretek hiánya. a CM-nak semmi köze a XIX. ludditizmushoz. Javaslom tanulmányozni a CM és a "Reclaim the Streets" mozgalom történetét. "Mégis mindenhol, ahol futja rá, több az autós, mint a bicajos." Jártál már Amszterdamban? A több utat a több autónak felvetéssel nem érdemes foglalkozni, de annyit érdemes megjegyezni, hogy útépítéssel még sehol nem sikerült megoldani az autós közlekedés problémáit. A legnagyobb tévedés a cikk alapvetése: a biciklista az autós ellen "küzd". Nem. A biciklista az érdemtelenül városatyáknak nevezett, többnyire érdekes módon autóval járó bagázst igyekszik figyelmeztetni, hogy nem csak az autókkal járóknak van joguk a város útjait közlekedés céljából igénybe venni, és nem csak autóútépítésre kéne költeni...

totalcarfan 2005.09.22. 10:58:23

A hozzászólásokat nem olvastam végig ezért lehet hogy ismételni fogok. Az ifjú, forradalmár lelkületű futárok egy részét leszámítva nem hiszem, hogy az az ellenségkép lenne a bringásokban és autósokról ami a vezérfonala írásodnak. ennyi erővel kifejthetnéd a motor köbcentik és bunkó közlekedés közötti összefüggést is. Senki nem várja el, hogy a spermádat egy bringán ereszd ki, miközben acélkötegre hajazó vádlidon támasztasz. Annyi kell csak, hogy ne kapj idegbajt ha lassítanod kell néha egy bringás miatt. És ha elmész mellette ne szorítsd le. Lehet hogy az autó a magyarok mindene és ezt akarják, vágyják, de a bicó egy bevett közlekedési eszköz, amit el kell fogadni, ahogy el kell fogadni a járókeretes nénit és a hajléktalant is blablabla.. de ezt Te jól tudod. Ps. A sportautóban dugás sokkal jobb, ha előtte tekersz jópár kilómétert. Ja és bringás csajok után is jó tekerni. Ps2. azért remélem tudod hogy a motorosokat jóval kevesebb választja el a bringástól mint az autóstól? Én a magam részéről rendben élek (vezetek és tekerek) tedd te is rendbe magadban ezeket a kettősségeket

civ 2005.09.22. 11:02:01

Karotta, szeretném felhívni a figyelmedet egy fontos apróságra. A civilizáció többek között pont azt jelenti, hogy az ösztöneinket és vágyainkat a közösség működőképessége érdekében kordában tartjuk. Ezért azzal érvelni, hogy az autózás benne van az ösztöneinkben, és ezért mindenki alá autót meg utat kell tenni, fasság.

SubOG 2005.09.22. 11:02:30

Ja és még valami. Egy dolog addig érdekes, amíg nem élvezi a többség és az állam teljes támogatását. Az autózás Amerikában teljes támogatást élvez, az ország gyakorlatilag egy egybefüggõ aszfaltfelület, olcsó a benzin, és mégis ki akar ott autózni? A világ legszarabb autói, 55mph sebességkorlát, alvó autósok és orwelli léptékû rendõri kontroll. Én nem akarom ugyanezt bringásként is átélni. Ezért NEM MEGYEK TÜNTETNI.

riken 2005.09.22. 11:03:37

"És ha dugó van, több út kell. Több híd. Alul és felüljárók. Ha nincs parkoló, ásni kell. Ha szmog van, szigorítani kell a károsanyag-kibocsátási határértékeket. Ha elfogy a benzin, majd áttérünk a villanyosságra, az atomra vagy a nanoplazmára. A világ mindenképpen arra megy, amerre akar, a ludditizmus mindig megbukik." ne haragudj, de figyelmedbe ajánlom ezt a tanulmányt, talán megváltozik a véleményed ezzel a kijelentéssel kapcsolatban... http://www.epiteszforum.hu/muhely_utopia.php?muid=278 talán legegyszeűbben galad fogalmazta meg az elején: ha több út van, akkor több dugó is lesz. Én személy szerint inkább a parkokat szeretem, Budapest már így is eléggé közparkhiányos...

Nizsa 2005.09.22. 11:07:05

Hogy a többség mit akar? A reklámnak nevezett tömegidomítás adja meg erre a választ. Vagyis hamis a cikkben az az állítás, hogy a többségi akarat szent, mert belülről fakad, ezt valójában kivülről hergelik. Innentől kezdve pedig borul a bili és kilóg a lóláb, hogy kiknek és milyen célból írták az egyébként jópofa, de mégiscsak hergelésre gyártott stílusú cikket. Ennek az oldalnak a Totalcar a mamája. És a Totalcarnak?

lcsaszi 2005.09.22. 11:08:56

hello Karrotta, Ami azt illeti, a fenti hozzaszolasokban mar nagyjabol kifejtettek, amit irni akartam. nem a szelsoseges megnyilvanulasokra kellene odafigyelni, hanem az ertelmes otletekre. En sajnos tul sokat eltem mar olyan helyeken (Hollandia, Nagy-Britannia, Belgium), ahol belemoltottak: bringazni jo, ertelmes, gyors, biztonsagos, vicces es egeszseges. Van autom,sot rajongok az autokert de a lenyeg: tudom, mikor erdemes hasznalni es egyre inkabb belso meggyozodesse valik a kornyezetvedelem meg hasonlo "ostoba" otletek, amelyek szerintem ugyanugy az emberi termeszet lenyegehez tartoznak, mint az "osztonleny" viselkedesi formak (minden legyen kenyelmesebb es minden vmi mesteresegesen vagy feleslegesen ujrateremtett vagyat elegitsen ki, stb). Pl. ahogy te autobuzi vagy (mar bocs, termeszeteseasn a leheto legjobb ertelemben, hiszen olvasom az irasaidat es meg tetszenek is!), ugy en bringabuzi: eddig kb 15 kulonfele bringam volt es mindegyiket en magam szerelgetem, stb. Sot emellett van egy olyan rossz szokasom is, hogy nem a sebesseg vagy a sportos vezetes okkoz oromot, hanem a takarekos vezetes. Legutobb pl. 4.6 l-t hoztam ki szazon egy Focus II-bol (TDCi) egy 750 km-es uon, ugy, hogy egyaltalan nem mentem lassan. ¨Persze tudom, te erre nem lennel kepes - eleve nem ulnel egy szar 1.6-os DIZEL (!!) motorral felszerelt unalmas autoba, mint a Focus II, de ha igen, akkor is inkabb nyomnad neki... Gondolj bele, mi tortenne, ha veletlenul tobb kerekparut lenne, ertelmesen es biztonsagosan kiepitve: ez egy "win-win" helyzet: kevesebb lenne az auto (illetve legalabb lasabb utemben none a szamuk), akik emiatt gyorsabban haladhatnanak, kevesebb lenne a szmog, biztonagosabban es gyorsabban eljuthatna mindenki oda, ahova akar es a bringasok IS es az autosok IS jol jaranank - soroljam a peldakat: Koppenhaga, Amszterdam, Brighton(sot ujabban: London), Berlin, becs??? Es a CM-es sracok (riszpekt) csak ennyit akarnak: tenni vmit ezert a win-win helyzetert. vagyis: valojaban az autosok legjobb baratai ok, es ezt komolyan gondolom!!! Itt az ideje, hogy felszerelj egy trendi bringatrtot valamelyik kocsid tetejere vagy hatuljara!!! udv es csak igy tovabb: lev

egy keros 2005.09.22. 11:14:40

en sem ertem, miert kell provokalni... ugyis meg lesz tartva, te gondolom ugysem autozol, mert ott rohadsz a geo mogott ,es nem csinalsz semmit. par orat kibirsz menj rejszojj 1et

rowi 2005.09.22. 11:25:37

ahoj karotta a cikk eleje még rendben is van, de a végén írsz egy-két baromságot sztem: a mi kies városunkban meg országunkban a több út több autót generél és uott tartanánk ahol most a másik a bringás vs autó ezzel kapcsolatban a kolléga foglamazta meg helyesen: "(Életveszély alatt nyilván csak azokat az eseteket értem, ahol nekem lett volna elsőbbségem, legtöbbször kitáblázott, belátható kereszteződésben, az átlagom 1 fölött van naponta.) Erre azt mondom, hogy ahhoz képest, hogy engem az év minden bringázós napján kinyírna valami barom (ha hagynám), akár figyelmetlenségből, akár rosszindulatból, na ehhez képest "arányos válasznak" tűnik az év 1 napján kényelmetlenséget okozni mégoly sok autósnak is. Sőt: ez a demo be van jelentve jóelőre, azaz kis odafigyeléssel elkerülheted, azt viszont velem sose közli senki, mikor, melyik kereszteződésben próbál majd meg lemészárolni." továbbá azt is megjegyezném, hogy nem miattunk biciklisták miatt van lezárva az Andrássy hanem az autómentes nap miatt ami miatt egész Európában ma vannak lezárva az utak, csak ugye kevésbé dicső városvezetésünk pont a többség igénye miatt eddig ezt elpakolta vasárnap délutánra amikor üres a város, most lesz figyelemfelkeltés lehet gondolkozni megint más gondolom nem szoktál biciklizni, ezért jelezném, hogy a bringás nem jókedvéből és kalandvágyból közlekedik az úttesten az autók közt...mert a bickliúton még vártatlanabbul tudja eltörni vmijét, jobb esetben csak a felniben kerül 8as...

omm 2005.09.22. 11:28:20

Ugyan már! Mit anyáztok? Tanuljatok meg egymásra figyelni és kész! Tipikus magyarok vagytok ti is (én is), mindjárt egymást sz*patjátok, ahelyett, hogy odafigyelnétek. Ennyi

urga 2005.09.22. 11:29:20

Még egy, az autózás iránti ösztönös vágyról: Ha olyan társaságban vagy, ahol mindenki legurított már fél tucat 8 fokos sört, kellemesebb elviselni a haverok érdekessé vált eszmefuttatásait, ha te sem vagy szín józan. Vagy ha olyan helyre keveredsz, ahol a polgárok egy hónapja nem láttak szappant és vizet, könnyebben elviseled, ha magad sem fürödtél pár hete. Járkálsz Te Budapesten néha gyalog? Nagyon kellemetlen a zaj, és a büdös levegő. Gyalog sokkal inkább, mint ha autóban ülsz. Nem véletlen, hogy minél több az autó, annál több az autós: egyszerű védekezési mechanizmus, ugyanis gyalogosként pokollá válik az utca, egyedül autóban elviselhető még úgy-valahogy, így az is beül a kocsiba, aki csak úgy tekint az autóra, mint egy tárgyra, és nem úgy, mint szerelmére. A példákat vég nélkül lehet sorolni: mi kellemesebb: 10-szer szaladgálni le és fel az aluljárókon át a körúton, gyalog, az éktelen autózajban, és a 12 másodperces zöld lámpákon futva átkelni, vagy a kocsiban ülve rádiót hallgatni? Ez azonban nem az autó érdeme, hanem a városvezetésé, amelyik az autósnak ad mindig előnyt a közlekedésben, várostervezásben. Magyarul: mindenki másnak kényelmetlenné, elviselhetetlenné teszi a közlekedést. Az autósok többsége így aztán nem azért ül a kocsijában, mert annyira imádja, hanem azért mert minden más közlekedési lehetőség kellemetlenebbé vált.

me 2005.09.22. 11:40:10

A cikk demagóg és folytatja azt a megosztó, árokásó kampányt, ami a média és az autósok, általában a fogyasztói térsadalom un. "nyertes" és "erőfölényben levő" oldaláról folyik napok óta a kerékpárosok és a kerékpározás egésze ellen. :(

Fero 2005.09.22. 11:45:03

Na végre! Végre egy fórum ami cuppog a vértől és izzadságtól. Bár a hozzászólok egy része itt sem olvasta végig a korábbi hozzászólásokat. Igazából nagy okosságokat én sem tudok mondani, midenesetre elég felháborító ahogy most hiretelen minden indulatot a bringások nyakába zúdítanak (hála a médiának), és őket teszik meg felelősért még azért is, mert elverte a jég a tavalyi búzatermésüket (ami esetleg nem is volt). A bp-i közlekedés katasztrófa, ezt mindenki tudja, csak nem jut el mindenkinek a tudatáig. Ahogy az sem hogy a közlekedés összes résztvevője között is van ilyen is, meg olyan is, kukltúráltabb, bunkóbb. Az arányokat most ne firtassuk. A médiának pedig inkább támogatni kellene uszítás helyett, és türelemre inteni, nyilvánvalóvá tenni a kerékpárosok szándékát. És valóban, mint ahogy ezt korábban az egyik hozzászóló megjegyezte, a város vezetésének is lehetet volna még egy-két építő jellegű ötlete és hozzájárulása, ha már annyira úniósok vagyunk, és megünnepeljük úgymond az európai autómentes napot. Némi járatsűrítés, ingyenes utazás, stb. valószínűleg segített volna jobb belátásra bírni néhány embert a mai nap alkalmából legalább. Ezúton kívánok kitartást a felvonulás szervezőinek és résztvevőinek, valamint mindenkinek javaslom, hogy gondolja át, mielőtt megszólalna.

