A Csaknem Tökéletes Mobileszköz - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

A Csaknem Tökéletes Mobileszköz

2005. augusztus 12. 03:30 Nínó Karotta

Teszt: HP iPAQ hw6515 okostelefon/PDA

Telefon, fényképezőgép, mp3, internet, email és GPS-es navigáció, rendes billentyűzettel. Ezeket kell egy normális készüléknek ma tartalmazni. Megvettem, és egy hét után már nem gyűlölöm.


Minden év szeptember 31-én, egy langusztavérrel festett falú, lehallgatásbiztos földalatti betonkockában összegyűlnek a Direkt Pont Rossz Mobileszközök Gyártóinak képviselői, és stratégiát egyeztetnek a jövő évre. A főbb pontok: - A tökéletes többcélúság tönkretételéhez szükséges egy darab kihagyandó szolgáltatás azonosítása - A használatot lehetetlenné tévő lassúsághoz szükséges hardverkövetelmények lefektetése - A tökéletesen értelmetlen telefonszám-memóriakorlát aktuális meghatározása - A sértően nyomorult sms-memóriakorlát meghatározása - A korábbi modellekkel történő adatszinkronizálást reménytelenné tevő alkalmazások specifikációja - A korábbi termékekhez forgalmazott kiegészítők és az új termékek közti teljes inkompatibilitás szavatolása - A garanciaidő lejárta után jelentkező programozott elromlás időzítésének összehangolása

Miután végeztek, sunyi pillantásokat váltanak, kivájt csecsemőkoponyákból koccintva összeröhögnek, és hazamennek a vállalataikhoz, ahol elektronikus hazugsággenerátor segítségével nekiállnak a mindenképpen lecserélendő vackokat népszerűsítő sajtóközlemények megfogalmazásának.

A rendes férfit a szülőcsatornán kívül elsősorban az autók, a futball és a mobil eszközök érdeklik. Vannak a poligadgetománok és a magamfajták, akik egy darab megoldást keresnek az összes elektronikus szükségletükre. Én rühellek pénzt kiadni mobiltelefonokra, amik direkt alkalmatlanok az ellátandó feladataik egy részére. Megesküdtem, hogy mostantól csak végleg elromlott telefon helyett veszek másikat, semmilyen jobbnak tűnő termék nem csábíthat el. Kivéve a Csaknem Tökéletes Mobileszközt. A CSTM rendes billentyűzettel rendelkezik, hogy írni lehessen rajta emailt vagy ilyen blogpostot, mint ez. Továbbá telefon, fényképezőgép, mp3-lejátszó, email-kliens és GPS-es navigátor.


És létezik. Teljesen véletlenül bukkantam rá a HP.hu saját webáruházában, aztán megvettem máshol, olcsóbban, ajándék magyar navigációs programmal. A vásárlást személyesen bonyolítottam, izzadt kezemben a termék nevét tartalmazó cetlit morzsolgatva. Aztán persze belesültem, de tudtam előre, hogy ez lesz. A készülék neve ugyanis (a pokolba, megint el kell mennem a dobozáért megnézni) HP iPaq hw6515. Szeretném azt hinni, hogy senki nem kapott fizetést a kitalálásáért.

Tényleg, mi a fenét képzelnek a HP-nél? Hogy okostelefont kizárólag szakállas-szemüveges-kövérek és zoknis-szandálosok vásárolnak? Miért nem lehet valamit elnevezni, hátha valaki mégis meg akarja venni egyszer az életben? Kíváncsi vagyok, hány görkoris csajon lógna iPod, ha Steve Jobs PDMP9973-nak kereszteli, mint Portable Digital Music Player és a legnagyobb négyjegyű prímszám. Anyám.

A hw6515 (bruhaha) például abban különbözik a Nokia legújabb Communicatorjától - amit soha nem vennék meg - hogy tud rezegni, négyszer nagyobb felbontású kamerája van, sokkal kisebb, és van benne navigáció. Azaz az én olvasatomban bármikor leküldi sörért és cigiért a közértbe.


Ami hiányzik, az a WiFi a gyors internetért, de vehetünk hozzá alig 20.000 ft-ért WiFi kártyát, és még így is marad egy helye a memóriabővítésre, amire nagyon rászorul. Az alapmemória ugyanis nevetségesen kicsi, mire feltesszük a magyar navigációs szoftvert és kipróbáljuk a fényképezőgépet és az MP3 lejátszóját, már vége is. A szoftver angol Windows.

