Hangyász hétfő 05 – A jó öreg ki-be ki-be - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

Hangyász hétfő 05 – A jó öreg ki-be ki-be

2012. január 17. 03:33 Nínó Karotta

Csütörtök este két férfit cipeltem haza, hogy szalonnás hamburger felett a Hangyász felfüggesztésének ívein és szögein elmélkedjünk. Jó volt, ha nem is mondanám, hogy készen vagyunk. Az egyszer biztos, hogy elvileg nem lehetetlen viszonylag épeszű megoldást találni, olyat, ahol minden elfér, minden meglévő kelléket felhasználunk, és mégis egész istenesen kiadja. Kérem megfigyelni az előző mondatban az "elvileg" szót.

Konzultáltam egy gyors kört Mike Kojimával, a Formula D-t éppen idén megnyerő Dai Yoshihara mérnökével (említettem már, hogy az internet csodálatos?), hogy szerinte milyen végső paraméterekre érdemes lőni, és nagyjából azt mondta, amire mi is céloztunk...

"For the front roll center I like about 3" above ground, about 10-20mm of scrub, about 8-9 degrees of caster with a degree or two less of king pin angle and an ackerman intersection point about 3-4 feet behind the diff with minimum bumpsteer with the toe curve going out under compression. What a cool project and we would love to feature it!"

...leszámítva az általa ajánlott csapterpesztést, ami épp a fele miénknek, amit viszont eléggé meghatároz a BMW csonkállvány. Ezen még gondolkodom.

Addig is azonban néhány szó a lengéscsillapítókról. Épp a minap kaptam egy levelet, amiben egy olvasó ezt írja:

"Olvastam még a hacsis írásodban, hogy rendeltél ksport futóművet, és szar volt nagyon. Pontosan mi volt vele a gáz és melyik fajta volt ez? Félek ugyanazzal szemezek. És ha már itt tartunk 100-200 e közötti kategóriában te milyen gátló-rugó párost ajánlanál? Egyik kiszemeltem a Koni sárga gátló + ground control coilover kit. Bocsánat, ha feltartottalak, de jelenlegi kutatásaim közepette nem találtam mást, aki viszonylag nagy objektivitással tudna szólni egy-egy adott futóműről és/vagy bármiről, ami az élményautózás része."

Ezt feleltem:
Ezek a cuccok nem véletlenül kerülnek annyival kevesebbe, mint a létező nevek. A piacgazdaságban kemény verseny van, ha lehetne jó rugóstagot csinálni olcsón, akkor mind annyiba kerülnének. Azért nincs olcsó, csak ezek a megtalálhatatlan gyártójú reklámszemetek, mert ennyiből nem lehet rendesen elvégezni a feladatot. Mármint belül. Szépet csinálni lehet, ahhoz csak egy CNC-maró és egy eloxáló kell. Azon lehet spórolni, ami nem látszik.

Ez természeten csak az én magánvéleményem a saját, limitált tapasztalatom és a jártamban-keltemben felszedett, ellenőrizhetetlen minőségű információim alapján. Szóval nem azt mondom, hogy te ne vegyél, csak azt, hogy én nem vennék. Mit csinálnék én? Addig spórolnék, amíg kijön valami drágább de ismert, például KW, Bilstein, vagy megvenném a Koni + Ground control kombót, az is jó lehet. Gyártanak jót Japánban is (Tokico, Tein, mifene), de azok jellemzően ostobán kemények itthonra. Ha meg kéne fogalmaznom, hogy mi az, amit az elmúlt 10 év autóépítései megtanítottak, ezt mondanám:

"Nincs jó fogás"

Ami egy adott termékkategórián belül olcsó, az rossz. Hiába szép, hiába van rámatricázva minden driftautóra, rossz.

Jártam a te cipődben, tudom, hogy mennyire be tud sózva lenni az ember, és mennyire akarja tiszta erőből, hogy jó legyen. És addig túrja a fórumokat, amíg talál elég hozzászólót, akinek bevált a termék. De én már megtanultam, hogy ez rossz út. Szóval ülnék a fenekemen, és spórolnék állhatatosan. Ne siessünk sehova, addig is van esély, hogy az embernek megjön az esze, és mégis valami értelmesre költ inkább, mondjuk nyelvtanfolyamra vagy kistérségi felzárkóztatásra.