CP 2005.09.22. 11:46:53

Dír-dír karotta (bár úgyse olvasod el :), nincsenek többségben az autósok - csak úgy tűnik (ne ülj fel a látszatnak) -, a szerencsétlen lúzerek , az igazi _többség_, patkány módra a föld alá van szorulva, afféle fíreg módján ott közlekedik... persze nem azért, mert annyira okos, megfontolt polgár, hogy nem akarja "bedugítani" (?) a pesti utakat, hanem azért, mert csóringer => azonnyomban, h. pénze van vesz v.mi sz*r autót, h. behozza a "városbedugításban" felhalmozott hátrányait. A kényelemről annyit, h. nem hiszem, h. bárkinek kényelmes - akármilyen fasza autóban is ül - du. 5 körül - pl. a Lehel úton - 20-40 perc alatt megtenni a Dózsa-RóbertK. távot. A biciklisták tőlem demonstrálhatnak annyit, amennyit akarnak, meg puffogtathatsz frázisokat, h. amint a biciklis "az autós és az autó ellen fordul, rögtön ellenséget csinál a többségből", de az tény, h. a város közlekedése nem a bringások miatt sz*rja össze magát nap, mint nap, hanem a komfort- és autófüggő lúzerek miatt!

shelbycobra 2005.09.22. 11:49:06

emberek! Lehet hogy a bumerángban a bocsiék elvetették a sulykot, de utána azért ment ám a feljelentgetés meg a névtelen bejelentés a gerinctelen senkiktöl az ortt- hez,meg a fenyegetés a sláger honlapján hogy hogyan lesz a bochkor biciklilánccal megfojtva meg hogyan lesz a kocsija szétzuzva...mindkét dolog szélsöséges,megosztja az egész várost és főleg felesleges, szerintem egy hozzászolo se nyilatkozzon 20 000 ember nevében ahogy ezt a biciklisek honlapján páran teszik! KEDVES Bringások! nem veszitek észre hogy ez nem bécs és koppenhága? hogy ez nem az a mentalitás? nem az a nép? itt simán leszoritanak benneteket a pi...ba ha utban vagytok,ezt kéne megérteni és megváltoztatni utána demonstrálni.

vincent 2005.09.22. 11:51:53

Kedves Karotta, Én eddig egy széles látókörrel bíró figurának gondoltalak, de mostani cikked komoly aggályokat ébresztett bennem. Persze nem kétséges, hogy az autók iránti elfogultságod lehet ennek a beszűkülésnek a fő motorja. Azért az be kellene látnod, legalább titokban, ha nem látja senki, hogy az irántad levezetett elmélet nem vezet sehová, illetve ahova vezet, az közelebb van a nagysikerű Mad Max trilógiához, mint bármihez, ami vonzó, élhető és kívánatos. Te a városi autóforgalom katalizálását tűzted zászlódra: mert szerintem az nem gondolod komolyan, hogy bármitől is kevesebb lesz a dugó, ami a városi autózás feltételeit javítja. Megjósolhatom, eljön az az idő, amikor a mostani lezárás nélkül is sokkal többet fogsz ülni az erőforrásokkal módfelett pazarló kocsidban a dugóban állva (lesz időd egy-egy légyottra is, ha már erről is szó esett), míg én vigyorogva kerekezek el melletted, és mivel órákkal korábban otthon leszek, lesz időm a párkapcsolatra is akár - ágyban, párnák közt. Bennem, a biciklisben tehát nem idegesítő útakadályt kellene látni, és egy kategóriába sorolni a fekvőrendőrrel és az autópályadíjjal, hanem valakit, akitől te jobban haladhatsz az autóddal, mert én, veled ellentétben nem foglalok el egy seggel hét-nyolc-kilenc négyzetmétert az úttestből. És személy szerint nem várom el, hogy megértsd, mit jelenthet számomra a biciklivel való közlekedés (azért mégis vázolom nagy vonalakban: a napi testmozgást, rentábilis alternatívát az autózásra, és szabadságot, nyugalmat a tömegközlekedéshez képest). Kimegyek tüntetni, de nem várok el tőled semmit. Sem a megértést, sem a támogatást, még kevésbé azt, hogy csatlakozz. Csupán ne nyisd rám az ajtót direkt, amikor előzöm azt a kocsisort, amiben éppen várakozol. Ne akarj eltiporni csak azért, mert kitaláltam, hogyan jussak el a városban valahova gyorsabban, környezetkímélőbben és olcsóbban, mint te. Hagyjuk egymást úgy közlekedni, ahogy akarunk. Csak figyelj rám lehetőség szerint, és szándékosan ne tegyél bennem kárt. Ígérem, én sem foglak elütni.

stevie wonder 2005.09.22. 11:54:12

Karotta, szerintem mar a kiindulasnal hibas az irasod: nem zajlik kommunikacios haboru a CM-esek reszerol, nem krealnak ellensegkepet. En sem azert megyek ma ki, hogy bosszantsam az autosokat. En azert megyek ki, mert tobb es _ertelmesebb_ bringautat szeretnek. (Meg egy zuhanyozot a munkahelyemen.) Es azert szeretnek tobb bringautat, mert bar az imadott, 150 loeros automban iszonyu bosszanto naponta ketszer vegigszivni a dugokat, megsem mehetek bringaval, mert effektiv eletveszelyben vagyok.

Karma Police 2005.09.22. 11:59:06

Karotta! A cikkedben említett béna kommunikáió és a kereskedelmi csatornák reakciója a tömegmédiát ismerve, bármily szomorú is, de előre borítékolható volt. Pedig kár megosztani a közlekedőket autósokra, BKV-zókra, gyalogosokra, motorosokra, bringásokra. Sokszor írtam már: ha többen megtehetnék amit mi, hogy az időjárás, a forgalom és az úticél figyelembe vételével mindig a legalkalmasabbat választjuk, akkor nem egymástól féltenénk a budapesti közlekedést. Tudom hogy nem mindenki választ ennyiből. De olyan is sok van aki megtehetné, de nem nyitott a világra, szívesen bezárkózik a szokásaiba éppúgy mint a dugóban araszoló bádogdobozába, a jól megszokott húszéves slágerei közé, kis csigaház amit bármi áron magunkkal hurcolunk. Autózni persze jó, mikor csak bepakolod a temérdek cuccot a kocsidba egy nagy bevásárlás után, és hazaviszed, vagy akár csak kimész csapatni a pilisi útra valamelyik vaddisznó hátsókerékkel kormányozható örömverdával. Motorozni is jó, amikor a dugó megbénítja a várost, süt a nap, te pedig öt perc alatt bárhol ott vagy, miközben nem kell parkolóhelyet keresni, parkolóórát etetni, és két-három liter naftát cuppant csak be a gép százon. (Motorozni amúgy önmagában is állat, de ezt csak az tudja akit már megfertőzött) De bicajozni is jó, amikor este a langyos estéken kerthelyiségről kerthelyiségre jársz, nyugodt lelkiismerettel legurítva a söröket... És nem csak átizzadt lurex szöcskeruhában, hanem fekete zakóban, kihajtott gallérral, gavallérosan, amúgy petőfisen felegyenesedve, közlekedési eszköznek használva a kerékpárt. Na és persze jó felpattanni a metróra, amikor vízszintesen esik a novemberi eső („a szél szardellát vág bele az arcodba…”), a dugókban állnak a kocsik, és a belvárosban el kell intézned valamit, és kétkerekűek még viccből sem jutnának az eszedbe. Na és sétálni is jó, nyáresti csajozós éjszakákon, kettesben, stb... Igaz csajozni szinte bármelyik alternatívával lehet, mégis... :-) Sajnos ez a város egyre szürkébb, koszosabb, kevésbé élhető, és ebben a nyomorult betondzsungelben a közlekedésből is háborút szítani végképp felesleges. Nem az autók miatt nem épül több bicikliút és tároló, és nem a bringások miatt szívnak a dugókban nap mint nap az autósok. A budapesti közlekedés válsága gazdasági érdekek mentén van bebetonozva: ameddig a városvezetéssel lepacsizva tíz-húsz éves megtérüléssel a belvárosban épít nagy parkolóházakat a beruházó, álszent hazugság a városvezetés szájából minden olyan populista kijelentés, amivel az autókat fokozatosan kiszorítani ígéri a belvárosból. Ami pedig a tömegközlekedést illeti, jellemző az a szűklátókörűség, hogy egy korszerű, pontos, megfizethető hálózatot finanszírozni még a nyilvánvalóan veszteséges működés ellenére is jóval kevesebbe kerülne, mint az a társadalmi költség amit az állandósult légszennyezés és közlekedési káosz okoz. (El kell fogadni: tömegközlekedésre szükség van, de európai színvonalon nem lehet egyszerre olcsó és nullszaldós is. Szerintem ahhoz hogy a budapestiek használják is, egyértelmű melyik a fontosabb szempont. Volt már nekünk évekig drága és üresen ásítozó autópályánk, mellette futó zsúfolt régi halálúttal)

liquith 2005.09.22. 12:00:40

Helló! Soha az életben nem bicikliztem a városban, mégis egyetértek a felvonulással. Mivel a cél nem az, hogy káoszt okozzanak a városban és agyérgörcsöt az autósoknak (ez a bulvárlapos szint és megközelítés) hanem, hogy felhívják a figyelmet egy értelmes alternatívára. Az autósok ugyanis evidenciaként kezelik ezt a közlekedési módot, félretéve az észérveket beülnek reggel a verdába, mert 10 éve minden reggel beülnek. Aztán mehet az anyázás-dudálás-kormányráhúzás 10 km/h-ás átlagtempóval. Az örök érv pedig az hogy: én addig nem fogok tömegközlekedni amíg szar a bkv/motorozni amíg elnyelnek a kátyúk/biciklizni amíg nincsenek bicikliutak. Az első kettőről tudok nyilatkozni. Solymárról járok be az Astoriához minden nap, autóval ez kb. 1,5 órát + 1600 forint parkolási díjat jelentene. Bkv-val szintén másfél óra, de legalább nem kell vezetni, olcsóbb, környezetbarát, kényelmetlen, kicsit büdös, blablabla. Motorral fél óra, gyors, vicces, olcsó, kényelmes. Nyilván ha valaki a ruhásszekrényt viszi haza, akkor autóba ül, de a legtöbben megszokásból és indokolatlanul használják nap mint nap. Valaki feljebb írta, hogy a tömeg azt csinálja, amire nevelik, ezzel maximálisan egyetértek. Legyen autód, mert attól szabad leszel, gizda meg menő csávó "és a makkod is lesz hova tenned" :). Azért ez nem ilyen egyszerű

Kazak 2005.09.22. 12:06:25

Kedves Karotta! Támogatnám, hogy ezentúl csak olyan személygépkocsikat lehessen forgalomba hozni, amikben a kipufogógázt az utastérbe vezetik (enyhítésképpen az ablakokat azért le lehetne ereszteni). Vajon mennyire lenne "szexi" ezek után az autózás? Mellesleg abban, hogy kevesebb a biciklista Budapesten, mint az autós komoly szerepet játszik, hogy nincs infrastruktúra (bicikliút, tároló), az autósok közlekedési "morálja" és a kipufogógázból álló atmoszféra miatt pedig komoly egészségkárosodást kockáztat, aki biciklizni próbál Budapesten. Ha ezeket a problémákat orvosolni vagy legalább enyhíteni lehetne, máris vonzóbb alternatíva lenne a kerékpározás.

csonkagula 2005.09.22. 12:06:32

Bicajosok! ma nagyon nagy az arcotok és összetartotok,de mi lesz holnap? nem gondoljátok hogy az autos ha meglát benneteket holnap és a mai dugora gondol akkor föleg nem fog elsöbbséget adni nektek? kivánom hogy ne igy legyen, igaza van karottának itt ti nem vagytok még igazi elismert résztvevöi a közlekedésnek sajnos,pedig szeretném ha olyan lenne mint másutt, és itt is ki lehetne engedni a 10 éves gyerekeket hogy bicajozzanak nyugodtan mert az autosok majd vigyáznak rájuk,itt le se szarnak benneteket az autosok ezen változtatni kellen mielöbb de nem azzal hogy megbénitotok egy várost.tudom hogy nem a bringások bénitják meg a várost, de rátok lett huzva az egész... ennyi: csonkagula

sike 2005.09.22. 12:06:51

Kedves Gábor! Értem én, hogy miért vagy ilyen Janus-arcú. Meg kell azért védeni a "szexi" autózás ázsióját, ha már egyszer TotalCar, de azért a sok küllőarcút sem kéne nagyon leszólni, legalábbis legalább kicsit összeborulni velük, hogy együttérzek ám. Valamennyire. Valakikel. Ha tényleg körülnéztél volna ebben a témában egy picit figyelmesebben, akkor rájöhetnél, hogy ez az egész nem az autósok ellen szól. Nem arról, hogy "Vesszen az autós". Még akkor sem, ha "leszorít, ráparkol a bicikliútra, agresszív tahó" etc. A bicajosok, akik a nemzetközi autómentes napon egy alternatíva felmutatásán küszködnek, 2 órát elvéve az autósok évi 8760 órájából, maguk is nagyrészt autótulajdonosok, csak gyakrabban ülnek bicajra, mint az átlagautós. "Sokunknak van autónk. Rendezvényünk így természetesen nem az autósok ellen irányul, hiszen a statisztikák szerint legtöbbjük egyben kerékpártulajdonos is. Fontos célunk azonban az ésszerű autóhasználat széleskörű népszerűsítése." criticalmass.hu idézet Csak ezt olyan nehéz elfogadni, mert sokkal könnyebb azt mondani, hogy valami ellen van valaki, mint azt, hogy alternatívát szeretne. Megmutatni a többieknek. Átélni. Mer' az olyan underground. Az elemzésed, amiben arra jukadsz ki, hogy az autózás sokkal szexisebb, mint a kerekezés, ezért az ember pedig elemi ösztöne szerint választja a gépi közlekedést, egyenesen szánalmas. Azért mert a tömeg nagy része bulvárlapba temetkezve éli meg az olvasás "örömét", nehogy már azt jelentse, hogy ez a helyes választás. "Pedig az ellensége igazából az emberi természet, az ösztönös lustaság, a veleszületett kalandvágy, az uralkodás és birtoklás ösztönei, és ezek mind az autó mellett hatnak." Ebben a mondatban nem az emberi természetet kellett volna félkövérre venni, hanem az ösztönös lustaságot. A veleszületett kalandvágy meg az autó mellet hat? De rossz neki... A criticalmass már több, mint egy hónapja megírta a bocsánatkérő sorait. Nem tudom, hányszor hangsúlyozzák a honlapon, hogy mi a céljuk. Nem akarom rongyosra írni ismét a billentyűimet... Imádok vezetni, de nincs autóm. Nem is tervezek venni ebbe a városba. Nincs kerékpárom, de ha tavasztól tudom hová tenni, akkor végre lesz. Addig marad a görkori. Ami legalább annyira életveszélyes ebben a városban, mint a kerékpár. Én eddig egyetlen embert sem ütöttem el. Engem majdnem háromszor. Háromból kettő esetben még ökölrázást, és édesanyám csuklását előidéző szavakat is kaptam mellé, egy esetben az autós elismerte, hogy ő volt a hibás. Ez is haladás. (Persze az nem vigasztal, ha egyszer kapok egy "Pedig neki volt elsőbbsége" márványdarabot a Kerepesiben.) Lenne még mit írnom, de dolgoznom is kell. Úgyhogy ennyi. Szóval, ha kicsi lépésekben is, de hátha eljutunk oda, hogy ne legyen életveszélyes az alternatív közlekedés ma Budapesten. Mert itt nem csak a szándék hiányzik, hanem egy alapvetőbb dolog, a tolerancia.

