Rántott rántotta - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

Rántott rántotta

2017. augusztus 28. 19:42 Nínó Karotta

A ősgyerekeket az evolúció arra programozta, hogy ne egyenek meg új dolgokat, nehogy gyűjtögetés közben megmérgezzék magukat mindenféle ismeretlen terméssel és állattal. Az ősszülők nem stresszeltek a válogatósságon, mert a legtöbb gyerek az éhhalál előtt mégis betolta a vadkörtét vagy a gyapjasmamut-vesepecsenyét, amelyik meg nem, ahelyett szültek másikat, és így nem tudott elterjedni a populációban az élettel ősszeegyeztethetelen finnyásság.

Napjainkban azonban a gyerek már néhány éves korára túl sokba van ahhoz, hogy a természetes szelekcióra bízzuk a sorsát, így ki kell egyeznünk a benne élő kicsi és óvatos ősemberrel. Vagy be kell csapnunk rántással panírral. Egyszer az autóban arról beszélgettünk Samuval (6), hogy a rántott ételek mind finomak. Nyilván. 

img_20160603_205644.jpg

A rántás, szóval a panír – mármint a forró zsiradékban liszt és tojás segítségével az élelmiszerekre égetett, darált, hitvány pékáru – tökéletes gasztronómiai álca. Az ételek szempontjából olyan, mint amilyennek az iskolaköpenyt szánták az egalitariánus társadalmak: eltünteti az osztálykülönbségeket. Nincs az a kézműves IPA-val itatott, egész életét endorfinkómában töltő borjúból nyesett, carrarai márványozottságú Kobe-szegy, nincs az a Jiro Ono-féle kékúszójú tonhal-szasimi, amit ne lehetne egyenlővé tenni a Magyar Idők-remittendából* készített óvodai rántott párizsival egy kis állott étolaj és bolti morzsa segítségével. És úgy már megeszi a gyerek. Hogy miért, az meghaladja e recept terjedelmi korlátait, de az empíriával nem lehet vitatkozni.

dxo_0187.jpg

Tehát éppen ott beszélgettünk az autóban, amikor Samu (6) egyszerre csak felfedezte, hogy a rántott dolgokon kívül még a rántottát is szereti, és hogy ez nem lehet véletlen. Így találjuk fel, lényégében elkerülhetetlen logikai kényszerpályán sodródva, a rántott rántottát.

Rántott rántottát készíteni valójában nem nehéz.  rántott rántottát készíteni a lehetetlenséggel határos, de ugye a Holdra se azért mentünk, mert könnyű volt, hanem hogy ne a szovjetek érjenek előbb oda.

Itt most megkérlek, hogy ha Uj Péter, Molnár B. Tamás vagy Kenji López-Alt vagy, akkor csukd be ezt az ablakot, mert nem akarlak halálra kínozni. Laci bácsi, te viszont görgess bátran, prémium proletárkulinária következik.

Hozzávalók

  • rántotta ízlés szerint
  • kötőszövet (bacon, sonka vagy egyéb, hosszú rostú hús, leginkább bacon)
  • liszt
  • további tojás
  • morzsa 

Elkészítés módja

1: Előkészíted a maghőmérőt és a szuvidáló gépet, kiteszed őket a Kitchen Aid mellé a pultra. Előmelegítesz egy legalább négykilós, öntöttvas serpenyőt, vagy egy kézzel hajtogatott és forrasztott, makulátlanul négyzetes, vörösréz tamago-serpenyőt, vagy bármi mást, amiben rántottát szoktál csinálni, te igénytelen állat.

1.b: Kikészíted a rántáshoz panírhoz a liszt-tojás-morzsa triászt.

dxo_0148.jpg

2: A tojást összekevered, mintha rendes rántottát készítenél. Én teszek bele hagymát és fűszereket, ahogy szoktam. Lehet bele reszelt sajtot és tejet is rakni, ezek hitbéli kérdések, és a végeredményen – hiszen épp ez a panírozás-kirántás lényege – nem változtatnak. Fontos részlet ugyanakkor, hogy a szálas kiegészítők (amilyen a szétbontott karikákra szelt hagyma, a vaskosabbra reszelt keménysajt) segítenek a termék stabilizálásában.