És erről eszembe is jutott, hogy a Hangyász számára vásárolt Driftworks futóműről se tudunk semmit, azon kívül, hogy gyanús narancssárga, és rokonszenves brit hülyék viszik a céget, ami forgalmazza. Ezért úgy döntöttem, azt teszem, amit másnak is ajánlanék, és elmegyek megméretni a gátlókat Kárászyékhoz. Stump Bandi – tudjátok, a TC-s kolléga, aki verseny-lengéscsillapítókból írta a szakdolgozatát – a hóna alá csapott, és elvitt. Ő a Kárászynál volt szakmai gyakorlaton, szinte családtag.

Mit gátol a csillapító?

A lengéscsillapító dolga az, hogy a rugókon imbolygó autó billegését megfékezze. Nem tartja az autót, az a rugó dolga. Nem akadályozza az autó dőlését, az a rugó és a kanyarstabilizátor dolga. A lengéscsillapító (a továbbiakban pongyolán: gátló) dolga az, hogy a dugattyúja mozgásának nehézkességével elnyelje (hővé alakítsa) a karosszéria és a kerekek mozgási energiájának egy részét. Ha nem lenne gátló, ezeket látnánk:
– a karosszéria rugós krampuszként pajajangozna a rugók saját frekvenciája szerint az idők végezetéig, irányíthatatlanaul
– ahogy meglöki egy úthiba fölfelé a kereket, az elpattanna az útról, azaz egy darabig nem venne részt az autó irányításában
– ha lepottyantanánk az autót, és kibírná, felugrana - ez alatt se érne le a kereke a talajra olyan nagyon

hangyaszhetfo05_2.jpg

A gátlóknak két alapvető működési módjuk van: amikor összenyomja őket az összeülő felfüggesztés, ez a nyomófokozat, és amikor kinyújtja, ez pedig a húzó-. Összenyomja őket az úthiba, amikor feltolja a kereket, vagy a karosszéria, amikor a kanyarban kifelé dől. Széthúzza őket a dőlés (a belső oldalon), vagy amikor nagy tempóval megyünk fel egy púpra, és elemelkedünk. Vagy ha gödör fölé hajtunk. És így tovább.

Az emberi ösztönnel ellentétesen a gátlók mindig húzófokozatra erősebbek. Ennek az az oka, hogy befelé a rugó maga is ellentart a csillapítandó mozgásnak, míg kifelé a rugó tiszta erőből a gátlót feszíti. Ráadásul befelé jellemzően a rugózatlan tömeget kell lelassítani (a felfele lökött kereket), míg kifelé az összenyomott rugóban felgyűlt beste energiát, ami a teljes rugózott kaszti tömegéből jön.

hangyaszhetfo05_1.jpg

A csillapítást szokás két további különböző szempontból vizsgálni, ez a lassú és a gyors dugattyúmozgásra vonatkozik. Nagy dugattyúsebesség van olyankor, amikor az ember sebesen ráhajt egy púpra, és az azonmód bevágja a kereket a kasztniba. Kis dugattyúsebesség van olyankor, amikor a kanyarban az autó rátehénkedik a külső oldalára, vagy fékezéskor összeül az eleje, ilyesmi.

Amit rázósságként érezni rossz úton, az a nagy sebességű csillapítás. Amit élénk kormányzási reakcióként, penge irányváltásként, az a lassú csillapítás. Az igazán jó gátlók a kis dugattyúsebességre feszesek, a nagyra viszont viszonylag puhábbak. Ez a huncutság kell ahhoz, hogy valami sportosan forduljon, de ne pattogjon el az úthibán. Az ilyen karaktert degresszívnek hívják (ahogy nő a dugattyú sebessége, úgy csökken a mozgásával szembeni ellenállás), és jól megcsinálni nem könnyű.

hangyaszhetfo05_4.jpg

Mi a helyzet az állítható sportgátlókkal? Ilyenből van sokféle. Közös tulajdonságuk, hogy színes házban vannak és állíthatók, de jellemzően a gazdájuknak fogalma sincs, hogy mire és hogyan. Másik közös tulajdonságuk, hogy az olcsók gyakran nagyon szűk tartományban állíthatók, illetve az állító tekertyűik teljesen mást csinálnak, aszerint, hogy épp hányadik kattanásnál tartanak.