nohab 2005.09.22. 12:07:58

Ez mind szép és jó. De ha tízszer annyian óhajtanának is biciklizni napi rendszerességgel, mint a CM résztvevők száma, ez még akkor is csak 100000 ember volna, ami ugye 1/20 része Budapest lakosságának. A rendelkezésre álló szűkös keretből akkor miért 1/20 biciklist lássunk el, ha ugyanannyit elkölthetünk metróra, villamosra, stb. Tudom, éljünk szépen békében egymás mellett, mindenkinek legyen jó, stb. Mégis, miből? Hol képzelni magát a tisztelt CM? A Kádár-rendszerben vagy valamelyik hasonló úton járó nyugati jóléti társadalomban? Ha a közjó az, hogy minél többen, minél gyorsabban, minél kényelmesebben jussanak célba, akkor ez bizony NEM bicikliutak építését jelenti. Akármilyen meglepő, a közlekedők igen jelentős része nem tud biciklivel közlekedni. Fizikai okokból. Más része meg nem akar. Saját tapasztalat, hogy a környezetem 75%-a biciklire fel nem ülne, jóminőségű tömegközlekedés esetén viszont otthon hagyná a kocsiját. Akkor most mi a cél: élhető város, vagy először mindenáron biciklisítés, aztán hulljon a férgese? 23 éve egyfolytában gyalogolóként a következőket tapasztalom a biciklistákról: 1.) Agresszíven közlekednek, sokkal agresszívebben, mint az autósok. Ráadásul sokkal kiszámíthatatlanabb. Az autós igen ritka esetben jön fel a Szentendrei útról a járdára. A biciklis esetében sosem lehet tudni, mikor csinál valami tökéletesen váratlant, csak mert neki úgy jobb. Egyszerűen megbízhatatlan közlekedési partner a gyalogos számára. 2.) Nagyságrendekkel kevésbé tartják be a KRESZ-t, mint az amúgyis életveszélyes autósok. A lehető legáltalánosabb tapasztalat, hogyha a piros lámpa "csak" gyalogosátkelőt véd, nem jön keresztbe erősebb forgalom, akkor a biciklis lazán áthajt rajta, az öreg nénik, babakocsis anyukák és kisiskolésok közé. Mert neki nem kényelmes, ha elveszti a lendületet és újra neki kell kezdeni tekerni. 3.) Az autós rááll a bicikliútra, de lényegileg tökmindegy, mert a biciklis ígyis-úgyis ott megy, ahol neki az ideális ív van. Akár van bicikliút, akár nincs, akár kivételes helyzetben jó bicikliút van, akár nem. 4.) A biciklijüket megfelelő magabiztossággal és technikai tudással kezelők aránya bizony sokkal kisebb a biciklistársadalomban (főleg, ha a falusi biciklistákat is belevesszük), mint az autósoknál. Ezért én gyalogosként, akinek nincs autója, mérhetetlenül ideges vagyok a városi biciklisektől. A bicikli olcsó? Persze, mert a bicikliutak nem kis költségét a csendes többség állja. Az autós benzinjében legalább útadó van, amit (elvbev) az őálatal elhasznált dolgokra kellene fordítani. Az összes efféle "tömeg"mozgalom hibája, hogy elképzelni sem tudják a közjót az ő akaratuktól eltérően.

Hutch 2005.09.22. 12:17:36

Hölgyeim és uraim! Kis segítséget kérek! Én ezeket nem értem.: 1)A dugó nem az autósok miatt van?????!!!??? Hanem a biciklisek miatt??? 2) Ha több lesz az út, kevesebb lesz a dugó? Ez nem csak illúzió? 3) Miért hisszük azt, hogy "nyugaton" megoldott a kérdés? Senki nem volt még Londonban, Madridban, Párizsban, Rómában? Sokkal szarabb a közlekedési helyzet mint nálunk, hiába a sok metro. 4)Mi az , hogy "biciklisek", meg "autósok"? Én itt nem találom a helyem, ugyanis néha bicajozom, néha autót vezetek. Kit utáljak jobban: magamat, vagy magamat? 5) Az, amit a bringások tesznek, azzal hogy nem szennyezik a levegőt a helyváltoztatással, mindenkinek, és mindenki unokájának, és ükunokájának jó. Nem pedig terrortámadás az autós társadalom ellen! Vagy ez hülyeség? 6) Az az autós, aki az autómentes napon kocsiba ül, miért nem magára haragszik, ha dugóban kell ülnie, miért a bringásra? (Azér' aztat nem lehet mondani, hogy nem lett szólva!) 7) Kedves Répakollega, a ludditizmus ügyében tett kijelentésed elhamarkodott. Egyelőre vesztésre áll, de még nem lefutott a meccs! Egyébiránt az emberiség ősi ösztöneire való hivatkozásod olcsó bosevista trükk, kérlek alássan, engedd meg, hogy felhívjam a figyelmed, hogy a civilizáció ezen ösztönökkel szembeni permanens forradalom! De azért: hajrát totálkárosok, hajrá totálkár! Puszi mindenkinek

szedi 2005.09.22. 12:18:10

BG szavait londonban nem fogadták meg. Ott fizetni kell a belvárosba való behajtásért. ottani viszonyokhoz képest sem keveset. A tárgyalt probléma kishazánkban KIZÁRÓLAG a fővárosban létezik. nem véletlenül.

SubOG 2005.09.22. 12:20:58

Megoldási javaslatom: Az autók legyenek 250x140cm-ben és 800kg-ban limitálva, ami efölött van, az teherautó (ld. Demszky Touagerje), C jogsival, tachográffal, 80-as korláttal. A limit alatt viszont szûnjöm meg a lakott területen kívüli sebességkorlátozás, stb. A cél, hogy jól érezzük magunkat, nem?

urga 2005.09.22. 12:21:40

Kedves nohab, Tegnap hallottam a rádióban, hogy fél milliárd Ft-ot fognak elkölteni egy néhány száz férőhelyes P+R parkolóra. Jelenleg kb 4000-5000 ezer P+R parkoló van Budapesten, de ezeknek túlnyomó része használhatatlan. A város erre úgy reagál, hogy milliárdokat szeretne költeni a parkoló fejlesztésekre. Még ha megkétszerezik is a férőhely-létszámot, horribilis összegből, az adófizetők pénzén, akkor is csak 10 ezer ember fogja letenni a kocsiját Budapest határán, vagy a belvároson kívül. Ehhez képest Budapestre 280 ezer ember jön be kocsival naponta. Vajon mi értelmesebb: a bicikliút építés, amivel a tervezett P+R beruházások töredékéből lehet sok embert az autóból kiszállítani, vagy a parkolóépítés? Ami pedig a tömegközlekedést illeti: egyetértek, nagyon fontos a fejlesztése, de ennek nyomát se látjuk. De nem azért, mert bicikliutakra mennek a milliárdok.

sz 2005.09.22. 12:29:11

AKADÁLYMENTES tömegközlekedést! van akinek az autó az egyetlen alternatíva, és örülne, ha kerékpározhatna, vagy akár csak fel tudna szállni egy villamosra és nem kéne megalázó helyzetekbe kerülnie nap mint nap!

B. 2005.09.22. 12:30:58

Azzal kezdeném, hogy egy 1.4-es Alfa 145-öm van, 103 ló, megy állatul, ilyen kis motortól nem is várnám. Igazából szerelmes is vagyok belé. De mivel nővel sem szexelek pl. "azokon a napokon", ezért az Alfát csak vidéki utazásra használom, bent a városban csak ritkán (nagybevásárlás). Itt nagyrészt biciklivel járok vagy tömegközlekedem, vagyis sztem rálátok mindenhonnan a dologra. Azzal egyetértek, hogy most semmelyik közl. eszközt használó 'pártnak' nem élhető ez a város. Amit hiányolok, az egyrészt a tolerancia minden fél részéről, másrészt valamilyen fajta beleérző képesség. Egy autós ne mondjon már olyant, hogy "nem akarok izzadtan büdösen, fáradtan érkezni a munkába", ha még sosem tette. Én sosem izzadok le, lehet lassan is menni. Munka előtt jobb a testmozgás különben, mint az anyázás a dugóban, tudom ajánlani. Egy biciklis viszont ne szállítson ki mindenkit az autóból, pláne ne cikázzon 'csakazértis' az autók közt. Csak egyet fogadjunk, fogadtassunk el: minden közlekedési forma, és minden használója legyen egyenrangú. Tehát: legyen bicikliút, kerékpártárolók, körgyűrű, P+R, rendes autóutak, gyalogátkelő, akadálymentesítés, a KRESZ-t mindenki tartsa be, de elsősorban: legyen normális mentalitás. Szerintem ez az elsőként megvalósítandó dolog, ehhez túl sok pénz sem kell. Külföldről is ezt kellene először megtanulni, levetni ezt a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitást. Na.

zs 2005.09.22. 12:33:45

Nem kell parázni a bringásoktól. Baleset általában akkor következik be, ha az autós, vagy a gyalogos elbizonytalanodik. A bringások általában életveszélyesnek tűnő (!!) helyzetet is le tudnak kezelni, ha a közlekedő partnerek természetesen viselkednek. A bringa egy igen fürge, fordulékony jármű. A megértést könnyítendő, autóval is bosszantó, amikor a zebrán bizonytalankodnak a gyalogosok, ahelyett, hogy bátran, nyugodt sétával átszelnék az úttestet. Hozzászólásomat másirányba is tereve, pozitív példaként felhoztátok a nyugat európai nagyvárosokat. Elekrülő útvonalak, illetve széles sugárutak mindenhol vannak, az autók tömkelegét el kell vezetni. Nem beszélve a parkolási mizériára megoldást adó garázsokról. Pl Bécsben minden sarkon találsz egy parkolóházat. Szóval úgy gondolom van mit tenni mind az autós, mind a bicósok érdekében. Egy fajhoz tartozunk... - városlakók vagyunk. Már csak jó tekerést kívánok a du-i CM-hez!

pblue 2005.09.22. 12:44:35

nohab! azért tűnik neked így, mert nyilván az agresszió feltünő, a békés, szabálykövető, nem kizárólag ideális íven haladást szem előtt tartó kerékpározás meg észrevétlen bír maradni, ugyanis nem jár zajjal, kis helyet foglal el, és nem szennyezi a levegőt. másrészt pedig lehet, hogy igazad van, és tényleg kicsit agresszívebbek a biciklisek. ez azért lehet, mert olyannyira mostohák a körülmények a kerékpározáshoz, hogy a biciklis amikor közlekedik, akkor éppen túlél, kűzd, és az mindig kicsit agresszívebb dolog mint csak kényelmesen üldögélni egy tonnányi vas biztonságában egy jól bebiztosított, minden más közlekedőtöl lámpákkal egyebekkel elbarikádozott úttesten. a másik amit feszegetsz persze érdekes kérdés, miszerint mennyit költünk a közpénzekből az autósokra, mennyit a biciklisekre stb. és ez hogyan viszonyul azok számához. ha vannak konkrét adataid, számaid, hogy fajlagosan mennyibe kerül egy autós (minden járulékos költséggel és persze haszonnal!) a társadalomnak, és mennyibe egy biciklis, akkor légyszi írd ide őket, mert érdekelnének (szerintem nemcsak engem). ha nincsenek ilyen adatok a birtokodban, akkor mirefel eza lendület?