dxo_0150.jpg

3: Ez az első kritikus lépés. Az előmelegített serpenyőbe beleteszed a baconcsíkokat úgy, hogy teniszütőhúr-szerű rendszert kapj. Azaz egymással párhuzamos csíkokat fektetsz függőlegesen és vízszintesen is, felváltva, amivel úgyszólván lefeded a serpenyőt. Alkalmazhatsz átlós szeleteket is. Ez adja majd a rántott rántotta szerkezeti vázát. Ez a rabicfalban a stukatúrnád, a vasbetonban a betonvas, a karbon-kompozit karosszériában a karbonszál, érted.

dxo_0153.jpg

4: Mielőtt a hitvány, pácsóval és vízzel duzzasztott bacon teljesen összeugrana és eltűnne, csak a jellegzetesen kesernyés, undorító utóízét hagyva hátra, gyorsan rálocsolod a felkevert, beízesített tojást. Engeded, hogy nyugton összesüljenek valamennyire, mintha nem rántotta, hanem hemendex készülne. De nem várod meg, amíg kész, hanem...

dxo_0160.jpg

5: Amikor még nyákos felszínű, de már alaktartó a termék, gyorsan és óvatosan átemeled egy hideg tányérba vagy vágódeszkára. Ha ezen a ponton szétszakad, elrontottad. Ha igényes vagy, add a kutyának, és kezdd újra. De persze ha igényes vagy, akkor eleve nem olvasol el egy rántott rántotta receptet, szóval ne add a kutyának, hanem folytasd csak tovább. A rántás panír lényege, hogy bármilyen állagú, formájú és összetételű matériát stabilizál és uniformizál, így nyugodtan kiránthatod a szétesett rántottádat is, csak amatőrebbnek kézművesebbnek fog kinézni.

6: Felvágod a rántottát nagyjából autóskártya-méretű szeletekre. Ha nagyobbra hagyod, elegánsabb, de nehezebben kezelhető és sérülékenyebb. Ha kisebbre, akkor rántotta-nuggets lesz az eredmény, ami elviselhetetlenül undorítóan hangzik, de ezen az egy előnyén kívül csak bajok vannak vele, például ehetetlenné szikkad.

dxo_0161.jpg

7: A szeletkéket óvatosan lisztágyra fekteted, majd a felszínűket is belisztezed. Ha jó pillanatban vetted le a tűzről a rántottád, és megfelelően gazdag benne a kötőrost, akkor nem fog szétesni. Ha mégis szétesne, az 5. pont szellemében szemrebbenés nélkül folytasd.

8: A lisztes felszínű rántottád mártsd a nyers tojásba.** Használhatsz villát, vagy ha gyáva vagy, villa és puszta kéz kombóját.

dxo_0162.jpg

9: A lisztes-tojásos tojást forgasd morzsába. Ne aggódj: ha eddig nem esett szét, innen biztonságban vagy. A rántás panír három összetevője olyan habarcsot alkot, ami bármit stabilizál – ha puszta kézzel dolgoztál az egyes fázisokban, akkor ezt a merevre kötött ujjaidon már meg is figyelhetted.

dxo_0164.jpg

10: Újra felhasználod a serpenyőt. Előtte kapirgáld ki belőle a rántottakészítés esetleges maradékait, mert különben beleégnek az olajba. Boríts bele annyi friss olajat, amennyinek van esélye ellepni a rántottaszeleteket. Hevítsd fel az olajat alaposan. Ne spórold el az időt, a hideg olaj minden rántást tönkretesz. Itt jön jól, ha nehéz a serpenyőd, és viszonylag sok az olaj: minél nagyobb tömegű forró közegbe teszed a rántani valót, annál valószínűbb, hogy szépen megsül, ahelyett, hogy lehűtené a környezetét.

dxo_0174.jpg

11: A forró olajba engeded a rántottaszeleteket. Ha nem volt forró, hiába papoltam róla odafent, akkor ez az eleve ízléstelen étel még kimondottan rossz is lesz. Ha jó forró, akkor csak várj, hogy aranyosodjék a tojáson a morzsa. A berakáshoz képest 10-30 másodperc múlva megfordíthatod. Az események gyorsan eszkalálódnak a rántott rántották világában, így igyekezzünk az olajban sütést a lehető leghamarabb lezavarni. Ahogy aranybarnába fordul mindkét oldala, veheted is ki.

Ne feledd: ez nem rántott hús. Nem kell arra is idő az olajban, hogy a maghőmérséklet megemelkedjen, és odabent tovább készüljön az étel, mert a rántotta lényegében eleve kész volt, amikor beleraktad. Csak arra kell a forró olaj, hogy megpirítsa és fixálja a kérget. Amint ez megvan, kiveheted.

dxo_0178.jpg

A rántás leglehangolóbb része mindig a frissen kivett munkadarabok papírtörlőágyra fektetése, de nem spórolhatod el, mert az olajban tocsogó rántott rántottánál lejjebb már a löncshúskonzerv-fejű fúró sem megy a gasztrokultúra rétegrendjében.