Az igazán jó gátlókon külön állítható a lassú és gyors csillapítás (a dugattyú sebességéről beszélünk, nem az autóéról, hékás), és a nyomó és húzófokozat. Egy ilyen rendszert komoly tesztelés nélkül senki nem tud normálisan beállítani, ezért a legtöbb sportgátló nem is tud ennyit. Ha van egy közös tekerő, ami mindkét fokozatra hat, és viszonylag tág tartományban tud szabályozni kis dugattyúsebesség mellett is (ez befolyásolja az autó viselkedését igazán), akkor az egyszeri amatőr sportoló már megbecsülheti magát.

hangyaszhetfo05_8.jpg

E kis felületes alapozás után lássuk, mit tudtak a Driftworks cuccok. Az első csillapítókkal kezdtük. Megnéztük a karakterüket keményen, puhán, nagy dugattyútempónál és kicsinél. Mivel a görbe jellege nem változott, csak az értékei (azaz a karaktere eléggé lineáris, nem szuper menő degresszív), ezért végigmértük lassú fokozaton a teljes állítási tartományt. Itt jól vizsgázott a termék: 2300 és 600 N (mint Newton) között változik a csillapítóerő, ez tág tartomány, és bőven átfogja azt, amire szükségünk lesz. Az egyes állások a keménytől a puha felé egyre kisebb változást okoznak, az első 5 kattintás 1000 N-t fed le, a második 500-at, a harmadik 200-at. Összességében nem véletlen, hogy nem egy kétmillió forintos Penske diagramját nézzük, de kellemes a meglepetés. Belemérünk a másik darabba is, lényegében megegyezik. Jó.

Jöhetnek a hátsók. A helyzet ugyanaz: a karakterisztika itt is lineáris, ami megjárja. Az állítási tartomány szűkebb, a legnagyobb csillapítóerő kisebb, mint elöl, összhangban azzal, hogy az első rugók jellemzően keményebbek, mint a hátsók (részben azért, mert az autók eleje nehezebb, részben pedig azért, mert az emberek azt szeretik, ha az autó eleje csúszik meg hamarabb, márpedig az a fele csúszik meg előbb, amelyiken gyorsabb az átterhelődés, azaz ahol keményebb, de erről majd máskor). Hátul végigmérjük mindkét gátlót, és két dicsérni való fejleményt is találunk: egyrészt az állítási fokozatok nagyon szépen vannak elosztva, másrészt a jobb és a bal elég közel van egymáshoz, ami ebben a kategóriában már jó.

hangyaszhetfo05_6.jpg

Végül feltesszük a rugókat is a gépre, megmérni a rugóállandót, és elöl 85 és 80 N/mm-t, hátul 61 és 60 N/mm-t kapunk kétoldalt. Szinte ahogy a katalógus ígéri, manapság ez is nagy dolog. Figyelem: a fentiek nem jelentik azt, hogy a DW lengéscsillapítók jól teljesítenek majd a pályán. A lineáris karakter miatt a feszesen forduló autó egyben pattogni is hajlamos lehet, ami a rossz felületű pályákon hátrány. Tiszta szerencse, hogy a Hungaroringet újraaszfaltozzák.

hangyaszhetfo05_10.jpg

A fentiek azt végképp nem jelentik, hogy a gátlóim jók lennének úgy általában. A mérésből annyit tudunk, hogy képesek megfékezni a várható lengéseket, hogy az állítócsavarjaik érdemben befolyásolni fogják a működésüket, és hogy páronként azonosak. Annyira szomorú korban élünk, hogy már ennek is örülni kell.

hangyaszhetfo05_9.jpg

Összességében úgy tűnik, kimondhatjuk: a Driftworks, bár narancssárga, mégsem az ész nélküli keménykedésről és a gátlástalan lenyúlásról szól. Ezt természetesen nem úgy értettem.

Tényfeltáró nyilatkozat: a szerző nem propagálja a DW termékek megvásárlását. Gyakorlati tapasztalatot nem szerzett velük, simán lehet, hogy rosszak, és a szerző végül megszívja. Ezt is meg fogja írni. A szerző a fenti tárgyakat a saját pénzén vette, az interneten át. A mérést a Kárászy cégnél Szalai András végezte, nagyon köszönöm a segítséget neki is és Telós Bandinak, nagyszerű kollégánknak is.