pinchy 2005.09.22. 12:45:04

Olvasgatva a mai felvonulás kapcsán a médiában megjelenő írásokat kezd rossz érzésem támadni. Ahol belép a média, vagy akárcsak a helyi szintű politika, valahogy valaki mindig megszív valamit. Tényleg autóellenes lenne ez a felvonulás? Lehet, sokan szeretnék így beállítani. Tény, hogy a tömeges jellege miatt az autósok fogják a legnagyobbat szívni, meg jópár BKV járat utasai is késni fognak. De ez bármiféle tömeges és mozgó rendezvény velejárója, legyen az futóverseny, országúti rally, motoros felvonulás, vagy Budapest Parádé. Ezeket mintha nem támadták volna ennyire, igaz ezek sokszor hétvégi rendezvények. Viszont a sok útfelújítás egész hetes "rendezvény" még most is sok helyen, és legalább annyi vesződséget okoz a gépjárműveknek, mint ez a mostani felvonulás. Csak felvonulás évi két alkalommal van, felújítás meg hónapokig. Ezen persze nem háborog senki. A fent olvasható cikk igen sokrétű, sok felesleges megjegyzést és kitérőt tesz. Mi köze egy felvonulásnak ahhoz, hogy ki hol dug, vagy ki mennyire izzad? Aztán a magyar lakosság egészségi állapotát figyelmbe véve én az elkényelmesedett életet sem propagálnám annyira. Sokba van nekünk ez a kicsit önpusztító felelőtlen életvitel. Ami szerintem a lényeg, hogy van sok ember Budapesten, akit lehet kicsit bolondnak tekinteni ezért, de szeretne évente 6 hónapig kerékpárral közlekedni, mert neki az úgy jó. És joga van hozzá. Még hülyének lenni is alkotmányos jog, mint azt egy ideje egy bölcs kinyilatkoztatta. Mi tehát a probléma? Leginkább a kerékpárutak hiánya. A városháza ezt túl sokáig nem tekintette fontos kérdésenk. Sőt. Demszky Gábor éppen a tavaszi felvonulás előtt volt szíves kijelenteni, hogy szerinte nincs kinek építeni kerékpárutat, mert nincs, aki használja. Pár nappal később remélem látta a sok senkit, amint semmit sem csinál két órán át, és senkit sem zavar vele. A másik gond a gépjárművezetők hozzáállása. Illetve hogy pontos legyek, közülük is csak egy kisebbségé. Mert bármi furcsának is tűnhet, de nekem elvétve van gondom velük. 99%-ban megkapom az elsőbbséget, nem dudálnak rám és nem szorítanak le. Hétvégén még a háromsávos utakon is merek menni. De miért is zavartatnám magam, hogy ki kell kerülniük engem, hogy létezem, hogy résztveszek a közlekedésben? Tavasszal írta valahol egy hozzászóló, hogy a sok kerékpáros zavarja az autósokat. Kérdem én, ha autóba ülök át, az jobb??? Akkor méginkább akadályoznánk egymást, mivel csak a dugók növekednének. Szóval van egy hangos kisebbség, akikkel nem az a baj, hogy hangosak, hanem az a lehetőség, hogy adott helyzetben talán agresszívebben is viselkednek egy kerékpárossal szemben. Márpedig ha baj van, a kerékpáros csak "puhatestű". Másik oldal. Lehet szidni a kerékpárosokat is, mert persze köztük is vannak ön- és közveszélyesen közlekedők, de ez megint csak nem igaz mindenkire. És az sem igaz, hogy a kerékpáros eleve autóellenes. Persze, hogy dühítő, amikor ráparkolnak egy kerékpárútra, és persze lehet olyan bunkó bringás, aki ilyenkor kulcsozik egyet, de nem ez a többség sem az autósok, sem a bringások között. (Megjegyzés: a paranoiás június negyedikén, a hídfoglalás évfordulóján épp a rendőrők parkolnak mit sem törődve a Döbrentei téren a kerékpárosok útjába) Amiről tehát szerintem ennek a felvonulásnak szólnia kell, és remélem, végül ez marad meg másokban is, hogy ez egy érdekérvényesítő megmozdulás valami mellett, és nem valami ellen. Amellett, hogy legyen biztonságosabb a kerékpározás, legyenek kerékpárutak, hogy a kresz egyes elemei ne csak írott malaszt legyenek, és egyáltalán, legyen elfogadott közlekedési alternatíva. Mert hogy alternatíva, bárki bármit is mond. És évi hat hónapban egész versenyképes is. Egy kérdés marad még: jó eszköz-e erre egy ilyen felvonulás? Nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű, és környezettudatosabb országokban e nélkül is rájöttek, hogy a kerékpározásnak meg kell adni, ami jár. Itthon, Budapesten ez láthatóan nem működött az elmúlt 15 évben sem! Valamit tehát lépni kellett. Ez egy lehetséges megoldásnak mutatkozik, mivel egy év és két lezajlott esemény után végre felfigyeltek rá. És tkp. már ez is eremény, még ha vannak is hátulütői (lásd túlzott médiacirkusz). Mert mi is kell ahhoz, hogy valami változzon, hogy valami épüljön? Döntés. Főképp (helyi) politikai döntés. A politikus meg már csak olyan állat, amelyik rosszul hall, viszont szeret hangos lenni. Nos, itt az alkalom, hogy meghallja a neki szánt üzenetet, és ha netán beáll ő is felvonulni, mert akkor még egyszer benne lesz a tévében, hát tegye. A médiamizéria léte maga a bizonyíték, hogy a felvonulás elérte egyik célját, hogy beszélnek a kérdésről. Sőt, a tavaszi esemény után érdemi fejleménynek lehetett tekinteni, hogy a Bajcsy-n elgondolkodtak egy kerékpársáv/út létesítésén. Amin még érdemes elgondolkodni, hogy lehet-e más eszközzel is ereményre jutni? Ez ügyben kissé szkeptikus vagyok, bár nem kizárt, hogy tárgyalóasztalos módon, vagy szépen pisolgva is működne a dolog. Tehát ha valakinek van jobb ötlete, az nyugodtan vesse fel. Talán sok félreértést eloszlatna, ha nem az autómentes nap szlogent társítanák a kerékpáros felvonulás mellé, és akkor nem bélyegeznék autóellenesnek. Inkább kössék a Föld Napjához a tavaszit, az őszit meg ahhoz az egész héthez, amelynek mobilitási hét a neve. A kerékpározás a mobilitás egyik formája, ami itt és most fejlesztésre szorul. Szerintünk. Ennyi, semmi több.

gyrk 2005.09.22. 12:45:57

kedves karotta sztem te egy ritka nagy beképzelt balfasz vagy. egy bringás semmilyen utópiát nem akar senkire rákényszeríteni. nem fog attól elkeseredni, hogy egy biciklin nem lehet kúrni, míg egy autóban igen. egész egyszerűen el akar jutni a pontból b pontba mégpedig gyorsan. közlekedési eszköznek használja a biciklit. te addig rohajd csak nyugodtan a többi balfasz autóssal együtt a dugóban.

Liber Marci 2005.09.22. 12:48:54

Karotta megint nagyon jol mondja, egyetertek vele a celban, orommel jelentem, hogy a megoldas modja is ismert: ez a PIAC, ahol minden a valodi aran meretodik meg, es annyit hasznalnak az egyes dolgokbol (bicikli, auto, tomegkozlekedes) ami, a VALOS ARUKON valoban megeri nekik. Ebbe olyanok tartoznak bele, hogy: magankezbe az oszes parkolot, de nem olyanba, amelyik lebratyizik a politikusokkal (Centrum) es az allami/onkormanyzati eroszak utjan a maga szamara kenyelmes penzgyarat csinal, hanem olyanoknak, akiknek kiszolgalassal, jo minoseggel a piacon kell kuzdeniuk a parkolni vagyo autosokert. Aztan, a fenebe a habzoszaju idealkornyezetvedokkel, akik szerint a melygarazs meg a parkolohaz az gaz, mert igenis az kell, magankezben, koncesszios dijjal, a kornyeken lakok karpotlasaval, versennyel. Aztan en speciel az utakat is magankezbe adnam, pl. a "neighborhood" utcakat kezeljek a kornyeken lakok es a kornyeken mukodo cegek a sajat penzukbol (cserebe - kevesebb ado, sot tamogatas a benzin adojabol) es donthessek el ok, hogy kit engednek be oda. Aztan, ne lehessen kurva alairasgyujtessel meggatolni az olyan projekteket, mint a lagymanyosi hidra ravezeto ut, hanem az ilyen nagy, atmeno "focsatornakat" tendereztessek meg, es a maganvallakozo gondja legyen, hogy megvasarolja minden erintett boldogsagat (extra zajszigeteles, kompenzacio a kornyekbeli ingatlan ertekcsokkenese miatt, vagy ha ez tul draga, lehet hogy jobban megeri neki fold ala vinni, stb.) aztan utanna szedhessen utdijat ahogy akar es tud. Az a helyzet, hogy a PIAC pont arra a legjobb megoldas, amikor a szukos eroforrasokat (na jo, minden eroforras szukos, de a fovarosban a kozlekedesi ter es lehetoseg extra szukos) kell hatekonyan es ugy elosztani, hogy az az emberek valos preferenciait tukrozze - azaz ne a vagyalmaikat, meg hogy mit szeretnenek kapni, ha majd mas (allam, szomszed) fizet erte, hanem miert hajlandoak ok fizetni!!!!! Eljen a piac, vesszen a kommunizmus :)

s@z 2005.09.22. 12:50:54

bazmeg, gábor, neked agyadra ment valami... ennyi faszságot... eccer felülnél bringára, meglátnád, hogy ez nem is olyan rossz dolog... nekem 2 autóm áll otthon, (az egyik közel 400 ló), mégis szeretek bringával melóba járni, mert eccerűen jó...

Jesu 2005.09.22. 13:07:06

Szerintem legyen a benzin 1000 Ft/liter, fizessen mindenki, aki 1000 ccm felettivel autózik brutális extraadókat, és kapjon adókedvezményt aki nem, amit aztán beleölhet a benzinbe ;) Szemléletváltást józan ésszel, szép beszéddel senki sem tudott még tömegre ráerőszakolni. Vagy hívjuk meg a Hitler-bajuszos Angelina Joliet, tartson munkásnépi-polgári jobb-balos na"ggggy"űlést szónoklattal. A bajsza már fél siker. ;) Amúgy meg mindenki leszar mindenkit, míg világ a világ. Mé' nem mi vagyunk a magyarok?

Z 2005.09.22. 13:29:00

Inkább autós vagyok, mint bringás, bár tényleg csak a feltétlenül indokolt mennyiségben autózom a városban, pl. hétköznap szinte soha. A CM és elődei szimpatikus kezdeményezések voltak az eddigi évek során, az elmúlt kb. 1-2 hét alatt azonban szép lassan sikerült maguk ellen fordítaniuk. Mégpedig egyrészről a teljes magyar nyelvű nettartalom telespammelésével - hetek óta szinte nem lehet olyan oldalt találni, ahol ne erről olvasnék, ötszázadszorra ugyanazt -, másrészről pedig a korábbi évekre jellemző vidám, békés, nyugodt, toleráns-türelmes és bölcs hozzállásról a fentebbiekben is tapasztalható mérhetetlen arroganciára való hirtelen átnyergeléssel. Ha valaki netán nem ért velük egyet vagy csak egyetlen rossz szót merészel szólni - márpedig egészen biztosan vannak olyanok is, akiknek tényleg az életét keseríti meg ez az egy délután, nem csupán a kényelmét kell feláldoznia -, arra rögtön jön az anyázás, a magas lóról szövegelés stb. Úgy látszik, a mozgalom tömegessé válásával pontosan ugyanolyan emberek kaptak bringára, mint amilyenek egynémely autóban is ülnek. És mindenki felsőbbrendűnek képzeli magát a másiknál, pedig egyre kevésbé van különbség.

vajk 2005.09.22. 13:36:44

hi! Nem irok litaniat, egy par dolgora hivnam csak fel a figyelmet: 1. a kerekparos felvonulas este 6 utan lesz. 2. a bringasok nem zarattak le semmit, csak a felvonulashoz igenyeltek utvonalat. azt hogy egesz nap le van zarva az Andrassy azt Demszky maga talalta ki. 3. a bringasok soha nem voltak az autosok ellen. pl jelentos reszuk autos is. ez az ellentet egy mediahack. vajk

ZukII 2005.09.22. 13:43:42

Teljesen egyetértek. Arról legkevésbé az autósok tehetnek, hogy azokból a százmilliárdokból, amit adó formájában befizetünk (vám, ÁFA, fogyasztási adó, jövedéki adó, környezetvédelmi termékdíj, autópályadíj) nem bicikliutak épülnek...

Adamsky 2005.09.22. 13:47:24

aha, ja. Alig várom a jövő évi választásokat. Fél évre elutazok egy lakatlan szigetre. A témában (mi is a téma? Kötelezően üljön mindenki kerékpárra, vagy jelezni hogy jobb lenne egy élhetőbb/tisztább főváros?) kevés helyen zajlik párbeszéd inkább mindenki jól megmondja.. mert az jól esik! Asszem ma kicsit előbb lelépek a melóhelyemről és sétálok egyet az andrássy úton.

Ear 2005.09.22. 13:53:12

Vicces látni, hogy ugyan az a szöveg mennyire radikálisan más olvasatokra ad lehetőséget. Sőt, ahogy látom egyesek nem is olvassák, csak reagálnak rá. Én is szeretnék tiltakozni valami ellen. Ez pedig a felelőtlen kerékpárosok terrorja lenne. Nem szeretnék általánosítani, de például a biciklis futárok egy jelentős része ön és sajna közveszélyes. Nem egyszer feszült meg rajtam a biztonsági öv, mert szerettem volna még pár nappal meghosszabítani egy ilyen foglakozást űző életét,és inkább tapostam egy padlóféket, nem egyszer kiáltott fel mellettem a barátnőm, hogy ez öngyilkos akar lenni, vagy mi - és kapaszkodott erősen, hogy ne csússzon le a kierülő manőver közben, és nem egyszer remegtek a lábaim, amikor a semmiből előtünt egy kivilágítatlan kerékpáros akit az utolsó pillanatban sikerült nem elcsapni. Ja és ha lehetne még valami ellen tiltakoznék. A nagy hosszú állami autókból álló konvojok ellen. Kérem tisztelettel, ha egy potentát valahova oda akar érni, akkor induljon időben. Ne kelljen ehhez a fél várost lezárni, ne kergessenek motoros és autós rendőrök az árokba, mert valakinek ez jár. Ugyan miért?

zed 2005.09.22. 14:04:22

Jó a cikk, mert jól palástolja Karotta véleményét. Valakinek feltűnik, valakinek nem. Mindenesetre röhejes a városban fújni a kerékpárosokra... nekik is van autójuk. Akit meg idegesít a szabálytalan kerékpáros a járdán, meg itt-ott, üljön fel egyre. Mutassa meg, hogyan kell jó nagyot kerülni a szabályos közlekedéssel, hogyan kell a járdára vetődni a könyököt súroló autóktól. Nehéz ám kikerülni a bicajost. De miért kell ez az egész hangulatkeltés? Utáljuk inkább a taxisokat! :-))))

Kükü 2005.09.22. 14:16:05

Én volnék a főszervező. Van autóm, bérletem, és biciklim. Ma BKV-val jöttem. Tegnap autóval a metróig (Újpest), majd feleséggel és babakocsival a városba. Biciklivel fogok hazamenni. Nagyjából erről igyekszem beszélni mindenkinek. Nekem ez a mobilitás, sosem szídok autósokat, mert tudom, hogy minden okuk megvan, vagy inkább van okuk, hogy ők is engem (biciklisfutár, you know)... Lehet hogy rossz irányból informálódtál, vagy ha az index online, akkor nem olvastál mindent. De az biztos, hogy nem látsz jól a fejembe :)) Hőzöngő bringás meg olyan mint a hőzöngő autós. Sok, van.

