Az élet a CSAKNEM Tökéletes Mobileszközzel - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

Az élet a CSAKNEM Tökéletes Mobileszközzel

2005. augusztus 23. 22:40 Nínó Karotta

Hosszabb távú tapasztalatok a HP iPAQ hw6515(bruhaha)-tel (-val)
- Ha több alkalmazás fut egymás mellett, a CSTM kétségbeejtően lassú lesz, aztán simán memóriahiányról panaszkodik, vérhab jelenik meg a szája sarkában és meghal. Próbáljon csak a navigáció lecsukása nélkül fényképezni valaki! És akkor csörrenjen meg a telefonja! Vagy akár ne is! - Az Aeromap egyszerűen nincs kész, akárhányadik verziója is ez. Mással nehezen magyarázható, hogy miképpen őrülhet meg a navigáló robotnő benne, hogy mantraként "újratervezés"-t emlegessen, miközben - és ettől lesz annyira misztikus az egész - a szerkezet pontosan tudja, hogy hol vagyunk és merre kell menni. Csak meghibban, és ütemesen motyogva újratervezget. Kikapcsolva-bekapcsolva is. Aztán máskor meg nem. - És a Csaknem Elviselhetetlen Hibajelenség: A strici a bedugott headset kihúzása után egyszerűen néma marad. Nem ad hangot. Akkor sem, ha újraindítom, ha resetelem, ha leveszem az akksiját. Ilyenkor egy darabig csak a gusztustalan ezüstszínű headsettel lehet használni. Aztán minden jel nélkül egyszer csak megint jó. Van abban valami imponálóan arcátlan, hogy egy ilyen készüléket kész termékként árusítanak. Még mindig nem gyűlölöm. De lassan lenne rá okom.
Címkék: gíkdom
19 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kermate 2005.08.24. 09:06:08

Heló Hát igen, nem egy kiforott készülék.

PDA_FAN 2005.08.24. 09:18:52

Vazzeee... én szóltam! Jobban jártál volna egy GPS-es PocketPC-vel meg egy normális (nem-windózos) mobiltelefonnal, mint ezzel a szarral. Egyébként a memóriaproblémára ajánlok két dolgot: 1.) Amit lehet, pucolj ki a RAM-ból, a lehető legtöbb alkalmazást tedd ki memóriakártyára (pl. az Aeromap új verziója már teljes egészében onnan futtatható). 2.) Használj valami task managert, ami nem hagyja futni a háttérben a felesleges programokat. Egyébként a zsebwindóz ezen változata sosem szelidíthető meg teljesen, számíts tehát további kalandokra.

chips 2005.08.24. 19:04:08

...nem értem... jó, persze, kevesebb cuccot kell cipelni egyszerre, de! egy telefon nemigen pda, föleg nem fényképezögép, és az ilyen öszvér dolgokból nem sok jó szokott kisülni. és akkor az oprendszert még nem említettem... szerintem a tökéletes mobileszköz még nem létezik... saját részröl egy psion series5mx-et használok évek óta, semmi öszvérség, van külsö gps, wifi nincs de cserébe van billentyüzet amin 5 ujjal lehet gépelni, meg egy betonstabil oprendszer - nekem ez utóbbi kettö fontosabb, mint a csicsák... persze már nagyon eljárt felette az idö, de a psion sajnos meghalt, nekem meg fáj a szívem valami más (sz*rt) venni... m.

kutyak 2005.08.25. 00:04:21

Van abban valami imponálóan megható, ahogyan nap mint nap szívatod magad egy olyan eszközzel, amiben harminc-hatvan-kevés mega ram van és Windows fut rajta. Nem tudom, hogy ez mazohizmus vagy elhivatottság, de az ilyen kitartó és türelmes felhasználók megszáradt és elfeketedett véréből épül az az út, ami elvisz a digitális kánaánba, ahol Tökéletes Mobileszközök lesznek. Addig is: szepparát szubnótás, rendes telcsi, digitcam és beépített navi az autóba.

Pix 2005.08.26. 13:58:07

Mobil windoz bruhaha, még stabil verzióban is imbolyog, ha felrázod nemcsoda hogy kiköpi a belét...