A billentyűzet apró és hitvány, de legalább van. A gombok sűrűsége és domborúsága miatt a világon csak nekem jó, mert az én ujjaim vékonyak, de nincs hosszú körmöm, mint egy csajnak. Perverzek kedvéért lehet irni a képernyőre a kis tollacskájával is. Magyar ékezetet tud, de hülyén, utólag módosítva. A gyakorlatban használható, de nem ezen kell szakdolgozatot írni.


A képernyő szép, de a billentyűzet miatt kicsi, gyakran kell scrollozni. A felhajtható fedél hasznos védelem, de olyan, mintha direkt idiótával terveztették volna: sötét, hogy nappal mindenképpen fel kelljen nyitni, ha látni akarunk valamit, és mindig útban van. Se hátrahajtani nem lehet teljesen, se támasznak nem használhatjuk, simán kimered felfelé. Elképesztő.

Akkor nézzük sorban.

+ A telefon jól működik, hallani és hallatszani, ami több, mint amit gyűlölt, csúcskategóriás SonyEricsson S700i-m valaha elmondhatott magáról, legyen hetedíziglen átkozott. (eladó, ha valakinek kedvet csináltam volna) A kihangosítója képes autóban is hallható hangerőre. A headset szabvány minijack, így rendes fülest is dughatunk bele vészhelyzetben. A kikapcsológomb egyben a profilok között is vált, mint a Nokiákon. - A gyorstárcsázás csak a tapiképernyőről használható, hosszú másodpercekig kell érinteni, és ha közben megmoccan az ujjunk, nem sikerül. Autóban különösen idegesítő, pont az egygombos tárcsázás értelmét veszi el.

+ A névjegyzék korlátlan, és annyi feljegyzést, hangmemót és személyes adatot attacsolhatunk, amennyit én még az élettársaimról se akartam tudni soha, nemhogy a bérszámfejtőnkről. - Átküldeni viszont csak infrán és bluetoothon lehet névjegyet, sms-ben és mms-ben nem, csak órákig kopipésztelve. Mindenki megőrült?

+A szinkronizálás PC-vel sima ügy, és Mac-en is megy. Utóbbihoz persze nem kapunk szoftvert, de a neten van (Missing Sync rocks). - A programokat installálni csak PC-ről lehet rendesen. Fontos, hogy az automatikus szinkronizálásba a GPS műholdak helyzetét leíró kis fájlokat is vegyük bele, mert a navigáció idegesítően lassú lesz különben.


+ A net tűrhetően gyors - főleg, ha a bedokkoltuk a készüléket, és az anyagép kapcsolatát használjuk. A GPRS kapcsolat elmegy, állítólag tud EDGE-et is. Moziműsort és google-t néztem, mindkettő lejött, és jól használhatóak a rendes webes oldalak, csak nem férnek ki jól. A wap hibátlan, bár marhaság. A pannonos postafiókomat pompásan kezeli, küld, fogad. - Az internethozzáférés hierarchiája nem jól kezelhető. Egy ideális világban az ember beállítana egy sorrendet: ha PC-hez vagy csatlakoztava, használd a megosztott netet, ha van wifi, akkor azt, ha nincs, csatlakozz a GPRS-hez. Ezt nem tudja. -- Továbbá a default postafiókot nem tudja kezelni. Sem gprs-en, sem megosztott neten, sem madzaggal PC-re kötve nem tud küldeni belőle. Ez az a fiók, amit magától használ, ha például kameraképet küldenénk el emailben. Elképzelhető, hogy a hiba bennem van, de én mindent megpróbáltam. Például felhívtam a HP magyar tech supportját. A support eleinte simán barátságtalannak tűnt, később azonban bevallották, hogy fogalmuk sincs, miről beszélek, soha nem láttak még ilyen hw6515 (bruhaha) készüléket. Miközben a hp.hu-n kapható. Nem veszünk egyet nekik közösen? Azóta találtam megkerülő megoldást, de a probléma fennforog.

+ A kamera 1,3 megapixeles. A szoftvere tud forgatni és átméretezni. - A képminőség iszonyú. A felesleges, ronda grafikus felület miatt a képernyő kétharmada kameramódban kihasználatlan. A videó a nagyobbik felbontásban annyira szaggat, hogy sorozat-állóképnek is hitvány.