Anna 2005.09.22. 14:18:17

Jesu! En a nagykörút közelében lakom. Sajnos, az utóbbi 5 évben a bringások nélkül is FOLYAMATOS a dugó reggel 7-től fél tízig, és du. fél négytól egészen este 8-ig. Tavalytól pedig már hétvégén is ugyanez van!!! Viszont nagyon érdekes, hogy amint lehet találni egy könnyen beazonosítható csoportot, akikre rákenhető a dugó, az ösztön rögtön beindul. Én ezt baromira szomorúnak tartom. Mert én pl. a magam részéről a techno parádét nem szeretem, mert nem csípem a zenét, számomra prolioid emberek hihetetlen tömege verődik össze, folyton lepisálják és beleszarnak a ház melletti kertbe, stb, hajnali négykor a kamionosok a hajókürt folyamatos használatával a Podmaniczkyn hagyják el a terepet, felébredek én, a macskám, a kutyám és a gyerekem is (na jó, ő nem, mert nagyon jó alvó:). DE, tőlem évente tízszer is csinálhatnának ilyet, mert megoldom az életemet. Ettől (is) vagyok önálló.

rosewater 2005.09.22. 14:20:53

tetszik! kulturalt ertelmes cikk. meg ha nem is ertek vele egyet...

urga 2005.09.22. 14:32:33

Nagykörúti mindennapos dugó: Totálkáros javaslat: Bővítsük ki a Nagykörutat és megszűnik a dugó.

trev 2005.09.22. 14:37:35

Ejj! Ömleng itt mindenki pro és kontra, de mivégett is? Emlegetünk Amszterdamot és Londont, Bécset és esetleg Münchent. Igen-igen, valóban szép és jó dolgok ezek. Ott. Itt, én igazából semmi mást nem akarok, csak közlekedni. Gyorsan, fájdalommentesen, nem kiszolgáltatva az időjárásnak. Ez pillanatnyilag a legegyszerűbben autóval lehetséges. A tömegközlekedés nevetséges, a kerékpár nem alternatíva (majd öltönyben felpattanok rá, és betekerek Dunakesziről Lágymányosra, mert épp ott van tárgyalásom, aztán át Óbudára, esetleg Soroksárra, január közepén, mondjuk...). Aha, hát persze. Amí megtehetem, úgy fogok közlekedni ahogy nekem a lehető legjobban megéri. Ha eljutunk odáig, hogy a tömegközlekedés felfejlődik élvezhető (oppárdon: használható) szintre, na majd akkor meggondolom. Ja, és ez az én véleményem, ez itt meg egy valamilyen fórum. Ne akarj meggyőzni, ne szólj le, ne támajd nekem. Ha már itt nem tudod elviselni azt ami neked nem tetszik, szemtől szembe hogyan fogod?

tüntessél vazze 2005.09.22. 14:38:40

Elég sok hozzászolást elolvastam és a bicikliseknek üzenném hogy ÉLNEK itt olyan emberek is akik nem abba a tipusba tartoznak bele akik reggel felkelnek megisszák a reggeli kávéjukat és bemennek az 1km-re lévő irodába autoval aztán délután 6kor hazamegy megnézi a hireket a tvben lefekszik aztán folytatja ugyanezt másnap NEM MINDENKI él ilyen birka életet! Valakinek KELL az autó a munkájához mert EBBŐL ÉL hogy hajt egésznap ide megy odamegy ezt szállit azt elhoz stb ezt gondolom nehéz felfogni (ugyanis az ilyen embereknek okoztok bosszuságot leginkább) nem mindenki ér rá szorakozni a biciklivel. Azoknak meg gratulálok akik nem halgatták a slágert aznap és ugy hajtogatják a kb 3, mondatnak nem nevezhető valami után a nagy okosságokat..Ja és BUDAPESTEN élünk ezt azért irtam mer láttam valaki koppenhágába meg amszterdamba képzeli magát költözz oda és vidd a bicajod is nemfogsz hiányozni.

kundiki 2005.09.22. 14:40:22

miért siklik el mindenki a lényeg fölött? a brimgások nem akarják, hogy mindenki bringával járjon. a bringások nem akarják, hogy az uttestet alakítsák át bicikliuttá. a bringások nem akarják, hogy mindneki dobja a slusszkulcsot a dunába. a bringások azt az egyet akarják, hogy az automentes nap automentes nap legyen. autok nálkül. hogy mindenkinek legalább egy (kényszer)lehetősége legyen kipróbálni mást is. ha csak 20 ember jön rá, nem halt bele, az uj metromegallok nem is olyan budosek, ezek a bringások meg nem ellenem, hanem ertem kampanyolnak, mert je, fele annyi az auto, nincs dugo. pedig le van zarva az andrassy. csak ezt az egy napot akarjuk. nem magunknak, hanem mindenkinek. es mar valamit elertunk.

Tamas 2005.09.22. 14:41:04

Csak nagyon roviden: Remelem a biciklisek nem az autosokat tekintik ellensegnek, hanem a varosok azon vezetoit akik nem tesznek meg mindent azert, hogy biciklivel , vagy esetleg tomegkozlekedessel lehessen kozlekedni. Be kell valljam, hogy otthon nekem is nehezemre esett a sarki boltba auto nellkul menni. Fel eve Oxforban elek. Itt eszembe se jut autoba ulni, ha a varoson belul kell valahova mennem. Ennek az az oka, hogy olyan tomegkozlekedesi rendszer mukodik a varosban, amilyen a vilagon talan sehol. Az itteni kozlekedesi vallalat szlogenje jol jellemzi a helyzetet: Europa nagyvarosai ugy reklamozzak a tomegkozlekedesuket, hogy az mar majdnem olyan jo mint Oxforde. Jo lenne, ha a magyar nagyvarosok is torekednenek egy kicsit erre! Tamas

Jesu 2005.09.22. 14:46:25

Kedves Anna! Remélem érezted az iróniát az írásomban. Egyetértek Karrottával, veled is. Igazából az a baj, hogy amíg az autó státusszimbólumként tündököl, lassan életcél lesz, addig hiába beszél bárki (kisebbségben vagy akár többségben) arról, hogy letegyék az emberek, ez mindaddig nem fog megtörténni, amíg a húsukba nem vág, a vérük nem ömlik a probléma eredményétől. Csak arra akartam rávilágítani, hogy mindig lesznek demagóg vezetők, emberek, akik személyes publicitásuk növelésére kívánják felhasználni mindannyiunk problémáit, ellentéteket szítva, hiszen az rég ismert tény, hogy megosztani kis hazánkban mindig is könyebb volt, mint egységes célok érdekében józanul cselekedni. És sokaknak "könny szökik a szemébe", amikor élvezettel figyelik, milyen kis dolgok kellenek a káosz fenntartásához. Hisz káoszban a legkönyebb lopni,300-450 milliárdot autópályára költeni, ami érdekes módon a horvátoknál elég 300-400 km alagutas-viaduktos autópályára, nálunk meg alig lesz talán belőle 50-100 km az alföldön... Az is azért, mert választások lesznek, és nem szabad mindent ellopni, valamit mutatni is kell. Ki lehetne számolni, hogy az elsikkasztott milliárdokból hányszor érné körbe a földet a bringaút. És milyen mágnesvasutas közlekedés lehetne a városainkban. A probléma nem az autó és nem a bringa. De amíg ezen vitatkozunk, addig ezzel foglalkozunk, egymást anyázva, és nem mással, és ez sokaknak jó. Már rég barikádokat kéne emelni, mint a spanyoloknál, ha valami nem tetszik. De nem. Birka nép a magyar, belénknevelték az évszázadok, nem kellett volna letelepedni. ;)

NAVIGATOR 2005.09.22. 15:01:39

Karotta, Örülök, hogy végre valaki normális hangnemben is tudja kritizálni a megmozdulásunkat, de: Neked is üzenem, hogy az Autómentes Világnap és a Critical Mass nem azonos dolgok, csak egy napra esnek. Másik, hogy a kerekesszékesek és a kismamák is voltak a Parlament előtt tűntetni. Sajnos úgy néz ki, még kell menniük ezután is. :-( Figyelmedbe ajánlanám azt a tényt is, hogy nincs csak kerékpáros. Szerintem több mint 90%-nak van autója is, csak ők valahogy rádöbbentek, hogy így kellemessebb nekik. Az andrássy út lezárásával kapcsolatban még egy gondolat: Ott egész évben biciklimentes napot tartanak a rendszeresen a bringaútra parkolók.

pblue 2005.09.22. 15:06:17

azegy elég erős csúsztatás, hogy a tömegközlekedés használhatatlan vagy vicc. 20 éve közlekedem bkv-val, működik. ebből a húszból 12 évig halásztelken laktam és onnan jártam be a városba, sokáig mindennap óbudára. szóval nagyon szar kifogás. amúgymeg a munkahelyem a deák téren van, nagyszerű kilátással a károly körútra és a deák térre. most kimegyek a teraszra és megnézem mi a helyzet... ...nincs dugó. elvétve autók, tisztára mintha vasárnap lenne. kicsit több biciklis, sok gyalogos, csend (leszámítva a bazársori építkezést), idill. mindennap így kéne. szerintem zárják le az andrássyt mindennap.

pulicer 2005.09.22. 15:12:15

Kedves Karotta! Mindenben egyetértek. :)

petmagic 2005.09.22. 15:28:05

Érdekes. Parázs nép a magyar, de itt és mindenkol is a rejtett agressziót látom a háttérben. Szerintem rendes dolog, hogy pont ma tartják a bringások az amúgy is lezárt utakon a felvonulásukat, nem egy máskor záratják le az utcákat. Kicsit felületesnek érzek sok hozzászólást. Remek dolog tudatlanul rágyúrni a fikát a másikra. Ja meg a klikkek. Mindenki szervezetekbe, klubokba tömörül az érdekeit hangoztatva. De szélsőség. Az autós azért autózik sokat - noha sokszor értelmetlenül, - mert ő AUTÓS. A motoros mert ő MOTOROS, és így tovább. Egyszerüen a középutat kellene megtalálni (demagóg, tudom). A magyar Nissan 200SX klub elnöke, alapítója vagyok. A motorom a hálószobámba szundikál. Szeretem az autókat, motorokat, gépeket, lenyűgöz a szépségük, technikájuk. Nem tudok biciklizni, mert nagyon szar a térdem. De ma Pl mindenhova gyalog mentem el. Szerintem minen csak inteligencia kérdése. Vagy józan paraszti észé. (u.a.) Nézzünk már szeretettel egymásra emberek. Egy szaros vízben evezünk, vannak égetőbb problémák, amelyek mellett pedig elmegyünk. p

Pix 2005.09.22. 15:33:15

Megjegyzem általános tapasztalat, hogy még több szélesebb út építésével soha sehol nem sikerült megoldani a dugók problémáját - az autók egyszerűen kitöltötték a rendelkezésre álló teret. Ismerős mesélte, hogy Bostonban X sok millió dollárból Y sok év alatt megépítették a város alatti gigantikus autó alagutat, átadták és a városi dugó egy milliméterrel sem lett kisebb. Csak a szmog lett sokkal nagyobb. A "több út és parkoló építése majd megoldja" sajnos téveszme. Különös tekintettel arra, hogy a szmog csökkentés, a károsanyag kibocsátás korlátozása, villamos autó és az extra adók kivetése csak bullshit, süket rizsa, 100x akkora naivitás, mint a Critical Mass összesen. Semmi sem lesz belőle addig, amíg az olajcégek és az állam zsebébe mérhetetlen pénz és hatalom kerül ennek révén. Nem fog megállni a környezetszennyezés, nem fog javulni sokszázmillió nagyvárosi élete. Lehet, hogy az életminőségben plusz pont a kényelmes közlekedés, de a rákban, vidékiekhez képest 10 évvel rövidebb várható élettartamban és hasonló apróságban visszaüt, mindenki vesztes, akár autóban ül, akár biciklin. Közgazdászoknak: közlegelők és negatív externáliák típuspéldája ugyebár. Minél többen ülnek autóba, annál nagyobb a kollektív veszteség. Csak ezt nehezebb realizálni, mert az emberek többsége rövid távra tekint és nem gondol arra, milyen lesz 60 évesen a kórházi ágyat nyomni... Ez a csapda Karotta eszméjében, nincs átmenet és békés megoldás, egy csapdába került rendszer van, amit nem szabad tovább engedni semmilyen forgalomnövelő út építésével... Talán ezért van AutóMentes nap, ezért kell harcolni.