Valaki más 2005.08.26. 17:23:07

Az a baj, hogy míg van olyan madár, aki megveszi ezeket a "készülékeket" és kistartóan használja, annak dacára, hogy használhatatlan, születnek újabbak és újabbak...

PDA_FAN 2005.08.27. 10:11:39

Karotta, egyre lennék kíváncsi: vajon autót, motort is így veszel-e, ahogy ezt a szart? Nem hinném, hogy ha látsz az interneten vagy valami színes katalógusban egy új típust, berontasz a szalonba és rárabolsz. Ugyanígy nem szabad efféleképp számítógépet, pda-t, mobiltelefont, digikamerát sem venni, hát még az ilyenekből összegyúrt öszvért! Ezek az eszközök legalább annyira bonyolult és rigolyás műszaki termékek, mint egy autó, ha nem jobban... Azért vannak a webes fórumok, hogy tájékozódj, mit is készülsz venni, és ha a hasonló vagy ugyanolyan készülékek tesztelői, tulajdonosai véleménye negatív, akkor a józan életű honpolgár saját jól felfogott érdeke, hogy nagy ívben elkerülje az ilyen szerkezeteket. Én is régóta álmodom egy olyan konvergenciáról, aminek végeredményeképp nem kell 3-4 szerkezetet hurcolnom magammal, hanem egy kütyü mindazt tudja, amire szükségem van. Én sokáig a PalmOne Treo650-esben véltem felfedezni ezt, de a fórumok tanulmányozása után rádöbbentem, hogy jelenlegi állapotában az sem oldaná meg maradéktalanul a problémámat (pl.: navigáció közben érkező telefonhívás hatására a navi program elszáll, és utána lehet újratervezni). Addig az embernek bele kell törődnie, hogy nem tudja egyetlen készülékkel kiváltani a többit, amíg valamelyik gyártó fel nem ismeri, hogy az integrált eszközöket felhasználni kívánók tábora egyre nagyobb, és esetleg megéri nekik is fejleszteni. A HP jelenleg nem ilyen gyártó.

f0x 2005.08.29. 15:33:26

nemtudom hallottál e már a T-Mobile MDA 3 ról, de az én szememben ez a tökletes mobil eszköz (bár sajnos nem rendelkezem ilyennel, internetes kutakodásaim során ezt találtam a legmegfelelőbbne k :-]) igaz nincs benne gps, de van wifi és a kijelzője sincs összenyomoritva a bilentyüzet miatt!

oktatoni 2005.08.30. 01:09:02

Nekem illen MDA-van,az első úgy volt sz@r ahogy,a 2.f@sza meg a cserekészülék is jó volt!Belenyultam a elsőbe,a mostani navi közben telefont is kezel BT-s headsettel meg a naptár is megnyitható...szóval egisszen OK!Igaz a külön cucc mindig jobb,de azember lusta sokat cipelni oszt inkáb szív!

Tman 2005.09.01. 00:14:15

A jó hír, hogy az Aeromapes szenvedésed hamarosan végetér az iGo eljövetelével: http://www.i-go.hu/ (Nem csak jól néz ki, hanem tényleg nagyon klasszul navigál.)