+ A navigáció a magyar Aeromap programmal jól működik. Segít megtalálni magunkat, kilát az autóból és egész jól tervez és tervez át útvonalat. Különösen vicces, hogy 30 milliós Mercinkbe nem vehetünk ilyen szoftvert, csak a telefonunk képes futtatni. Az autógyártók is teljesen hülyék. A hw6515 (bruhaha) ára egy szabadon választott európai nagyváros térképét is tartlamazza egy másik naviszoftverrel. - Ha nem frissítjük a műholdak megtalálását segítő kis adatfájlocskákat, örökre elveszünk, olyan lassú lesz. Ha nem állítjuk át a spórolós önkikapcsolást az energagazdálkodás menüben, a navigáló készülék kikapcsol, mi pedig megőrülünk. Ha kikapcsoljuk, 2 óra alatt lemerül.

+ A rendfenntartói funciók teljesen jók. A teendők és a naptár kezelése egyszerű és értelmes. A végtelenül konfigurálható ébresztő végre tud a hét különböző napjain máskor ébreszteni automatikusan, és az általam beállított hosszúságú szundiperiódussal.

+ Ha lemondunk a WiFi kártyáról, akár 2,5 GB SD és MiniSD kártyát pakolhatunk bele, ez pedig temérdek óra zene. - Szomorú, hogy alapáron nem kapunk egy kártyát se. A beépített 66 MB ramot leírni is szégyellem.

Végül


Az emailküldés megoldásáig szenvedélyesen rühelltem a hw6515-öt (bruhaha). És a HP ügyfélszolgálatát. Minden más nagyszerűen működött, de emailkezelés híján nem méltó a Csaknem Tökéletes Mobileszköz címre, így felesleges pénzkidobásnak tartottam. Amióta a levelezés megy, kedvelem. Még kissé nyers, helyenként hülye, és hát Windows fut rajta, néha kicsit újra kell indítani.

Nem szívesen adom az áldásom egy olyan készülékre, melynek teljes beüzemelése két komplett munkanapomba került. De végül mindent megcsinál, amire van, és ennyi mindent egy eszközben senki más sem kínál egyelőre. A gyári akksival egy napot bír végig, de azt is csak akkor, ha nem nagyon PDA-zunk és navigálunk vele. Sima telefonként szinte elketyeg kettőt is. Egy hét tapasztalatával mögöttem megvenném megint.

De ez nem jelenti azt, hogy mást is erre buzdítok. Majd ha lesz rendes neve.

Epilógus: A hozzászólásokban felbukkant rengeteg kérdés és tanulság, ezeket összefoglalom. - Érdemes lehet kivárni a vásárlással, mert érkezőben vannak a windos mobile 5 gépek. - Miért nem inkább Nokia 6500? Mert nagyobb, nem rezeg, rosszabb a kamerája és nem tud navigálni. - Ha nagyon lemerül (és gyorsan merül), akkor elfelejt mindent. Nálam egy napot még egy órányi navigációval is elment. - Az ajándék Aeromap magyar naviszoftver gyakori resetet igényel. És a pozíciónk gyors megtalálásához elengedhetetlen, hogy rendszeressen frissítsük a műholdpozíciós adatbázist.
Hosszabb távú tapasztalatok - Ha több alkalmazás fut egymás mellett, a CSTM kétségbeejtően lassú lesz, aztán simán memóriahiányról panaszkodik, vérhab jelenik meg a szája sarkában és meghal. Próbáljon csak a navigáció lecsukása nélkül fényképezni valaki! És akkor csörrenjen meg a telefonja! Vagy akár ne is! - Az Aeromap egyszerűen nincs kész, akárhányadik verziója is ez. Mással nehezen magyarázható, hogy miképpen őrülhet meg a navigáló robotnő benne, hogy mantraként "újratervezés"-t emlegessen, miközben - és ettől lesz annyira misztikus az egész - a szerkezet pontosan tudja, hogy hol vagyunk és merre kell menni. Csak meghibban, és ütemesen motyogva újratervezget. Kikapcsolva-bekapcsolva is. Aztán máskor meg nem. - És a Csaknem Elviselhetetlen Hibajelenség: A strici a bedugott headset kihúzása után egyszerűen néma marad. Nem ad hangot. Akkor sem, ha újraindítom, ha resetelem, ha leveszem az akksiját. Ilyenkor egy darabig csak a gusztustalan ezüstszínű headsettel lehet használni. Aztán minden jel nélkül egyszer csak megint jó. Van abban valami imponálóan arcátlan abban, hogy egy ilyen készüléket kész termékként árusítanak.