64 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2012.01.17. 05:50:17

Az utolsó kép...:D

freddy_m · http://feri.szikla.hu 2012.01.17. 06:07:53

Hogy mennyire nem volt ezekről nekem fogalmam!

Addorjan_ 2012.01.17. 06:49:13

Húzó-nyomó csillapítás hogy változik egymáshoz képest a tekergetéstől?

ChPh 2012.01.17. 07:07:00

ezekért lassan tandíjat kellene szedni :)

köszönjük a nép nevében :)

mad823 2012.01.17. 07:55:59

a gátló működésének hatását így demonstrálnám 10 másodpercben:
www.youtube.com/watch?v=0XdeAp9FaHs

w a s d 2012.01.17. 09:50:49

"részben azért, mert az autók eleje nehezebb, részben pedig azért, mert az emberek azt szeretik, ha az autó eleje csúszik meg hamarabb"

Ez alapján az autóm és én nem vagyunk a nagyátlag.:D

w a s d 2012.01.17. 09:55:47

A lengéscsillapítók munkájának egy részét, ill. azt, hogy mi van, ha hiányoznak (vagy csak semmit sem csinálnak már), azt meg jól láttam egy kocka Ladán, ami előttem ment, és látszott, ahogy az egész hátsóhíd elemelkedik az úttól néha az egyenetlenségeken pattogva.

ommm 2012.01.17. 10:01:14

go on! tudományosság mindenek felett!

Stump András 2012.01.17. 10:51:11

@Addorjan_: Csak a húzófokozatot lehet állítani, a nyomó állandó, viszonylag szigorú.

onager73 2012.01.17. 11:11:30

@ommm: jja tudományosság, már valahol félúton elvesztettem a fonalat :)

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2012.01.17. 11:46:27

Kedves Karotta! Két hétfővel ezelőtt botor módon kételkedésem fejeztem ki a projekt értemével kapcsolatban, értetlenkedve, hogy miért nem egy egyszerűbb utat választottál az istenes pályaautó elérésre. Most már be kell látnom, hogy jelentőset tévedtem, ezért elnézésed kérem, és őszintén remélem, hogy nem az lesz a projekt egyetlen eredménye, hogy mi olvasók (újból) hősünkké avatunk és csüngünk minden szavadon. Értelmeset hozzászólni képzettség és tapasztalat hiányában nem fogok tudni sokszor, de azért innen üzenem, hogy hajrá, drukkolok én is :-))

(És nem, a fenti sorok nem akarnak ironikusak lenni, komolyan gondolom. Annyira szomorú korban élünk, hogy ezt külön ki kell írnom.)

gatsy 2012.01.17. 11:50:03

Hát, vannak mondatok, amiket 3szor kell elovasnom, hogy mei si legyen a jelentésük, de ez nem a T. Szerző hibája!:)

Köszi, igen jól esik ez!

makmarci 2012.01.17. 12:32:39

Bár nem mindig értem tökéletesen, de nagyon bírom ezeket a cikkeket ! Akár fel is vehetnétek egy versenymérnököt fusiba, hogy irogasson hetente valami spéci cikket a technikai dolgok legmélyebb bugyraiból...

Addig is, haj-rá Karotta !!!

makmarci 2012.01.17. 12:37:57

Az a durva, hogy ezek után még inkább elképzelhetetlenül bonyolult/kifinomult lehet egy vérbeli versenytechnika. Már egy "egyszerű" VTCC is milyen űrtechnika az utcai autókhoz képest, a F1-et meg tényleg elképzelni is felér egy doktorival.
Mondjuk a technikai szabálykönyvét elolvasnám egyszer, ha valaki volna olyan kedves lefordítani emberi nyelvre, de minimum magyarra.

sunblind 2012.01.17. 12:46:08

na ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy miféle apróságokon múlhat egy két perces körön két század ...