Láng Péter 2005.09.22. 16:04:41

Hello Karotta Tetszett amit írtál és igazad is van. Én 3 éve szervezek minden évben bringás felvonulást. Minden évben küldtünk nektek is anyagot róla. Sajnos akkor még nem létezett ez a blog, így nem jelent meg címoldalon, ilyen nagy felületen mint a Critical Mass. Pedig mindazzal rendelkezik, amire te vágysz. Nem zárattuk le a várost, bicikliúton közlekedünk és párbeszédre szólítjuk fel az autósokat. Nem azt mondjuk, hogy hülye, mert autóval jár, hanem, hamár azzal közlekedik, próbálja meg mindezt úgy tenni, hogy másnak nem árt vele. Érdekes módon a Fekete-Tekerésre nem jönnek el tíz ezren, mert nem akkora buli. Nem foglalkozik velünk a média ilyen mértékben, mert nem akkora balhé. Mi sokkal lájtosabban esünk neki a problémának. A végén enegedjék meg megjegyezni, hogy a Fekete Tekerés teljes szervező gárdája maximálisan támogatja a Critical Mass megmozdulást. Kíván a szervezőknek és a részvevőknek konfliktus mentes, mi is ott voltunk eddig minden évben...és megyünk is, amíg csak megrendezésre kerül. hajrá...okosan! Láng Péter

atleta 2005.09.22. 16:13:11

CSak roviden (nem vagyok bringas, inkabb 'BKV's, meggyozodeses alapon): csusztatsz papa, megha intelligensen is. Ki mondta, hogy legyen kotelezo bringaval jarni? Honnan a felelem, hogy ellehetetlenitik az autos kozlekedest, amikor csak azt szeretnek, hogy a bringazas ne legyen lehetetlen?

kobra 2005.09.22. 16:20:51

Komolyan mondom ennyi hülyeséget, mint ami a cikkben van. Szerintem aki írta az is lefáradt. Kedves Mindenki! A lényeg ma Magyarországtól szarabb hely nincsen, persze EU-n belül. Regadó -alkotmány ellenes, autópályadíj:(, benzin, átíratási költség, súlyadó, biztosítás, tökömtudja mi... Nem tok 1 olyan dolgot sem ami magyarban olcsóbb lenne, mint odakint máshol. Hiába a sok befolyt pénz holvan??? Na mindegy a magyar elviseli szopatják. Szerintem már élvezi is. Mi már csak ilyenek maradunk. A legtöbb befolyt pénz közlekedési adókból nálunk van egy autó aután, de út meg nincs,ha meg csinálnak autópályát , nem totlm rajta a kocsit mert 3x4x drágább, mint máshol a világon. Én nem értem. A legnagyobb baj, hogy mindenkit elnémítanak a TV-ben rádióban aki ellenszegül a tahó komcsik és a véresszájú beszélni nem tudó demokraták ellen. Tervem:Állat lesz figyi Három szék egy kérdező műsorvezető aki nem vitázik csak fölteszi a kérdést a két párt fejesének. Fejenként öt perc egy témára. A kérdéseket a négy évvel ezelőtti választási reklámanyagok adnák. Hű de beszopnának. Annyi de meg talán majd kötőszót használnának, hogy befosnánk. Ez az én műsorom lenne !!!! Vélemény? Csalódott vagyok hányok az ígéretektől. Nem hiszek semmiben és senkinek. Javaslom tegyétek Ti is ezt. Itt Game Over van.

Bandi 2005.09.22. 16:29:59

Jaj, gyerekek - gyerekek.... A hozzászólásokból egy dolog látszik számomra világosan; rettenetesen utáljuk egymást (tekintet nélkül arra, hogy autóval és/vagy biciklivel közlekedünk), és legszívesebben kiírtanánk a másikat, politikailag korrekten vagyis nemre, bőrszínre és felekezetre való tekintet nélkül. Ha ez a fejlődés útja, tegyük meg, hátha kisül valami jó is belőle... legalább a Föld ökoszisztémája kapna egy lélegzetvételnyi időt...

jakka 2005.09.22. 16:44:44

Voltam az Andrassyn.Tobb ezer ember vidaman korzozik.Nincs zaj es buz.Ki lehet ulni a kavezok teraszara.Aki teheti probalja ki.Parkosiccsak az Andrassy utat!

egy vélemény 2005.09.22. 16:46:55

emlékezzetek csak egy kicsit: ugye, milyen jó volt a taxisblokád annak idején?...

Saabi 2005.09.22. 16:53:01

Nem láttam egy lényeges dolgot a hozzászólásokban. Budapesten sok az autó és emiatt szarok az utak? Igen. És ez a sok autó mind budapesti? Nem. Szerintem nem az Andrássy utat kellene lezárni az autó mentes napon, hanem az M0-s körgyűrűt építeni. Ami jelenleg csak egy keskeny körív. És akkor Budapest terhelése jelentősen lecsökkenne, főleg a keresztirányú forgalma. Jómagam Solymárról járok az Infoparkba dolgozni. Ez autóval éjjel 30-45 perc. Nyáron megnőtt az út egy-egy és egynegyed órára. Most is annyi, de Tinnye és Zsámbék felé kerülve, keresztül a városon meg sem próbálom. Tömegközlekedve kettő, kettő és fél óra, kerékpárral nem biztos hogy odaérnék. :-) Szóval nem minden esetben jó és gyors megoldás a tömegközlekedés vagy a kerékpár. Amúgy szerintem az értelmes kerékpárosok nem kerülnek összeütközésbe az értelmes autósokkal. Azt viszont észre kellene venni, hogy bár _neki_van_igaza_, mégis a kerékpáros hal meg könnyebben. Ez nem azt jelenti, hogy az erő és szilárdság okán mindent az autósnak, de vannak - sajnos nem kevesen - kerékpárosok akik még azt a szivességet se teszik meguknak, hogy kerüljék az életveszélyes helyzeteket. (nem úgy mint az a hülyegyerek, aki a budagyöngyei buszmegállóban gyakorolta az egykerekezést és kiesett elém. Szerencsére a belső sáv üres volt, így nem tört össze senki) Ave, Saabi.

Jim 2005.09.22. 17:07:35

Ever been to Berlin? MORE BIKES THAN CARS. Happiest city I know. Jim

jakka 2005.09.22. 17:31:54

Voltam az Andrassyn.Tobb ezer ember vidaman korzozik.Nincs zaj es buz.Ki lehet ulni a kavezok teraszara.Aki teheti probalja ki.Parkosiccsak az Andrassy utat!

Executor 2005.09.22. 17:35:02

Én teljesen egyetértek, azzal kiegészítve, hogy mindennel el vagyunk késve, nincs M0-ás, nincs autópálya, nincs az M0-ásig kivezető metró, és mellette iszonyú parkoló, ahol az ingázó leteheti az autót. Jó magyar szokás szerint először tiltunk, aztán gondolkodunk (vagy nem). Pedig én letenném az autót, ha a metró tiszta lenne, és nem kapnék rühöt (!!!), és letenném az autómat szívesen a város szélén egy olyan parkolóban, ahonnan villámgyorsan bejutok a munkahelyemre, és vigyáznak az autómra olcsón, és adott esetben a parkolás díjából még a metró is elvinne. De itt ilyen nem lesz, a magyarok nem ilyenek....

gyalogos 2005.09.22. 17:45:10

bocsánat, de nem olvastam el az összes hozzászólást, csak szemezgettem, többnyire csak biciklisektől olvastam, elég elfogult, az tényeket csak egy oldalról vizsgáló kommenteket, tisztelet a kivételnek Karotta igenis jó cikket írt, aminek van igazságtartalma, ráadásul szerintem nem volt bántó senki számára. Ellentétben Bochkorral, aki elég rosszul fejezte ki véleményét. De ilyenek a másik oldalon is vannak ( lásd az anyázó, unintelligens hozzászólások) sokan nem veszik észre, hogy Budapest nem Brüsszel, vagy Amszterdam, aki járt már ott az tudja, hogy ott tényleg sok a biciklis, ez az ő kultúrájuk, ami nagyrészt területi adottságok és éghajlati viszonyok miatt alakult ki. ott nincs télen -20 fok és hó is ritkán esik. nyári kánikulában sem érdemes átszelni Pestet az én munkahelyemen nincs zuhanyzó, pedig 15km letekerése után, azért nem árt lezuhanyozni és csak utána átöltözni öltönybe. még valami, én ugyan bkv-val járok, de a villamosról nem ritkán látok olyat, hogy a biciklis kamikaze módon közlekedik az autók közt és azon csodálkozom, hogy tudta elkerülni az autós az ütközést, meg persze az is bosszantó lehet, amikor az autós kisívben szeretne lekanyarodni a körútról és a lámpánál melléáll a hajtás-pajtás, hogy majd jól legyorsulja az autót, szóval a bicikliseket sem kell félteni, és ők ugyanúgy behajtanaka gyalogosok közé, piros lámpa sem zavarja némelyiket összegezve én a tömegközlekedés ésszerűbbé tétele mellett érvelnék üdv

velo-love 2005.09.22. 18:02:48

Csak egy szempontot szeretnék bemutatni, ez is egy a sok közül. Én azért tekerek, mert imádom, mikor átesek a holtponton, és jön az endorfin. Van egy olyan fogalom, hogy : sport. Tök jó, ki kell próbálni. Szinte már olyan érzés tud lenni, mint egy répázás. Nem akarok senkit se megtéríteni, csak egy szempont. Viszont Bp-n, a forgalomban autóval csak adrenalin van, az autósok üvöltenek a biztonságosnak vélt kis kabinjukban, és nyomják azt a rohadt dudát. Én imádok vezetni, de nem a fővárosban, meg imádok tekerni is, de nem a fővárosban. Extrém sport a fővárosban közlekedni bármivel is. A net meg azért van tele a CM-vel, mert Küküék saját pénzből nem tudnak annyi plakátot gyártatni, maennyi kéne, meg hát aki képes felfogni, miről is van itt szó, az berakja a bannert, mert tenni akar ő is. Engem nem zavar, mással is tele van a net... Amúgy meg kíváncsi voltam, hogy a totálcarosok mit fognak szólni a CM-hez, gondoltam, biztos jó lesz, mert olyan jó fejek szoktak lenni, biztos mondanak majd okosságokat, hogy hogyan is kéne kulturáltan közlekedni, meg ilyenek. Ehhez képest most nagyon ledöbbentem. Én ezt nem értem, pedig autómániás vagyok (Alfa-mániás), de mégis fel bírom fogni, a CM lényegét. Ugyanakkor tényleg kéne érdemi vitát is folytatni, sok még a kérdés (jégpáncélon pl. hogy lehet biciklizni, miért nem földgázzal mennek a buszok nálunk, miért gázolajjal részecskeszűrő nélkül, stb.), illetve nem is vitatkozni, hanem együttgondolkozni. A kulcsszó: együtt.

PDA_FAN 2005.09.22. 18:17:29

Karotta, sok hozzászólóval egyetemben nekem is az a véleményem, hogy a budapesti közlekedés problémáját nem az autós-bicajos konfliktus feloldásában kell keresni. A pozitív példaként említett városok (Brüsszel, Bécs, stb.) rendelkeznek kiváló tömegközlekedéssel is, tehát az autózás EGYIK alternatívája lehet a bicaj, egy MÁSIK alternatívája a jó tömegközlekedés. Ezenkívül ott évtizedek óta a környezetvédelem jegyében az irányba formálják a honpolgárok tudatát, hogy ahol lehet, az autó helyett vegyék igénybe az alternatívákat. Magyarul: sikk a bicaj és a tömegközlekedés, és szó sincs arról, hogy a föld alá kényszerített surmó autóval vágyna "kitörni", ha tehetné. Ettől mi sajnos fényévekre vagyunk.

zsebibaba 2005.09.22. 18:29:02

Szerintetek Amszterdamban van Gellérthegy, Sashely vagy Rózsadomb? És ha és nem bírok feltekerni a hegyre? És ha a negymamám se tud?

_Füles_ 2005.09.23. 10:22:05

És majd a ha bringások nem jönnek velem szemben az egyirányú utcában, és ha nem előznek meg jobbról, mikor jobbra kis ívben kanyarodni szándékozom, villogó irányjelzővel, és ha balra nagyívben kanyarodva betartanák a szabályokat, meg úgy általában is betartanák, akkor nagyon szeretném őket. Talán még udvariasabb lennék velük, de mindenképp azt mondanám, hogy itt van Európa!!

egy vélemény 2005.09.23. 10:58:54

zsebibaba, akkor járj kocsival vagy busszal. csak ne üss el. ennyi.

BaBe 2005.09.23. 11:05:39

Hajrá bringa, ébredj, BKV.

drastikk 2005.09.23. 11:10:36

Az egész kritikus massza-hype-ról nekem Weöres Sándor jut eszembe (tartalmi idézet): Piri hülye, Julcsi hülye Jancsi hülye Mindenki hülye, csak én vagyok okos mert nekem a seggembe is fejem van.

vincent 2005.09.23. 11:40:03

Persze, Budapesten vannak hegyek. Nagymamák is. Meg hideg is néha. Meg roppant fontos tárgyalások is. Előfordulhat, hogy villantás céljából kell autóval menni, vagy fikuszt, gyerekágyat szállítani. Van, akinek összegyűrődik az inge, és olyan is, akinek egyszerűen ciki lenne, ha látnák, hogy a biciklit választotta (én is kaptam már ilyen beszólást: "mi van baz..., elromlott az autód??"). Nos, ők persze közlekedjenek autóval. De a többieknek igenis ésszerű alternatíva lehet a tömegközlekedés és a bicikli is. Az meg, hogy mindenki legszívesebben autóval közlekedne, ha tehetné, ordas baromság. (Nekem is van autóm, de eszembe nem jut, hogy a városban használjam, ha: -egyedül megyek -nem szállítok semmit -nem szakad az eső -5-10 km-es körzeten belül van dolgom.) Szerintetek tegnap este mind a huszonvalahányezer embernek beadtak valamit, hogy nehogy előtörjön belőlük az autózhatnék???

simon b 2005.09.23. 12:01:33

Hello. Bringazni jo dolog, autozni is. Ezt sok helyen ennyiben elintezik es mindkettore lehetoseg van, mint ahogy van barna es vilagos sor is. Amint a gyerek 3 eves lesz lelepek egy ilyen helyre, es remelem ott no majd fel, ahol nem kell trivialis dolgokon veszekednie senkivel. En 2 evet eltem Nemetorszagban (ott bringaztam is sokat, nem forgalomban, autok kozott, masok idegeire menve, hanem hegyekben, es varosban bringauton), fel evet az USA-ban, latom a kulonbseget, es azt hogy itt kicsi-USA-t akarnak az illetekesek csinalni, mert abbol nagyobb haszna lehet par embernek. Akik meg buszken vallaljak hogy szerintuk gyarmatositott kishazankban mindig valaki ELLEN kell aktivnak lenni, azok maradjanak csak, marjak egymast, legyenek szuklatokoruek es maradjon minden igy, hogy a magyar legnagyobb ellensege a felebaratmagyar. Amugy Karotta cikke jo, varom az uj TC-ket es kulonben is ok sokszor tesztelik hogy hogyan fer el bringa a csomagtartoban, szoval oket senki ne bantsa, meg az uj focim is zsir :D