Címkék: gíkdom
46 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyak 2005.08.12. 09:04:11

Hááát...az én definíciórendszerem szerint a leírás alapján ez még messze van a csaknem tökéletestől.

norti 2005.08.12. 15:33:24

Üdv. a PDA-sok között :D

rgeorge 2005.08.13. 10:15:07

Miért nem vennél Communicatort?

wpeople 2005.08.13. 11:53:26

Udv! Vehettel volna P910i-t, igaz billentyuzete kisebb (viszont ha sokat akarsz gepelni, arra a HP is alkalmatlan) - mindkettore megoldas a kulso IR/Bluetooth klavi. Hala egnek nagyon ritkan (2havonta 1x) kell reboot (24h uzem mellett) es 2 napot is kibir. Szoval az inkabb telefon mint pda, de mindent tud pl mp3, video, gps (bluetooth szinten :-) Na mind1, remelhetoleg kijon majd ra sok bugfix ami megoldja a problemakat :-)

zoltan 2005.08.13. 11:57:25

Hasonlo elmenyeken mentem at en is a 6340-emmel. Par hete vettem, mikor mar vilagos volt hogy megjelent a 65xx nem is sokkal dragabban. A dilemmamat, hogy melyiket vegyem, az dontotte el, hogy nagy kepernyore vagytam es a WiFi kotelezo volt. Nos, ezekrol csak annyit, hogy a nagy kepernyo csak nem eleg netezni, minden egyebre a kisebb kepernyo is valoszinuleg ok lenne. Ami meg a beepitett WiFi-t illeti, nem kepes beszelni az en otthoni WiFi routeremmel (amugy minden mas laptop /wifi kartya tudott vele tarsalogni). Rohejes, de ha netelni akarok rajta (hogy minek otthon, a PC mellett azt ne kerdezd) a masodik szomszedom egyeb markaju WiFi access pointjara kell kapcsolodjak mert azon megall. GPSt kulon vettem, gondolvan hogy ha majd a PDA elavul (2 ev) veszek masikat de a GPS marad. Borzalmasan gyenge a jele (persze mert a leggagyibbat vettem: Adapt GPS bluetooth) s mar felhos idoben sem fogja a sateliteket. Raadasul a Peugeot ablaka ugy tunik hogy kifogja a GPS jel nagy reszet, mert ha kirakom a tetore akkor megy. Gagyi, mindegy, remelem a PDA-nak jobb a vevoje. Nem mondhatom hogy megbantam a vetelt, de nem is fenekig tejfel. Nekem annyiba kerult mint egy jobb mobiltelefon (kb 250 Euro) ugyanis belgiumba a PC-prive program kereten belul vissza tudom igenyelni a netto ar 60%-at, ugy hogy aszondom megerte. Amugy nekem egy mobiltelefon nem sokat kell tudjon: jo legyen a jele, tartson az aksi es fogadjon sms-t. Minden egyeb extra, amire penzt nem adok. A 6340 azert kellet, hogy legyen egy konnyen hasznalhato organajzerem a telefonon. Amugy sulyosan nagy (foleg a gyari ugymond 'bo"r' tokkal) s legugolni sem lehet tole. Mikor a 6515-rol olvastam, aszittem a kepernyofedo" jo kitalalmany, ezek szerint az sem minden +. Masegyeb: a 6340-t is rendszeresen ujra kell inditani, mert a windoz beakad rajta. Ha nem telepitgetunk, csak telefonalunk meg organajzelunk akkor stabil, megfelelo. Ja, van hozza csatolhato kulso billentyuzet. (sose hasznalom) Jopont, hogy alapbol van benne ket normalis csengohang, amibol az egyik zajos utcan hallhato, a masik a cegnel hasznalhato anelkul hogy 30 masik kollegat kikeszitsen mikor az asztalomon marad a kutyu mig kifutok a budira. (ja, mert amugy nadradszijamat lehuzza, olyan nehez). A cikket elolvasva rajottem arra is hogy lehet gyorsan profilt valtani (hianyzott). Osszegezve: kell hozza egy kis ido amig az ember megtanul banni vele, s addig egy parszor a sirogo:rcs kerulget a kidobott zsak penz miatt. Aztan egy kis fuggoseg is kilakulhat s mar gyo:nged szeretettel pillantunk ra az asztalon. Mai eszemmel a 6510-t vennem ( a kamera nalam nem szempont) ha lenne benne WiFi. Mivel nincs, maradna a 6340.

undefined 2005.08.13. 12:15:37

És miért kellett ezt kirakni az Index címlapjára?