Pepejoe 2012.01.17. 13:02:23

A Vaterán komplett (bár nem állítható) futóművet, 4 rugóval, 4 gátlóval lehet kapni 49900 Ft.-ért.
Akkor az nem jó...? Olyan szép citromsárga meg minden...:P

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2012.01.17. 13:10:04

@Pepejoe: De, faszán ki lehet vele támasztani a garázsajtót.

kitiltott bögre 2012.01.17. 13:30:11

@scheerti: vagy esetleg simán ráfér a zoknimosás végterméke száradás céljából.

AciDuzzu 2012.01.17. 13:42:36

@Pepejoe: ha csak arra kell, hogy autópályán elguruljanak vele a következő Golf találkozó helyszínére, még akár jó is lehet.

De, hogy mekkora igazazság, hogy az elvakult autóépítő addig bujja a fórumokat, amíg elegendő hozzászólást nem talál ami meggyőzi őt arról amiben hinni akar! (de minek irom ezt egyes szám harmadik személyben?? :)

bervas · http://mt10.blog.hu 2012.01.17. 14:08:53

Eddig korrekt meló. Ha így folyik tovább, még a végén tényleg korrekt futómű lesz a masina alatt.
Sok idő, sok piszmogás, sok mérés.

kamikazeee 2012.01.17. 14:40:35

Teljesen jogos a felvetésed, mármint hogy nem mind arany, ami fénylik! Való igaz, hogy felütötte fejét már hazánkban is több, nevezzük "taiwani" eredetű gyártmánynak (pl. K-Sport, D2, XYZ), de nagy valószínűséggel ugyanebbe a kategóriába sorolható az Angliában forgalmazott, hasonló árú (DriftWorks, BC-Racing) is. Mivel ezekkel még nem találkoztunk, így véleményt sem tudunk írni róluk. Azomban a Japán eredetű coiloverek becsületét meg kell, hogy védjnem, hiszen (használtban!!!) már tucatszám hoztunk be és értékesítettünk ezekből, és eddig még egyikre sem volt panasz. (Az új Japán szettek árai a KW áraival vetekednek.)
Egyszóval mi alternatívát biztosítunk azok számára, akik nem bíznak a "taiwani" termékekben. Viszont ezt csak a japán autóval rendelkező pilóták tudják kihasználni!
(Ezek a márkás (pl. Cusco, Tein, HKS stb.) japán coiloverek önmagukban (már vagy még) alkalmasak utcára, pályára, sőt akár még driftre is, de természetesen komolyabb versenycélokhoz már rugókat is kell rajtuk cserélni.
(Ez itt a reklám helye volt, utólagos bocs! - és a nem japán autóval rendelkezőktől is.) :(

Lobogó gatyaszár 2012.01.17. 14:52:17

Amellett, hogy tisztelem a szerző Szent Őrültségét és kézcsókom küldöm a kedves feleségének az iránta való türelméért, a pajajangozik igét ezennel és önkényűleg használatba veszem. Tökéletesen tudok majd vele a feleségemnek elmagyarázni pár misztikus dolgot...

fogash 2012.01.17. 15:16:13

@mad823: ez az a dűne, amiben a Top Gear team a Bolivia Special végén lerongyol a lehasznált autóikkal (öreg Range Rover, öreg Samurai, öreg LandCruiser). Érdemes megnézni.

P12_dCi 2012.01.17. 15:19:12

Ilyen jellegű technikai írásokat szívesen olvasnék a TC-n! Ezekből lehet tanulni, ellentétben a beülünk a kocsiba, és megnézzük miben férünk el írásokból, ahol még az ülésállítással sincsenek tisztában a kedves kollégák.

BUBISBUBLEK 2012.01.17. 15:20:26

örülök hogy ilyen írások jelennek meg. annak meg külön ha egy olyan olvassa el,aki ebben nem igen jártas. gyakorlati tapasztalata nincsen e tekintetben. ajánlani fogom e remek írást pár ismerősömnek akik kiselőadást tartottak egymásnak borgőzös estébe nyúló éjszakán roppant nagy szakmai horderőt meg-meg villantva, önön maguk hatalmas tudás tárát nullára ürítve. poharukkal egyetemben. merszem nem volt hozzászólni hisz sok lúd disznót győz alapon bölcsebbnek gondoltam a hallgatás fátylába burkolózni. remek írás! köszönjük!

tailor13 2012.01.17. 15:41:12

Karotta for President! :)

Kár, hogy csak heti egy ilyen írás van :)

Lenne egy észrevételem: "A lengéscsillapító (a továbbiakban pongyolán: gátló) dolga az, hogy a dugattyúja mozgásának nehézkességével elnyelje (hővé alakítsa) a karosszéria és a kerekek mozgási energiájának egy részét."