MuzX 2005.09.01. 01:43:20

Na, megmondom én a frankót. Az egész informatika egy kozmikus káosz, úgy, ahogy van. Némi kristályosodni látszó anyagcsoportosulás lehet benne (Apple Mac OS X pl.), de akkor is. Egyszerűen nincs élő ember, aki bármilyen informatikai rendszerről, legyenaz PC, PDA, mobil, autó (mert manapság az is informatika a javából) meg tudná mondani, hogy ha nem jó, mi a baja, és főleg, hogy miért. Még aki csinálta, az se. A teljesítmény és memóriakapacitás növekedése meg a méret csökkenése csak relatív javulást eredményez a megbízhatóság terén, azaz nem romlik annyival a megbízhatóság, amennyivel a rendszerek komplexebbek lesznek. De attól még a hibák száma növekszik. Szerintem gyakorlatilag teljesen lehetetlen manapság olyan informatikai eszközt előállítani, ami legalább olyan biztonsággal működik, mint valami, amiben nincsenek digitális csipek. A rendszernek annyira sokféle állapota lehetséges, hogy letesztelni eleve nem lehet mindenre. Ez az egyik ok. A másik a marketingvezérelt világ. MOst kb. úgy néz ki egy ilyen cucc életciklusa, hogy nagy csinnadrattával piacra dobják, és egy hónap alatt felfedeznek benne többtucat súlyos hibát, meg párszáz kevésbé súlyosat. Ezeknek egy részét foltozgatják - jó esetben - javításokkal, patchekkel, stb., másik részét elnevezik "known limitations"-nek, és megmondják, mit nem csinálhatsz a cuccal, amit egyébként tudnia kéne, ha nem akarsz nagyot szívni. Olyan 1-1.5 év múlva, mire már úgy ahogy gatyába rázták a dolgot, és hajlandó megközelíteni a cucc az még esetleg éppen elfogadható megbízhatóságot, akkor azonnal beszüntetik a gyártását, és minden támogatást hozzá, és kivonják a forgalomból, mert kihoztak közben egy újabbat, ami 25 haszontalan és esetleg 2 hasznos funkcióval többet tud, színesebb, szagosabb kicsit, és nagy csinnadrattával el lehet adni, hogy előről kezdjék a ciklust. Persze ezzel a munkamenettel eleve beleépítenek egy permanens hibahányadot, de kutya se törődik vele, mert a mérnököt úgyis a marketinges trenírozza, a felhasználó meg amúgy is megveszi, úgysincs más. Ott csesztük el mindannyian, hogy annak idején a számítástechnika hőskorában, a PC-k hajnalán elfogadtuk, hogy ami számítógépből van, az naponta x-szer lefagy, nem azt és nem úgy csinálja, ahogy kéne, és mi azt hisszük, hogy ez normális, és még fizetünk is érte. Ha az autód, borotvád, kenyérpirítód, rádiód, stb. ehhez hasonló aljasságokat követne el, vszleg 2 nap múlva az asztalt verve követelnéd vissza a pénzed a boltban, vagy lecseréltetnéd egy másikra, és ezentúl megvetően kiköpnél, ha ezt a márkát látod. De ha ugyanebben hardver meg szoftver van, az más, annak megengedhető, hogy szar legyen. Na csááá...

PDA_FAN 2005.09.01. 21:34:56

Jajj, tudom én, hogy ez nem vitafórum, de hadd szóljak mán megint bele! MuzX bajtárs a történelmi visszapillantása során nagyvonalúan átsiklott olyan tényeken, hogy pl. az IBM, Sun, Digital, és egyéb hardvergyártók "melléktermékként" olyan oprendszerekkel árulták anno gépeiket, melyek nem a lefagyogatásukról voltak híresek. Aztán az asztali IBM-kompatibilis PC-ken az OS/2 is atomstabil megbízhatóságot produkált, és napjaink Linux rendszerei sem mondhatók éppen fagyogatósnak. Ez erősen ellentmond annak, hogy az informatika kozmikus káosz lenne. Igaz, a Linux fejlesztése nem a marketingesek dirigálásával zajlik. A kéziszámítógépek világában a Psion és a Palm is nagyot alkotott, egyedül a Mikorszopsz Windóz betörése terelte ezt a világot a színes-szagos, marketingvezérelt, ám technológialilag kiforratlan állapot felé. Rossz nyelvek szerint a májkroszoftnál úgy megy a fejlesztés, hogy van egy rendszerterv, aztán programoznak-tesztelnek-megintprogramoznak-meginttesztelnek, és amikor a marketingesek leszólnak, hogy na most piacradobás van, akkor az aznapi állapotban befagyasztják a fejlesztést, és piacradobnak. Közben persze kellett volna a fagyasztott állapotot tesztelni-hibajavítani, de erre nincs idő, így majd a már piacra került rendszer hibáit szervizpakkok formájában utólagosan foltoztatják a végfelhasználóval.