Tessin 2005.08.13. 12:16:15

Én most használom, és megéri a fáradságot megtanulni..:-))

Shiden 2005.08.13. 13:03:26

Hmmm... :D "Nem szívesen adom az áldásom egy olyan készülékre, melynek teljes beüzemelése két komplett munkanapomba került." Nem tudom, miből gondolja bárki is, hogy egy számára ismeretlen operációs rendszert használó számítógépet ennél gyorsabban kiismer...

moonman 2005.08.13. 13:41:47

apám, neked még nem volt a kezedben i-mate JAM! vagy i-mate PDA2. fényévekre van ettől...

Én 2005.08.13. 14:35:45

bakker. én itt a 6340essel arra várok, hogy kijöjjön valami jobb. Erre kijön ez az új, és 1. nem nagyobb a képernyő felbontása 2. nincs benne wifi 3. idióta a design 4. kevesebbet bír az akksi komolyan mondom, hogy HPnél az IPAQ osztály valamelyik vezetője nem normális. Ott ült, és arra gondolt mikor elkészült, hogy "ez igen, ez fasza, ez kell a népeknek". Ha valaki tudja a mailcímét, írja már be ide.

akos 2005.08.13. 14:52:19

Mi a rovid elet titka? http://msmobiles.com/news.php/4048.html

gyaur 2005.08.13. 15:06:13

így jár, aki hp multifunkciós b*szinákat vesz. a vonzó ár/teljesítmény arány behülyít mindenkit.sajnos ebben a szegmensben nagyon kell tejelni a minőségért.

Kalpy 2005.08.13. 15:22:54

Na de 180 ezerért ?

gigi 2005.08.13. 16:14:47

neked meg nem volt meg jo pda-d,ugye? mert ha lett volna, tudnad, hogy a jo pda felbontasa min 640x480, hogy fektetve elvezheto legyen rajta egy internetes oldal, es egy mozifilm, tovabba felesleges ra a bilentyu, mert a ceruza sokkal gyorsabb. merete miatt telefonnak viszont nem tul jol hasznalhato, mert az ember nem szivesen teszi a nadragja zsebebe. hasonlom nekem van, a hp 54es sorozata. ebben viszont nincs telefonkartyanak hely, vacak fenykepezo es gps. ez elozo jo lenne egy gprs kartyahoz. viszont nem nagy gond bluetoossal a telefonokhoz kapcsolodni. a gps meg szivja az akkut. tehat nem biztos, hogy elony, ha be van epitve. egy ilyen gephez min 3 mpixeles fenykepezo jarna. mindenesetre tokeletes gepet meg nem csonaltak. szerintem szandekosan.....

PDA_FAN 2005.08.13. 18:52:07

Hajrá Karotta! Aggyál a mobil windóznak! Nézz el időnként a PdaMánia oldalakra, ott is lvashatsz kedvenc öszvér masinádról. Páran jól lehúztuk szegényt, pedig csak láttuk, nem használtuk. Te pedig rögtön vettél egyet... Bátor ember!

PDA_FAN 2005.08.13. 19:00:15

Télleg nem szemétkedésből kérdem, de most látom kettővel lejjebb, hogy iMac tulaj vagy. Eddig asszittem, a Mac tulajok lelkivilága inkompatibilis egy olyan eszközzel, amely az entrópia törvényeinek engedelmeskedik, nem a felhasználónak.

p 2005.08.13. 21:04:03

Szia! A pdamania.hu oldalon vannak jó fórumok, ha valami infóra lenne szükséged. p

xtal 2005.08.13. 22:44:44

"A Ferrari powered by a Volkswagen motor - that's the HP iPAQ hw6515 in a nutshell. An otherwise excellent set of hardware and software harboured in a surprisingly small form factor is hampered by poor thumbboard responsiveness, a modest processor, limited memory and poor battery life. If your needs for frequent text input and heavy multitasking aren't pressing, and chargers are readily at hand at the end of each business day, the hw6515 presents a tantalizing offer - just beware of its shortcomings." http://www.infosyncworld.com/reviews/n/6013.html

silver 2005.08.14. 01:53:54

Nokia 9500? Van wlan is és jobb a billentyűzet. Igaz windows helyett Symbian, de mexokható. Nálam az iPaq az autós/motoros navigációnál jön be inkább. Bukó alatt füldugó, lágy női hang: -Tartson jobbra :)