12: A leszárított rántottrántotta-szeleteket ízlés szerint körítve, például csemege uborkával és kenyérrel adom fel. Lehet mellé rendes köretet is készíteni, de a rántott rántotta alapvetően egy vicc, nem áll neki jól, ha túl komolyan vesszük. Ha már úgyis ott az olaj, csinálhatunk hozzá rósejbnit, amit egyébként haladók szintén kiránthatnak, ahogy magát a kovászos uborkát és a kenyeret is, csak akkor nem marad köretünk :(

dxo_0181.jpg

13: Fogyasztás. A jól elkészített rántott rántotta tulajdonképpen nem sokkal rosszabb étel a hagyományos rántottánál. Az éppen megfelelőre pirított rántás texturálisan izgalmasabbá teszi a kiindulási alapnál, az aranyos kéreg roppanása után lágyan jelentkezik az omlettesen habosra sülő tojás, középen pedig a császárszalonna rostosabb állaga gondoskodik a kielégítő őrlésélményről. Jól sütve egyáltalán nem tocsog, a sütőolajat nem veszi fel.

dxo_0190.jpg

Kiadós fogás, három tojásból (plusz a bundázáshoz felhasználandó másik egy-kettőből) simán kijön két felnőtt főétkezése. Aki szívesen feszíti tovább a húrt, megpróbálhatja feltekerni és rántotta-rántottpalacsintaként elkészíteni, ennek előnye, hogy még kevésbé szárad ki a belseje, hátránya, hogy még durvább pepecselés. Aki kedveli a távoli országok egzotikus konyháit, készíthet japán változatot (tamago alapon, tempura bundában); franciát (marhapárizsira ütött rántottából, párizsi bundában; olaszosat (bresaola, speck vagy prosciutto crudo a rántottában, parmezános milánói panírban); bajort (söralátéttel erősített rántottából, sörbundában) szédítően tág a horizont. Minden megoldás érdekel, ha tovább robogsz a rántottrántotta-vonaton, írd meg a saját recepted kommentben.

Ahhoz képest, hogy az egész egy pokoli szójátéknak indult, a gyerek többször kért már magától rántott rántottát, mert őszintén szereti. Bele se merek gondolni, mit kapnak szegények az oviban.

dxo_0194.jpg

* A remittenda az értékesítetlen sajtótermékek kiadóhoz/zúzdába visszaküldött példányainak neve. A Magyar Időkből remittenda természetesen nem keletkezik, megbecsült példányai minden tájékozott állampolgár otthonának elengedhetetlen kellékei. Éppen a szókapcsolat abszurditása, a benne rejlő oximoron feszültsége miatt éltem az alkotói szabadsággal, hogy ezt válasszam.
** Feltűnő, hogy ezen a ponton tojást mártunk tojásba. Felmerülhet a kérdés, hogy nem lehet-e egyszerűen átugrani a lisztezést és a tojásozást, és egyből a morzsába forgatni a félkész rántottát. De igen, lehet. A fotókon látható szeletek között el is rejtettem egy ilyen kontrollpéldányt, és nem felismerhető. Enni sem érdemben rosszabb. Ennek ellenére sem ajánlom, mert csalás. A gátfutáson is sokkal könnyebb célba érni, ha kikerüli az akadályokat az ember, csak elveszi az egész sport értelmét.
UPDATE: A megjelenés után egy órával Pál Zsombor főszerkesztő-punkzenész felhívta a figyelmem arra, hogy a kirántott dolgok borításának neve helyesen panír, a folyamat pedig a panírozás. Ez természetesen igaz, rántásnak egy másik felháborító konyhai rontástechnikát hívnak, amellyel a leveseket és a főzelékeket lehet úgy megalázni, ahogy a panírozással a rántottát. Hál' istennek anyanyelvünk szertelen következetlensége jóvoltából a panírozva, olajban kisütött rántotta ettől még rántott rántotta, szóval minden rendben, nem csaptam be a gyereket <3
29 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róóóbi 2017.08.28. 21:23:21

Ez így, ebben a formában abszolút hihető és részemről kipróbálandó.
A szalonnás tükörtojást imádom, valamiért a rántotta a mumusom, de ha ezzel a módszerrel sem barátkozom meg vele, akkor kötelet érdemlek! :-)

boldogito 2017.08.28. 22:30:43

priceless :)

Laci bácsi meghivatkozásáért és a Magyar idők remittenda*-ért jár a pont :)

Flankerr 2017.08.28. 22:49:38

Mesermunka, kéne erősen :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.08.29. 01:25:08

Bróhaha, q jó, simán meg is enném valszeg.A rántott-"A" amúgy is rulez, a bacon még inkább, hát még akkor együtt...