Ez a mondat kicsit félreérthető számomra, párszor végig kellett gondoljam, hogy megértsem, mire gondolsz. Nekem a kerék mozgási energiájára a forgása ugrott be, és sehogyan sem tudtam összeegyeztetni a lengéscsillapítóval :)

Hogy egy bizonyos szubkultúra szavaival éljek: "Aggyáááá még ilyet" :)

pet77 2012.01.17. 15:51:26

Hasznos lehet a témában gyári krosszmotorok Öhlins, kayaba stb. gátlóit tanulmányozni. Ezeket tanulmányozva értettem meg, mi-mindent lehet módosítani külön-külön...
Jó cikk!!!!!

dez01 2012.01.17. 16:08:49

Nekem is lenne 1 kérdésem:

A Fiat Multiplámnak állandóan (jellemzően évenként) tönkremennek a stabilizátor összekötő rúdjai. Azt már meg sem említem hogy maga a stab. rúd is zörög mint állat bizonyos úthibákon - akkor is ha az összekötők éppen jók.

Elfogadva, hogy az utak minősége nem lesz egyenlőre jobb, vajon érdemes/lehet egyáltalán valami brutálisabb kivitelű öszzekötőket találni/használni?

Mivel nagycsaládos apuka módban vezetek általában, ezért nema biztosnásgi szempontok zavarnak a dologban elsősorban, hanem a zörgés......

Luk Szájpóker 2012.01.17. 16:14:45

Karotta: Ha ilyen részletességgel-alapossággal halad a projekt, akkor a végén ki lehet adni a hogyan építsünk élményautót könyvet, gyűrűs belsővel, kivehető olaj és kosz álló oldalakkal. Sőt lehet majd frissítéseket is küldeni - új betétlapokat... Sok sikert Neked, sok cikket Nekünk!!
Szép napot!

Chingachgook 2012.01.17. 16:31:43

a hosszú méricskélések és okoskodások után az egész el lesz baszva, mer fordítva teszi valaki oda a fejesvonalzót... vagy nem lesz színes a gumifüst :)

Never 2012.01.17. 16:32:10

Karotta for Prezident! (Bár nem alkalmas, mert szerintem a fenti cikket maga írta, és nem valami bolgár autós lapból vette át... :))))

w a s d 2012.01.17. 16:57:32

@kamikazeee: A minőségükről, tudásukról nem tudok semmit, de meglepő, némelyik angol gyártónál mimindenhez lehet lengéscsillapítót, rugót, vagy készletben a kettőt kapni.

Kiskaresz 2012.01.17. 17:01:43

@Pepejoe: rákérdezek: télya teknikkssz?!

Luk Szájpóker 2012.01.17. 17:04:03

Karotta: Ilyen részletességű vezetéstechnikai cikkeket is gyárthatnál, kielemezve akár egy videót, pl aktuálisan a címoldalon előző, majd megpördülő Focus esete, stb.. Bocs az off-ért. Szerintem sokunkat érdekelné. Lóerőből sokkal több van az utakon, mint vezetni tudásból, akár magamat is ideértve.
Szép estét!

kamikazeee 2012.01.17. 17:22:14

@w a s d:
Én csak coilover szettről beszéltem, azaz külön gátlókról és rugókról nem! De ha valóban minden típushoz kínálnak coilovert az már eleve gyanús, mert a K-Sport is mindhez kínál!!!
(Ebből is az látszik, hogy nem egy-egy tipusra fejlesztek, hanem a meglévő pár "sablont" próbálgatták betolni a típus alá is.

kamikazeee 2012.01.17. 17:23:32

@kamikazeee:
...azaz a többi típus alá is.

kozariz 2012.01.17. 17:27:19

Kedves Karotta, a cikk nyelvezete, és műszaki mélysége tökéletesen szolgál ki széles tömegeket, gratulálok.