Bali 2005.08.14. 02:03:12

En N9500-val hajtok. Fontos a jól, gyorsan használható billentyűzet és a wifi. A kamera jó ha van. Nem művész-képre, arra van másik, hanem a pillanatot elkapni s mással megosztani. :-) Ami miatt én a Communicator mellett döntöttem, az, hogy egy készülékben benne van minden. Tudom, nem rezeg. Tudom tégla. De. Egy darab készülék s nem több. Nem maradt a kocsiban/táskában abillentyűzet, amikor írni kell stb. El tudok jobb készüléket képzelni, de még nem találtam. Más: Karotta (n.b.: szeretem a stílusát) a cikkben gyakorlatilag azokat a hibákat írja le, amik a legbosszantóbbak egy kütyüben. Mi a fenéért ajánlja akkor?????? Ez a cikk szégyen az INDEX számára. Egy fórumban tökéletes lenne, de hol van ennek hírértéke???

PDA_FAN 2005.08.14. 10:36:57

Karotta, csak addig fogod élvezni a GPS navigációt, míg be nem ülsz egy olyan autóba, amelynek fémgőzölt a szélvédője. A szaros HP ugyanis nem tett külső antennacsatlakozót a készülékedre, így a műholdjeleket nem tudja majd fogni. Mindenesetre szeretném látni a Totalcarban, ahogy egy új francia autóban teszteled a készüléket, és 160-as tempónál, miközben csapatsz a tököli reptéren, úgy navigálsz, hogy az ablakon kitartod a HP-t ... :-)

lpuskas 2005.08.14. 10:44:26

Ohhóóó, a nemrég elhagyott Treo 650-em is igen szép darab ám. Wifi nem van, és 2.5ös jack a füles, no meg gagyi a kamera, de legalább 3 napig bírja szusszal, és nem felejt adatot, ha lemerül. A billentyűzete is jól használható. Siratom siratom. Én is pont azért vettem "okos" telefont amiért te. Idegesített, hogy a mobilgyártók hülyének néznek.

Fisher 2005.08.14. 11:40:06

Jham, ennyi negatívum, és csaknem tökéletes? Az eddigi legjobb PDA-m a Psion Revo-ja volt. Minden funkció bug nélkül működött, nem kellett bútolgatni állandóan. De nem mai gyerek, amikor tervezték még szó nem volt wifiről és bluetooth-ról se nagyon. De ez egyáltalán nem zavart volna, ha az akksija, illetve a töltőáramköre ne lett volna beteg. Azóta egy sony clilém van, amit már többször akartam a padlóhoz csapni, hitvány PalmOS tamagocsi. Kb. a harmada hasznos funkciója van mint a Revonak. Most, hogy összeloptam egy csomó programot (ami a Revoban gyárilag megvoltak) talán tudja a felét. Remek.

Diablo 2005.08.14. 12:28:36

Tényleg miért nem volt jó a 9500? Van nagyobb billentyűzete, van wifi, 4 gigáig bővíthető mem, normális kijelző. stb...

a 2005.08.14. 12:46:12

Nem derül ki a cikkből, hogy ebbe a készülékbe is beépítette-e a HP azt a "képességet", amit megboldogult 6340-em tudott, hogy akku eltávolításakor, illetve annak kritikus szinten túli merülésekor képes legyen mindent(!) elfelejteni, amit rövid életében megtanult. HP magyarország neve elhallgatását kérő illetékese :) érdeklődésemre annyit válaszolt, hogy "ismert hiba, nem mindegyik csinálja", majd viccesen hozzáfűzte: "this is a feature, not a bug" Ja, és azóta kiábrándultam a pda-ból :( Talán 10 év múlva újra próbálkozom..

nagydani 2005.08.14. 15:36:54

heló hentes tesó! eléggé lefikázódott az a szegény ipaq. most egészen meginogtam. de azért azt mégis megkérdezném, hogy hol lehet olcsóbban kapni, mert én még csak hp.hu-n láttam...és ugye ha már van máshol ócsón, akkó mér ne ott vegyem meg. :) nagydani

szerintem 2005.08.14. 20:00:58

Szerintem nem érdemes már a 6515-ös készüléket senkinek sem megvennie, hiszen 1-2 hónapon belül megjelennek a windos mobile 5 szofverekkel rendelkező gépek, amelyek egyrészt sokkal stabilabbak, nagyobb tudásúak, másrészt a G3 videotelefonrendszert kezelni képes típusok lesznek. Szerintem akinek esze van, az vár pár hónapot és nem veszi meg ezeket a kifutott szériákat.