MuzX 2005.09.04. 19:13:43

Hadd válaszoljak: Valóban, nem tértem ki a UNIX-os világra, már csak azért sem, mert ez az egész problémakör elsősorban az ún. személyi számítástecnika sajátja, az általad említett rendszerek pedig nem igazán ebbe tartoznak. Másrészt a személyi használatú informatikai cuccok piacán ezek a cégek nem túl nagy szeletet foglalnak el. Évekig dolgoztam SGI gépeken, UNIX alatt. Semmivel se voltak jobbak, mind a PC, max. annyiban, hogy az egész rendszer áttekinthetőbb volt. De ugyanúgy gyakran szétszállt, igaz, legtöbbször hardveres okból, de az alapkérdést tekintve mindegy, mert a rendszer egészének stabilitásáról írtam. Psion meg Palm nem sokat volt még a kezemben, elhiszem, hogy jobbak, magam se vennék kézivindózos masinát - de sajnos nem tudok megbízni teljesen ezekben sem. Az, hogy nem csodaszerek, az is mutatja, hogy az elterjedtségük csekély. A Psion gyakorlatilag ki is halt, bármennyire ügyes kis cuccok voltak. A dolog alapvetően elméleti szinten dől el: a rendszerek komplexitásuknál fogva olyan nagyszámú különböző állapotba kerülhetnek, amit elméletileg le lehetne tesztelni, gyakorlatilag viszont maga a tesztelés kivitelezése nem lesz lehetséges. Tehát a bizonytalanság benne van minden rendszerben, van, amiben kevésbé, van, amiben jobban. A Linux biztos jó, de nem megoldás mindenre. Nem megoldás például a hardver és a BIOS gyengeségeire, bár sokkal jobban bánik vele valószínűleg, mint a Windows. Én a professzionális képfeldolgozás és számítógépes nyomdai grafika területén dolgozom, a Linux ebben nem igazán nyerő...

Pala 2005.09.06. 15:09:12

van egy masik termek, az a neve, h i-mate, ennek van egy tipusa, SP3. Ezen is csak windows van, de nekem tetszik - persze neha lefagy, neha nem azt csinalja amit kene, de akkora mint egy nokia 6230 es annal azert jobb, teszteltem elott en is a IPAQ-ot elotte, annal is jobb (nekem). Talan ha mar megutaltad es meg vonz ez a vilag vess erre is egy pillantast.

Maffy 2005.09.10. 01:37:54

www.terminal.hu: Egyes források szerint a gyártó azt fontolgatja, hogy egy a GPS navigációs megoldást érintő hiba miatt visszahívja a hw6515-ös készülékeket. http://www.terminal.hu/newsread.php?id=09205309051512

undefined 2005.09.10. 19:22:20

Urak, már hogyne létezne Psion!!! Nokia Communicatornak hívják (egyenesági leszármazott), és többet fagy, mint hat windows...

Constantin 2005.09.15. 16:12:15

Szia Karotta! Hét mit ne mondjak én is hasonló cipőben járok mint Te. Megvettem ezt a HP CSTM-et és rá kellett jönnöm nincs kánaán. 9500-ás Nokiám volt - életembe ne jöjjön többé vissza az a rémálom - Kicsit úgy vélem ezt a készüléket úgy tervezték, hogy a gyárilag telepített programok + 1 bugyuta játék és néhány mp3 állományt tudjon magabiztosan kezelni. De aztán ha ezt a szintet átléped.... VÉGED. Bízom abba, hogy a félkész termék mögött valahol egy ablaktalan irodában neonvilágításra kárhoztatott csapat már azon dolgozik, hogy késztermék lehessen belőle...

weakness 2006.02.16. 15:53:43

Csá!
1. Az ember tanuljon meg 10 ujjal gépelni, én ennek a pártján vagyok. (Bár mielőtt, és miután én tudtam, sosem voltak gondjaim se a caps lockkal, sem az inserttel) Nem tudom, ez veled hogy fordulhat elő, én még Alt-Tab helyett sem ütöttem még caps lockot, nemhogy gépelés közben
2. Manapság már vannak okostelefonok, pl. Nokia 6680, vagy az Nseries, amik már jók a gps-ben. Egyébként a te HP nemmondomvégiganevétgépeddel nekem az lenne a legnagyobb bajom, hogy féltégla.

Acmee 2006.08.25. 17:22:41

Szerezz egy MIO-t, és használd az I-GO-t, ez a párosítás nekem nagyon bevált(bár múltkor Tamásinál még erőszakoskodott, h nem arra van Pécs, hiába mondtam neki, h arra van. Shutdown)!
süti beállítások módosítása