Egyben megkérdezném, hogy mi a véleményed, esetleg tapasztalatod a KONI FSD lengéscsillapítókkal kapcsolatban?
Ezek külső állítási lehetőség nélkül hivatottak alkalmazkodni mind a gyors, mind a lassú dugattyú mozgásokhoz, azaz frekvencia szabályozottan csillapítanak.
Előre is köszi!

doominogame · http://www.doominogame.com 2012.01.17. 17:51:34

Ez egy olyan cikk, amelyik nem palgizált. Doktorit neki.

tükörfúró 2012.01.17. 18:16:48

"csapterpesztést, ami épp a fele miénknek, amit viszont eléggé meghatároz a BMW csonkállvány"

A csonkaállvány nem egy darab a gólyalábbal, tehát léteznek erre kultúráltabb és kevésbé kultúrált megoldások is.

Mármint arra, hogy a kerékdőlés ne vegyen fel extrém értékeket, miközben a gólyaláb tetejét ideoda állítgatjuk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.01.17. 18:18:26

Ez a legjobb az egészben, hogy őszinte minden post. Remélem azért a cucc megfelelő lesz :)

w a s d 2012.01.17. 18:34:26

@kamikazeee: Nem mindenhez, inkább európaiakhoz. Pl. az ismertebb német gyártókkal ellentétben egyes 20-30 éves típusokhoz is.

kamikazeee 2012.01.17. 18:51:35

@w a s d:

Ahha, akkor nagy valószínűséggel a BC-Racingra gondolsz! Mi elvileg viszonteladójuk vagyunk (de bevallom megrendelés hiányában ezidáig nem rendeltünk tőlük.) Hogy hol gyártják azt pontosan még én sem tudom, de annyit elárulok, hogy ha valami nincs raktárkészleten, akkor 1-2 hetet várni kell, amire megérkezik "Amerikából". A 2012-es árakat ugyan még nem ismerem, de amennyiben komoly a vásárlási szándékod, keress meg bizalommal, mert ingyen szállítást! és pár százalék kedvezményt is spórolhatsz, mint ha Angliából rendelnéd. Bővebb info: kamikazeee(kukac)mailbox.hu

nov2016 2012.01.17. 19:23:57

Csak érdekességképpen, akit érdekel milyen lehet pl. lengéscsillapító nélküli autót vezetni, az könnyen megízlelheti az élményt egy PC, egy kormány és egy normálisabb autós szimulátor segítségével (LFS, rFactor).
Utána fel lehet keményíteni mindent fullra, aztán elöl így, hátul úgy. :)
Következmények nélkül lehet extrém értékekre állítani mindenféle paramétert. Mókás és tanulságos.

badfaced 2012.01.17. 20:19:36

A téma hálás, vszínű sok száz oldalt is lehetne írni róla, a cikk jó, mert rögtön az elején tisztáz néhány alapfogalmat, viszont a végére kicsit elvesztettem a fonalat, de legalább a profik is be vannak vonva a kérdésbe. Remélem ez a kettősség azért továbra is megmarad / én mint hozzánemértő/. Szerintem legtöbbünket az érdekel, hogy egy átlagautós ezeket a tapasztalatokat hogyan tudná átmenteni saját kis hétköznapi életébe. Volt már valami a totálkáron régebben gátló témában, engem ott a bilstein cuccok meggyőztek, azok most miért nincsennek porondon. Sok ilyen írást még!

bardocz 2012.01.17. 20:39:11

Jók ezek a cikkek. Az külön öröm, hogy még értem is miről van szó.

@nov2016: Ezzel már próbálkoztam én is, elrontani a beállítást mindig sikerült, de jót eddig csak egyszer hoztam össze :D

Gomulka Béla 2012.01.17. 20:51:09

Szerintem sokkal izgalmasabb lenne lengéscsillapító nelkul hangyászkodni. Nagyobb kihívás, és persze megmaradna a pénz nyelvtanolyamra, és mi is volt az, ja, kistérségi felzárkóztatásra. A baráti kor némileg persze leszukulne (pár mentosre, konkrétan), viszont mufaj teremtodne. Késobb esetleg szobrot is kapna K. mester, talapzat helyett természetesen rugóra állítva.
Még nem késo.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.01.17. 21:46:28