Komolytalan 2005.09.23. 12:21:48

Az a helyzet, hogy szerintem az emberek jelentős része nem azért jár autóval, mert az státuszszimbólum, hanem mert praktikusabb. Nézzük az okokat, konkrétan Budapesten: - BKVval, csúcsidőben közvetlen vonal esetén gyorsabb és olcsóbb eljutni bárhonna bárhová, viszont ha már 1-2 átszállás is kell bele, akkor lassab és drágább is. - 2-3 személlyel szinte minden esetben olcsóbb az autó mint a BKV. - Autóban nem szúrnak meg, nem zsebelnek ki, nem kell hajléktalanokat szaglásznom. - Autóban nincs hozzám irritáló közelségben senki sem. - Bringa esőben, télen kényelmetlen. Otthagyni se nagyon lehet sehol sem, emeletre cipelni, pfff... - Ha vinni kell nehéz csomagot akkor bringa, BKV kényelmetlen. - Gyerekkel dettó. - Ha munkába megyek és nem marad senki se otthon, akkor muszáj vinnem az autót, mert a városiak közönyössége miatt akár flexxel szét is darabolhatják vijjogó riasztó mellett, akkor se fognak szólni érte. - Vannak kerületek, ahol lakásonként 1 autó kaphat parkolási engedélyt. Ha nem vagyok közvetlen hozzátartozója a tulajnak (pl bérlem a lakást), vagy ez a 2. autó a családban, akkor ha akarnám se tudnám otthon hagyni az autót. Budapesten nem azért rossz a közlekedés, mert az emberek autóval járnak. Vagyis persze, jobb volna bringával járni, de ez az idő egyszerűen nem fog eljönni, mert a fenti okokat nem lehet megszüntetni. Pl télen ha ütnének se ülnék bringára, pedig akkor vannak a legnagyobb dugók mikor esik a hó, meg fagy a latyak az utakhoz. Azért rossz a közlekedés, mert nincsenek megfelelő utak. A belvárosban nem is lesznek, max alagutak, de annyi pénz a világon sincs, hogy föld alá tereljék az autóforgalmat vagy legalább 1 részét. A belvároson átmegy a tranzitforgalom magyarország keleti és nyugati része között (M3M1/M7 pl egy az egyben). Ezenkívül a belvárosban túl sokminden van, amiért muszáj odamenni (bevásárlóközpontok, üzletek, ügyintézés, stb). A forgalmat a körutakra kellene kényszeríteni, ehhez persze fontos volna hogy azok ne kifliutak, hanem tényleges körutak legyenek, és a 2 sávból 1et ne foglaljanak el a parkoló autók (ergo: szükséges parkolókat is kialakítani). A belvárosból száműzni kellene minden céget, üzletet - egyszerűen nincs elég út ahhoz hogy meg lehessen közelíteni őket, éljen ott 1-200ezer ember, másnak ott helye nincs. Se bevásárlóközpont, se műszaki üzletek, se ruházati üzletek, se semmi. Tiltsák ki őket, vagy kapjanak a 2% helyett 20% helyi adót, és majd eltakarodnak maguktól. Max pár vendéglátóhely, szálloda, közért a helyieknek, és úgy általában annyi ami a mindennapi élethez feltétlenül szűkséges, ami már havi max 1 alkalommal kell csak, azért utazzanak ki az ott lakók a külvárosba. Dolgozni is utazzanak oda. A külvárosban nincsenek műemlékek, ott lehet szélesíteni utakat, csinálni felüljárókat, akár 3 sávos bicikliutak is kaphatnak a bringások - egyszóval ott lehet gyors a közlekedés. A belvárosban meg ha csökken a forgalom - mert ha nem kell átmenni rajta, és nem lesz miért odamenni, akkor csökkenni fog - akkor lehet kialakítani bringautakat, meg egyre több sétálóutcát, sétálóhidat, stb. Én autósként is örülnék ennek, és letojnám hogy a bringások mehetnek a belvárosban bringával nekem meg tilos vagy fizetnem kell érte (max bérelnék én is bringát:-), de a tiltás maga kevés, ehhez kell hogy alternatívát is nyújtsanak az autósoknak.

Zsig 2005.09.23. 12:37:57

Szevasztok! Budapesten 60% utazik tömegközlekedéssel, 39% autóval és 1% kerékpárral. És még így is eszement dugók vannak a városban. Igenis, az _élhető város_ érdekében korlátozni kell az egyéni (autós) közlekedést a lehető legtöbb helyen, ez pl. első ütemben az autók kitiltását jelenti a belvárosból. Budapest (bel)városszerkezete 400 évvel ezelőtti állapotokat őriz, ennek örülnünk kell! Ez azt is jelenti, hogy a feltételek adva vannak; nem lehet (és nem is kell) új utakat, felüljárókat építeni (ugye, milyen tájba illeszkedő elem a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál levő felüljáró??); mert bizonyítotva van, hogy "more roads, more traffic", azaz új út új forgalmat kelt. Mennyivel élhetőbb volna, ha a (bel)város autók nélkül, a rakparton nem sztráda lenne, hanem közpark, ahol a városi ember leülhetne a víz közelében, kocsma, étterem stb. mellett. Meg mennyivel emberibb pl. a Nagykörút a villamossal, mint a Rákóczi út a 2*3 sávos város autópályával? Nem, nem lehet a motorizációt megállítani, de nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi formában önpusztító! Az ember alapvetően lusta, és ezzel a legtöbbet magának árt, ha szép szóval nem lehet csökkenteni az egyéni közlekedés arányát, akkor kényszerítő eszközökkel kell azt elérni. (Tiltás, korlátozás, tömegközlekedés látványos és hatékony előnyben részesítése) Városban, helyközi és távolsági forgalomban egyaránt. Van autóm is, imádom a Vasat, de mégsem használom a városban. Egyedül szinte sohasem utazom benne. Mindemellett a tegnapi akció lebonyolításával én sem értek egyet. A legnagyobbat a tömegközlekedők szívtak, nem az autósok, holott a lényeg a nyilatkozatokban pont fordtva volt. Egyszer a tömegközlekedők is csinálhatnának egy ilyen demonstációt, új járatokért, új járművekért, stb. Mit szóltok hozzá? :) Üdv: egy közlekedésmérnök, aki mellesleg hobbiból néha villamost is vezet ;-)

vroland 2005.09.23. 12:46:26

ez szép volt, a végén még pityeregtem is egy kicsit, karotta most még nagyobbra nőttél a szememben (idáig is tiszteltelek meg persze a winklert is) mindörökké tc

PO2W 2005.09.23. 14:06:45

Meglepő ,hogy valaki ,aki ennyire "autós" ilyen tisztán és jól láthatja a dolgokat. Vajon a többieknek miért nem sikerül ? Azt persze nem értem ,hogy hogyan elégítheti valakinek a kalandvágyát jobban a városi autózás ,mint a bringázás (lépcsők leugrálása ,padkák ,korlátok ,stb). Én többek közt ezért is járok kerékpárral. Eladhatnám és az árából vehetnék is egyet a manapság igen elterjedt ,mindenki által elérhető autókból (nem szeretném megnevezni). De nem szeretnék a belvárosi forgalomban unatkozni és egy ilyen "autóra" nem is lennék büszke ,nem úgy ,mint a bringámra. A nejlonruhával meg ne sérts meg minket kerékpárosokat ,azt csak a kétes szexuális beállítottságú teljesítményorientált 50 kilós bringásokon látsz. ;) P.S.: Tatooineos példa korrekt. ;) Mindenki a speedbikeokat szereti jobban ,de azokkal mégsem lehet közlekedni a hypertérben (vagy akár a világűrben) ,maradnak a transportok.

volt totalcar fan 2005.09.23. 15:11:40

Karotta, azt gondoltad, hogy a blogodat látogatók csak autósok/autópártiak lesznek? Láthatod, hogy hány embernek nem tetszett az a stílus, ahogy a CM-ről írtál... Szerintem elgondolkozhatnál azon, hogy ha egy autós műsor rajongói (ki más látogatná ezt az oldalt) között is ennyi ember van, aki nem ért egyet veled, sőt, egyenesen sértőnek érzi soraidat, akkor valószínűleg nem helyes a biciklisekkel kapcsolatos véleményed. Ez olyan, mint ha a CM miatt várakozni kényszerült autósokat kérdeznéd a biciklisekről, majd azt reprezentatív véleményként állítanád be. Látom, hogy szépen fejlődik az oldal, már reklám is van, tehát nyilván előre megfontolt szándékkal keltesz indulatokat, hadd nőjön a látogatottság. Szerintem azért mégsem kéne a tékozló homár szintjére süllyedned...

Gábor 2005.09.23. 16:27:29

Sziasztok! Budapest rossz. Kutyaszaros. Autósnak dugós. Babakocsisnak büdös. Biciklisnek, motorosnak életveszélyes. Senkinek sem jó. Mi a francért akar akkor mindeki Budapesten lakni? A TOP menedzsert még megérteném, mert ő itt kap csak sokmilliós fizetést(bár ő már rég kiköltözött, vagy fel a hegyre) De az átlagember miért nem hagyja a francba ezt a balkán és nyugat-európa minden negatívumát egyesítő, veszett kutyák koloncát? "Budapest nem élhető város" - könyörgöm, akkor nem kell ott élni!

kiscsipás 2005.09.23. 17:08:58

Rohadjon+ az összes autós hi.Rohadjatok bele az autokba hi.

666 2005.09.23. 18:23:53

A Budapesten autozok kozul jopar nem azert autozik am mert valamilyen szocialis vagy egyeni psziches kenyszert erez ra hanem mert elborzasztja az a lassusag, piszok, buz, dohanyfust, tetlen varakozasi ido amit a BKVn tapasztal, es mert sokkal gyorsabban es kenyelmesebben be tud jutni a varosba autoval. Igenis lehetne a kozlekedest mas iranyba fejleszteni mint hogy mindenki kerekezzen - ami nem egy mukodokepes megoldas egy 2 millios varosban es aki ezzel nem ert egyet azt sajnos nem tudom erdemi vitapartnernek tekinteni. A kozlekedes fejlesztese sem feltetlenul azt jelenti hogy csinaljunk esz nelkul mindenhova autoutat, hanem azt hogy epitsunk elkerulo korgyurut (ami mindenhol van a vilagon csak nalunk nincs) legyen rendes metro a kulvarosokig, legyenek PR parkolok, elovarosi vasut, ujitsuk fel a lerobbant utakat, es igen, legyenek meg azok az osszekoto utak amik a nagy korutakat tehermentesiteni tudjak (ami szinten mindenhol igy van a vilagon csak nalunk nincs) - es akkor es csak akkor nem lesz zsufoltsag, szmog, dugok, elobb nem!

666 2005.09.23. 18:31:42

Egyebkent a londoni pelda erosen santit ugyanis ott rohadtul nagy autoforgalom van (mindenhol) es a belvarosban is eleg kicsi a 2kerekuek szama, szoval az inkabb arra pelda hogy lehet jol megszervezni a kozlekedest, autostul-metrostul-buszostul-bicajostul, egyben kezelve az egeszet. A fizetos belvaros onmagaban nem oldana meg semmit, az oldana meg valamit ha erdemes lenne a tomegkozlekedesi vegpontoknal letenni az autot - ami most messze nincs igy, se rendes parkolo se rendes tomegkozlekedes.

C.H. 2005.09.23. 20:33:41

Sziasztok! Az en velemenyem a kerdesben: bringazni nagyon jo erzes, en imadom, muvelem is, amikor lehet. A bringas felvonulas meg kulon jo (reszemrol NEM demonstracio), kar, hogy nem tekerhettem rajta (betegseg SUXX :((), nagyon nagy ossznepi feeling volt (gyalog azert kint voltam). De egyesek velemenyevel ellentetben: ha a bringazast JOL muveled (legalabbis az en terminologiam szerint), akkor igenis izzaszto. Rengeteget tekerek, Csepelen lakom, a varos "emberlakta" reszeitol min. 10 km-re. 2 lehetosegem van: vagy 15-tel tekerek, nem izzadok meg, es nem erek oda soha sehova (nem is csinalom, csak megoszulnek bele...), vagy 25-30-cal, jol erzem magamat, celba erek, es sajnos megizzadok. Ezert reszemrol suliba jarni pl. alkalmas a bringa, ha le tudok zuhanyozni erkezes utan, de ha latogatoba megyek vagy ilyesmi, nem ulnek ra. Olyankor inkabb az auto tunne nekem jo megoldasnak, de altalaban csak a tomegkozlekedesre jut lehetoseg. Azt meg utalom. (Gondolom ezzel nem vagyok egyedul). Az autosok meg figyeljenek a bringasokra (egymasra is!), en a volan mogott ulve igyekszem ezt minel inkabb betartani. Mondjuk tenyleg rohely, mennyire uvolt a nyugati moral (Basel, Frankfurt, sorolhatnam) mogotti elmaradas. Eljen a bicikli, az auto es persze (NEM utolsosorban :D) a lanyok :) Cs.

téééé 2005.09.24. 16:21:40

a cikk írójával teljsen egyetértek,nincs is miről vitatkozni.csak annyit mondanék h : ha lenne fedett folyosós fütőtt utca télen amin el lehetne jutni mindenhova biciklivel akkor én is bicikliznék. ! és komolyan azt tenném. de van rá realitás??? akkor miről beszélünk??

Marci 2005.09.26. 14:46:56

Kedves Répa, amit a többség akar, az mióta 'jó'? A többség adót sem akar fizetni, koma. Ki a faszt érdekel, hogy sokan akarnak 'egy gépen uralkodni'? Na nehogy már egy milliós nagyváros létkérdéseit mindenféle nyálas ömlengések mentén döntsük el. És ez a "Halló, itt például minden évben tél van!" Te teljesen hülye vagy, mondjad? Szerinted amíg nem voltak autók, hogy közlekedtek az emberek télen? Sehogy?