Observer 2005.08.14. 20:22:46

Nekem is van, két hete. Egy Asus 730W-t cseréltem le rá, a telefon miatt. Végülis nem bántam meg, de a 240x240 pixel (de ahhoz képest jó) képernyő mondhatni az Achilles-sarka a készüléknek. Ha az Asus gyorsabb procija és a nagyobb képernyője lenne benne (de leginkább 800x600), akkor igencsak csúcsszuper lenne. Így még elfogadható. Tapasztalatom szerint a GPS (ami benne van, ún. Assisted GPS ami lelesi hogy aktuális földrajzi helen melyik holdak szignálját kell keresni) egy nagyságrenddel gyorsabban indul, mint az Asushoz volt külső BT-s, de ugyanannyival pontatlanabb is a Destinatorral. A telefonszoftvere igen kutyaütő, egyáltalán nem intuitív a használata. Még barátkozom vele.

optikus 2005.08.14. 22:38:15

Wazz windozos pdat vettel? Eszednel vagy? palmOS forever:)

Zaknafein 2005.08.15. 10:41:33

Üdv! Jobban jártál volna egy MDA3-al, vagy ahogy írtad vártad volna meg a 4-est. Navigációra Destinator3, vagy szeptembertől az iGo. Üdv: Zaknafein

n a 2005.08.15. 10:46:01

"Megvettem, és egy hét után már nem gyűlölöm." Egy ilyen kellemetes PR cikk, csak olyan eszközről születik _véletlenül_, amelyet az adott cég (HP) megrendel. Vagyis: Karotta Drága! Senki sem hiszi el, hogy megvetted (tisztelet a kivételnek). Kár vót leírni. (Tudom, hogy tudsz rá számlát szerezni...) Hozzájutottam, kaptam, ajándékba adták, rendeltek egy PR cikket oszt idatták ingyé...

Jahát 2005.08.15. 11:44:55

Kéne egy ilyen beszámoló a Q-TEK 2020i-ről... Ugyanis ez már a HP előtt is volt és azt mondják, hogy ezek sokkal jobbak, mint a HP.

hvickey 2005.08.15. 14:27:30

QTEK Forever!!!!!!!!!!!!!! (esetleg Mio!!:)

Fisher 2005.08.15. 14:46:56

PalmOS? A legujjab verzió asszem már tudja azta világrengető ujdnságot, hogy több program futhat benne egyidejűleg. Meg talán ismeri a billentyűzezet is, nem kell az enter gomb helyett a képernyőn kaparászni. A PalmOS egy vicc, kb. 5 évvel van elmaradva pl. az epoc-tól.

Harcipók 2005.08.15. 18:26:35

Akinek van ilyen készüléke és sikerült minden beállítani gondolok itt a MMS WAP EMAIL stb beállításokra az igazán írhatna itt pár sort.. mert nekem sem sikerült beállítani! A Hp-nál meg fogalmuk sincs .. akkor látták ezt a típust mikor megvettem.. még nekem kell nekik elmagyarázni dolgokat .. másról ne is beszéljek.. Adok egy mail címet ha valaki tud valmi okosat mondani beállítások terén shugo(kukac)freemail(.)hu Hali..

Pix 2005.08.17. 10:54:28

Ez a mondat bakker: "A net tűrhetően gyors - főleg, ha a bedokkoltuk a készüléket, és az anyagép kapcsolatát használjuk." - A Trabant tűrhetően gyors, főleg ha felpakoljuk egy teherszállító repülőgépre... Gyakorlatilag csak arra alkalmatlan, amire szánták - mobil eszköznek. 1 napos aksi - vicc.

Bigpe 2005.08.17. 15:07:03

"A PalmOS egy vicc, kb. 5 évvel van elmaradva pl. az epoc-tól." Mégis kb 100x annyi elérhető program van palmra mint más pda OS-ekre. Szóval szerintem a Treo 650 is bőven tudja mindezt, amit a HP (bruhaha)

Bandit 2005.08.18. 13:46:34

Hello Karotta! írtad hogy a pda-d amikor lemerül, mindent elfelejt. Vidd vissza és cseréltesd ki, nekünk is van 1, ugyanez a baja volt, visszavittük és megcsinálták. A kereskedő azt mindta hogy minden második szar és az alaplapot kell kicserélni benne. Hát megtörtént. Ha levettem az akkut vagy teljesen lemerült, akkor ugrott róla a destinator az aeromap és a szótár progi. Ez most már nincs. Üdv