Nekem azért ez a mondat okozta a legnagyobb ujjongást:

"What a cool project and we would love to feature it!""

tschangow 2012.01.17. 22:09:52

Karotta,

Az alábbit Mike driftre írta, pályára nem javalott:
"with the toe curve going out under compression"

tschangow 2012.01.17. 23:06:49

...mert kemény leszel :)

Noname 2 2012.01.17. 23:31:40

@makmarci: Érdemes a motoiq projektjeit megnézni. :)

w a s d 2012.01.18. 00:10:38

@kamikazeee: Köszönöm, de egyenlőre még csak ott tartok, hogy próbálok a dolgokról minél többet megtudni, aztán ha lesz rá lehetőség, akkor majd nekiállni. (Egyébként az AVO, a GAZ, és a SPAX, akiknek a termékeire gondoltam.)

poa ogapo 2012.01.18. 01:20:14

Azért van annyi kátyú mert a munkadíjakról a mai napig nem láttunk számlákat.
Így nem lesz kilábalás hazánkban.

Hexer 2012.01.18. 01:51:34

@Stump András: Akkor a ket utolso gorbenel az volt a meredek also felfutas...eleg pattogos lesz akkor.

@tükörfúró: Sajnos ez magaval vonna hogy megporbaljuk megolni karotta gazdat...csak csonkalvany atalakitassal lehet jelen esetbe es nem kivanjuk melgitgetni a mar meglevo lekovacsolt vasdarabunkat.

@w a s d: En mar pakoltam par auto ala AVO gatlokat, mit is mondjak, sajatom ala is az megy. De csak 2-way vagy 3 ha van ra keret.

Ps, epp minap probalgattunk egy EVO-t, alatt KW club sport volt, 3-utas (3-way adjustable), hat odabasz...nem veleteln 3-4000 airo. (nyilvan kelloen jol beallitva a nagyobbik ringre)

Hexer 2012.01.18. 01:53:15

Ui, az auto doleset kanyar bemenetkor befolyasolja a gatlo, csak vigyazz mert a kirugozas reszen...nem a berugozas!!!

Gomulka Béla 2012.01.18. 07:59:22

@poa ogapo: Oj, dehogy nem. Megszavazzák, oszt lesz.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2012.01.18. 17:21:14

Bár ha jól sejtem internettúrásban nem szorulsz segítségre, de inkább legyen felesleges, minthogy hasznos lenne, de nincs meg, szóval ezt ismered? suspensioncalculator.com/about.html

amenta 2012.01.19. 11:41:27

@w a s d: Ja.

Agyfaszt tudok kapni attól, mikor azt mondják az a jobb ha az eleje megy el. Könyörgöm, mééérjóóaz ha irányíthatatlan az autó? Míg ha a hátulja csúszik el, akkor meg még irányítható. Sose fogom megérteni. Rwd rulz.

amenta 2012.01.19. 11:45:54

@tailor13: Nem vagy te véletlen simsonos? :)

tailor13 2012.01.19. 14:31:36

@amenta: Hová gondolsz? :D

Honnan vannak ilyen szép ékezeteid? :D

amenta 2012.01.19. 15:05:03

@tailor13: Lopom a netet a cégtől saját laptoppal. :D

tailor13 2012.01.19. 15:12:06

@amenta: Nem dolgozol? :O :D :D Nem szép dolog :D

tschangow 2012.01.19. 23:33:06

@amenta: azért, mert ha eltolja az elejét, akkor az előző kormányiránnyal megegyezően kell korrigálni, ha pedig eltolja a hátulját, akkor ellentétes a korrigálási irány, ami jelentős időveszteség. Ahol az élmény számít, ott persze jobb a fartolás :)

Attól, hogy órtolós, még nem lesz irányíthatatlan. FWD-nél pl. simán lehet gázzal illetve elvételével korrigálni, és nem esik ki az autó a ritmusból.
Ha irányíthatatlan, akkor úgyis mindegy :)

amenta 2012.01.20. 09:38:39

@tschangow: Na igen, megint a hülyéknek próbálnak kedvezni, ahelyett hogy megtanulnának vezetni.

Az a baj az átlag elsőkerekesekkel hogy hiába adsz gázt, akkor mégjobban eltolja az orrát.
süti beállítások módosítása