Cintu 2005.09.26. 15:51:24

én csak annyit kérnék, hogy a biciklisek is ismerjék a KRESZ-t, mert attól, hogy nem kell hozzá jogosítvány, azt hiszik, nekik mindent lehet és nem értik hogy miért nincs pl egy autós felkészülve, hogy ha lassan megy egy dugóban, akkor jobbról előzik. És sok bringás nem tudja mik az alapvető életben maradáshoz szükséges szabályok, amiket be kell tartaniuk. persze ha őket is megbüntetné a rendőr egy piroson áthaladáskor, úgy, mint egy autóst, talán derengene valami. Összefoglalva nem csak az autósoknak kellene bringázni, hogy megértsék milyen, hanem a biciklisek is néha autóba ülhetnének, és akkor látnának, hogy néha nem lehet rájuk felkészülni. Én mindkét oldalon álltam már.

Karma Police 2005.09.27. 17:27:51

Találós kérdések: - Azután hogy a Váci utcából (na jó, az régen volt, akkor még sok kommentelő nem is élt, tehát, legyen inkább Ráday utca) kitiltották (korlátozták) az autóforgalmat vajon emelkedtek vagy estek ott az ingatlanok árai? - Vajon jelenti-e ez azt hogy azóta jobb ott élni annak ellenére hogy nem tudsz a sarokig is kocsival menni? - Vajon a költségvetésnek az autósokból vagy a biciklisekből van-e nagyobb bevétele? - Vajon az üzemanyag jövedéki adó, ÁFA, regisztrációs adó bevételekkel szemben megjelenik-e számszerűen a költségvetés kiadási oldalán a TB által fizetett rákterápiák, asztma, allergia kezelések költsége? - Vajon mivel jár jobban az állam, ha negyven évig melózok, közben dugóban autózok, piálok, cigizek, aztán mire nyugdíjat kellene utánam fizetni, fegyelmezetten feldobom a pacskert, vagy ha kilencven évesen is bringáról rázom a botomat a városvezetés felé? És végül egy kis matek: - Adja össze a szmog miatti betegségek kezelésének TB költségeit, a bekormozódott középületek megtisztításának költségeit, az elmaradó idegenforgalmi bevételeket. - Most számolja ki, mennyibe kerülne a BKV olyan mértékű támogatása hogy megfizethető, gyors, pontos, tiszta és sűrű hálózatot biztosítson a közlekedőknek. Melyik összeg a nagyobb???

gusson 2005.10.25. 12:24:28

No itt aztan mindenki kap hideget is, meleget is. Majdnem azt irtam, hogy mindket oldal, de mint tudjuk ilyen itt nincs. Jokat rohogtem a Laza Lali bringas csavo es a Kihaennem Tihamer autos manus beirokon (pedig elsore neha a sz@r ontotte el az agyamat). A helyzet az, hogy Budapest regen tulnotte magat, a varosvezetesnek meg sokkal jobban tetszik a sajat buxaja vastagodasa, mint a varos eletenek tisztesseges iranyitasa. De "ez itten kerem Magyarorszag". Igazabol ebben a hajcihoben egy dolog zavar, a kettos merce: Az autos egy kocsog, szivjon es fizessen mindenhol es mindenert, a bringas meg a fasza gyerek, neki nem kell semmilyen szabalyhoz igazodnia. Elneztem a bringas felvonulast es azon morfondiroztam, vajon a BRFK illetekesei miert nem kuldtek ki nehany jarort pluszban a kis csekkfuzetukkel, meglett volna a teljes szemelyi allomany 13.havi illetmenye a birsagokbol. Annyi szabalytalanul felszerelt, kozuti forgalomban (a KRESZ szerint) reszt sem veheto masinat regen lattam igy egyutt (talan csak Csepelen a szerelocsarnokban). Tobb szerencses kollegammal (nekik meg nem loptak el a bicajukat) soxor beszelgetunk a kerekezesrol, bringa felszerelesekrol, de egyik meggyozhetetlen (hogy-hogynem, neki nincs semmilyen jogsija); az igencsak draga bringajara nem hajlando, a jogszabalyban feheren-feketen leirt vilagito es biztonsagi berendezest felszerelni. Igaz, felvagni csak a markas geppel lehet, a kerekparlampaval csak latni es _latszani_. Ellenben nekem, mint autosnak "ladaszamra" kell hordanom a potizzot, haromszoget, fenyvisszaveros dzsekit, stb. Kozuti ellenorzesnel meg veletlenul sem latni kiallitott cajgast, pedig a pesti forgalomban lenne nehany "nagy fogas". No de mint ideztem: "ez itten kerem Mo.". Mielott meg atharapja a torkomat egy-ket felhevult lelku bringas, leirom: kislurko korom ota tekerek, gyakorlatilag 30 eve; varosban, falun, orszaguton (az mas kerdes, hogy most eppen nincs gepem,mert egy honfitarsam ugy dontott, nala jobb helyen lesz; csak engem nem kerdezett meg errol...)

streetsta 2005.10.26. 01:26:44

Na, akkor most az, ahogy én értem a dolgot: A lényeg nem az, hogy mindenki autóval járjon, mer az a jó. A lényeg nem az, hogy mindenki biciklivel járjon, mer az a jó. A lényeg az, hogy az ember alapvetően egy lusta állat. Ezért szeretne nem erőkifejteni a helyváltoztatás közben. De legalábbis a lehető legkevesebbet.(Ezért is van a bicikli. Tudod, ugyanannyi energiával messzebre, gyorsabban jutsz.) Ezért aszongyák (pl Karotta is, szerintem), tegyük lehetővé azt, hogy a lehető legkevesebb erőkifejtéssel oldjuk meg a dolgot, és tegyük lehetővé -ösztönözzük-, hogy ez a legkevesebb zaj-, por-, füst-, megmindenterheléssel járjon. Ösztönözzük, de ne tiltással, büntetéssel szabályozzuk. Robogó, motorkerékpár, lehető legkisebb autó, stb. Mert ez a járható út, ez vág egybe a vágyainkkal és lehetőségeinkkel. Hiszen nincs bicikliút, hiszen a népeknek általában semmi kedvük biciklizni. És amit Karotta leírt (teljesen szívemből szólt), erről szólt. Nem arról, hogy a bringáscsávó kapja be. Csak arról, hogy nálunk nem a bicikli a megoldás kulcsa. Máshol igen, ott történelmileg úgy alakult. Ja, utoljára tizennégy éve bicikliztem a városban. BKV-t nem használok. Autózok, motrozok, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy máshogy tegyek, a munkám rákényszerít. Meg lusta is vagyok. Bár gondolkozom rajta, hogy extrém sportként metrózok egy kicsit. De még erőt gyűjtök. A biciklis futárok meg csibészkedjenek csak, mert másképp ebben a környezetben nincs esély a túlélésre (ezt mint városban motorozó teljes mértékben alátámasztom). Persze ésszel, de ezt úgyis tudják, az ő bőrük épsége múlik rajta. Az utakon igenis az autós (a gépkocsi) van töbségben, akár tetszik, akár nem. De ha akarjátok, újra is lehet számláltni ám! És aki metróval megy az még csak véletelenül sem számit, mert az a föld alatt halad, tehát nincs az úton!

Economist 6er 2005.11.17. 17:00:01

Szia Karotta!
A bétakarotint hogy lehet narancssárgára érlelni? Mert Te még nagyon zöldfülű vagy! Ha nem tekertél, mi alapján ítélsz el egy csomó embert? Lécci szerezz be magadnak egy "Budapest kerékpárral" ingyenes térképet és sasold meg, hány útról vagyunk kitiltva! Nekem már elég régi, 2003-as, de alig van rajta szürke csík. Az autópályák városi szakaszai, 6-os, 7-es főút, Szentendrei, M0, Ferihegyi gyorsforgalmi plusz a BAH csomópont felüljárója. Házi feladat: ha bővült a lista lécci egészítsd ki és világosítsd fel a többi négykereken közlekedő társunkat is. Na ezeken a helyeken reklamálhattok, másutt meg hallgass! Leszorítósdit, ajtórányitósdit otthon a kedves szüleitekkel játsszatok, akik csak ennyire tudtak benneteket megtanítani. És mielőtt az előbb említett galádságokat végrehajtanátok, gondoljatok bele, milyen kellemetlen a Tesco gazdaságos mattfekete festékkel lefújt tükör, vagy a féktárcsára polimerizált láncspray! Mert ez se ganéjabb hozzáállás mint amikor ti szemétkedtek velünk!
A szexnek az a lényege, hogy egy általad vozónak tartott nő combjai között hegedülsz. A kocsi másodlagos tényező, megteheted azt otthon vagy egy hotelszobában is. Bocs, most komolyan meg akarlak sérteni! Ha Neked a szexben a kocsi a lényeg, vagy a sportkocsitól áll fel, akkor lécci keress egy jó szakorvost! Köszi!
Az csak ráadás, ha rendszeresen tekersz, nem fogsz 45-50 évesen a jobb 1-ben menet közben szívinfarktus által elhalálozni.
Amúgy azért teker jónéhány bringás az úton (köztük általában én is), mert
1. a kerékpárút ha van is keskeny
2. egyenetlen, rossz minőségű jó részük pl: piros díszkövesek Csepelen, 16 ker. Veres Péter mellett qrvára ráz stb.
3. bármilyen nevetséges, nem lehet tempósan haladni (értsd jól, a jobb napjaimon elért 30-33 km/h-ás utazó a 15-20-as nyugdíjas tempóhoz képest "száguldás" és a kerékpárútra tévedő gyalogosokról már ne is beszéljek).

Balazs 2005.11.27. 14:25:14

Haliho!
Nekem az az erzesem hogy itt megint a szokasos magyar mentalitas ervenyesul, egymasnak menni egymast anyazni! Nem veszitek eszre milyen szanalmasak vagytok? Ugatos biciklizosok, mitol vagytok ugy elajulva? En is mindennap bringazok a varosban, mert szeretem es egeszseges, es mert kondiban tart, viszont van autom is es autozok is neha, igaz ritkan mert a budapesti kozlekedes kritikus. Valamint jol keresek es tele vagyok dohannyal,(ez magykepuseg de igy van) megis tomeggel jarok dolgozni vagy ha jo ido van akkor bringaval. Nagyon lustanak kell hogy legyek hgy kocsiba uljek. Es nehogy felreertsetek, totalis automegszalott vagyok, nem irom le a verdaimat mert ez nem a reklam helye, de nem egy van. Ugyhogy szerintem mindenki bek....ja, mert hulyesegen marakodtok. Kulfoldon miert tudnak bekes egymas mellett elni az emberek? En eltem kint jo par evet, ot nincs ez. Mert ott van emberi kultura es tolerancia, itt meg, csak az anyazas. Hozzateszem az en tukromet mex egyszer fujnad le, utana nem lenne kezed, kickocsog. Hat milyen hozzaallas ez? es csodalkozol hogy radnyitjak az ajtot? Ram miert nem nyitottak soha????? na jol kiduhongtem magam az emberi butasagon nehol arra szintre lealacsonyodva, ezert elnezest, de bosszant. Mindenkinek udv egy igazi bringastol aki megszalott autorajongo is!

Iván 2005.12.19. 18:18:11

Érdekes téma, amikor autóval vagyok, akkor a biciklisek fusztrálnak (vagy az autósok, hogy autóúton miért megyek harminccak... hát basszák meg azért, hogy szegény biciklist megfelelő oldaltávval ki tudjam kerülni, csakhát jönnek szembe), míg ha biciklivel megyek, akkor az elmebeteg autósok azok, akiket gyűlölök. Amúgy az alkalmazkodás a legegyszerűbb: a belvárosban tömegközlekedéssel mozgok, a külvárosban biciklizem, autóval meg vidékre megyek. És nem halok bele.

Peti 2005.12.26. 22:43:30

Úgy látom meghalt ez az oldal! Még jó hogy egyáltalán elérhető! Azért érdekelne, hogy miért nem frissül?

kovacs_kinga2002 2006.05.21. 18:36:32

Szeretnek valakivel beszelni.Ha valaki szeretne beszelni akkor ott be mutatkozok e-mailom:kovacs_kinga2002

RPO 2006.06.02. 09:51:06

Üdvözlök minden biciklist és autóst!

Én mindkét géppel rendelkezem, és mindkettőt imádom is bizonyos korlátok közé szorítva (autó-benzin, bicikli-human power). Amikor csak tehetem a kétkerék mellett voksolok, de vannak olyan helyzetek amikor "rákényszerülök" hogy berekjam a valagamat az autóba. Ez szerintem így rendben is van, de amikor ilyeneket látok, hallok, hogy az IQ túltengésben szenvedő szöszi nem képes átsétálni az 55,2 m-re lévő szoláriumba, akkor rá kell ébrednem hogy a lustaság, elkényesztetettség, pofátlanság (mert ez már az!) nem ismer határokat. Csak van itt egy egészen kis probléma, ami nem más mint a benzin. A csóró, eladósodott szerencsétlen kormány hülye lenne bármilyen megszorításokat tenni az autózás terén, hiszen akkor értelemszerűen a benzinfogyasztás csökkenne, ami óriási pénzkiesést jelentene Ferinek és akkor Feri nem tudna A8 Audikat és 7-es Bmw-ket venni a szegény csóri politikusoknak, ja meg persze Kóka Janinak se lenne helikoptere, szegénykémnek. Tehát amíg van benzin és amíg ekkora profitot hoz ez a lötty, addig mindenki szídhatja a másikat, csak éppen változás nem lesz, így marad az alkalmazkodás.
Kitartás: a kőolaj ideje meg van számlálva!!!

szopj le! 2006.08.09. 10:49:14

a kurva anyátokat hogy nincs bmx!
süti beállítások módosítása