dymo 2005.08.18. 15:50:13

Én két hete vettem, mert a régi PDA-m és a telefonom is bemondta az unalmast. A cikkel sok dologban egyetértek, bár néhány dolgot még érdemes a cikkírónak próbálgatnia (lásd gyorsbillentyűk kezelése). Elégedett vagyok a cuccal, a GPS kiváló (minden autótípusból remekül kilát), a blootooth kapásból felismer minden cuccost (a gagyit is). Az ütést bírja, az aksi lehetne erősebb, de a kocsiban töltöm a szivargyújtóról (+4000 Ft). Sajnos a billentyűvel nem tudtam ékezetes karaktert előcsalni. A kézírás felismerés jobb, mint a régi ipaq-omnál volt. A táp ugyanaz, mint a régié volt, így van most kettő (otthon + munkahely), nem kell cipelni. A legutóbbi balatonfelvidéki túrámon az Aeromap nagy segítség volt. Nekem is néha kilép. 10 éve használok PDA-t (Palm, Ipaq, DaVinci) és azt gondolom, hogy ez most egy ideig kiválóan megfelel.

cm 2005.08.22. 17:07:56

lol........ látszik hogy kezdő pda felhasználó írta a blogbejegyzést. Pix: palmosra régen volt 100x több prog, ez már rég nem igaz. na meg minőség vs mennyiség.

Mc&Co 2005.09.17. 12:55:59

Szépjónapot! Karotta úr kollégájaként írok, de ez nem is annyira lényeges. Én épp most tesztelek, próbálok ki egy ilyen masinát. Háát, vegyesek az érzelmeim, de tény: szokni kell mint minden újdonságot az ember életében. Titkos információ: a Pannon szeptember végén akciózni fogja a hw6515-öt...

Gábor 2005.10.03. 17:33:43

Sziasztok, Nagyon tetszik a szerkezet! (Most P900-ast használok, váltani leginkább a GPS miatt szeretnék). Tud abban segíteni vki, hogy hol érdemes beszerezni? A Magyarország software-t ingyen adják hozzá? Előre is köszi a segítséget! Üdv, G.

MiMi 2005.10.20. 09:20:27

Én sok keresgélés után a PalmOne Treo 650 - t választottam. NEM Windows van, hanem Palm OS, emiatt baromi barátságos, könnyen kezelhető, gyors, nem kell resetelni, iszonyat mennyi progi van hozzá. Isteni a zseniális billentyűzet. Nálunk nem ismert, de megéri a kiprópálást.

UniUser 2005.10.20. 18:23:15

94-ben kezdtem meg az Univerzális Kütyü keresését, egy 2110-esse és egy Psion 3-assal a zsebemben. Treo, iPaq, Smartphone, max. egy évig bírták. A _gyakorlatban_ sokkal hitványabbul teljesítettek, mint egy Nokia. Univerzális Ipari Hulladékok sok pénzért. Átverés. Kb. 2-300 év múlva újra megpróbálom.

Tib 2005.10.21. 18:54:40

szia! miért is jó egy ilyen szerkezet?(a hosszú néven kívül)telefonnak túl nagy,pda-nak butuska,GPS-nek meg megintcsak kicsit gyenge,nem?h van HP pda-m amiben van 1megás kamera, szép nagy érintőképernyős kijelző,lehet rajta filmeket is nézni,mp3azni,van WIFI,blútúsz,infra..PDA-nak tökéletes,van sonyericsson k750 2megás kamera,mp3(inkább erről hallgatok zenét)rds-es rádió telefonnak még nem láttam jobbat,szuper aksi..telónak nagyonis jó,szerintem,ha meg kell GPS akkor vagy veszel blútúszosat PDA-hoz,vagy veszel kocsiba egy rendes navigáziót,ami az áramellátását a kocsiból oldja meg,nem merül le,van külső antenna,mindig lát legalább 4 műholdat(ami ugyebár a feltétele) szóval szerintem akármilyen szép is lenne minden egyben még nem találtak ki rendes készüléket amiben minden megvan...szerintem.de ez persze csak egy hozzászólás

F45 2006.06.24. 12:48:58

"Van abban valami imponálóan? arcátlan abban, hogy egy ilyen készüléket kész termékként árusítanak."
A telefun funkció, és a szakszervíz gyalázatos.
A telefon állandóan önkényesen megszakad, PIN-t kér, és azután is soká gondolkodik, esetenként meg nem is.
A szakszervíz (és a telefon szolgáltató) meg csak szajkózza, hogy adjam be garanciára. Már volt, 2x egy hónapig, csrekészülék meg nincs. Ha működne nagyon szerezhető lenne.

F45

süti beállítások módosítása