A Hangyász projekt az teljesen beleállt a földbe?Csak hiányosan követtem annó, ott tartok, hogy az egész darabokra hullva be van bacva egy garázsba, és hogy majd egyszer, talán, újra...

Burgermeister 2017.08.29. 05:40:43

Vállalható, kipróbálható.
Samu nem autós vonalon próbálkozik, hanem gasztro vonal?
Inkább M3 sztorikat plizzzzz.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2017.08.29. 07:33:02

Bármilyen furcsa elsőre, a prémium vagjút is panírozzák néha, wagyu katsu néven fut, és kerülhet akár toastkenyérbe még plusz (akkor wagyu katsu sando):
vilagevo.hu/2016/01/12/privat_teremben_a_legmenobb_tokioi_vagjuetteremben

[ez meg egy példa a tonkatsura, azaz rántott sertés húsra, persze komoly verzióban: http://vilagevo.hu/2017/04/08/a_vilag_legjobb_rantott_husa]

Levente Béla 2017.08.29. 08:42:10

rantott szaraz fustolt kolbasz. probaljatok ki, jol megy a rantott hagymakarikakhoz. :D

dreamhotep 2017.08.29. 08:42:11

Kedves Karotta!

A rántott rántotta az alábbi módon készül:
Nem kell bele baconkarbonszál stb
Este készítesz egy JÓ rántottát, vajjal, lucskosra hagyva. Tojásonként.
Pici tálkákba teszed és kanállal, vagy kávéscsésze-alátétekbe és forgatólapáttal laposra formázod.
Muffinforma is játszik.
Reggelig mélyhűtő.
Meleg vízbe mártod a tálkák alját, így ki tudod szedni a matériát
Innentől a klasszikus metódust követed.
Egyéb jó tanácsaim
először 1 db tojásból készült rántottával tégy próbát, hogy belődd a megfelelő, kb 7mm vastagságot
bő zsiradékban süsd
óvatosan forgasd

kell némi elvetemültség és kézügyesség, de nem lehetetlen.
És ne átkozd a sorsod azt mantrázva:
"Bezzeg a régi gyerekekben még volt anyag"
Francokat. Én is olyan finnyás voltam, hogy csak na. Ma már a hideg pacalt is megeszem.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2017.08.29. 09:16:09

Idővel mindenki eljut oda, hogy az egyetlen megírásra méltó dolog a gasztronómia. De ne bánd, hogy oly sok felesleges kitérőt tettél az autókról szóló regékkel. Csiszolták a stílusod és rutinossá tettek. És végül csak megtaláltad az igaz utat. Hajrá!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.08.29. 10:22:27

Tetszett a cikk, jó a stílusa! A panírozásban valóban Laci bácsi a menő, de a Magyar Időket nem ismerem ...
Az én izlésemnek kicsit sok benne a bacon, pedig rendszeresen eszem rántott (pardon: panírozott) borjúlábat, amit én is lehűtök szeletelés előtt a könnyebb kezelhetőség érdekében. Ha reprodukáltam az ötletedet, posztolni fogom!
Még egyszer gratulálok hozzá.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2017.08.29. 11:01:32

@geegee: A Hangyász tökre készül, csak a tévében (Viasat 6) lehet követni, nem itt, mert így kívánta a televízió. De legkésőbb egy év múlva lehozhatjuk a részeket a neten is, szóval csak addig kell kibírni.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2017.08.29. 11:35:04

:D Imádtam az első betűtől az utolsóig. És talán egyszer még ki is próbálom. :)

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2017.08.29. 15:30:13

@Thoreau: Sajnos ellőttem az összes puskaporom a témában, de ettől még öröm volt végre beérkezett szerzőnek lehetni egy pillanatra.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2017.08.29. 15:31:31

@világevő: az a morzsa, az nem is tudom, mi lehet. Olyan, mintha hópehely volna. Őrület.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2017.08.29. 15:33:33

@dreamhotep: Nagyon érdekes koncepció, bár a bruttó készítési idő így már napokban mérhető, és akkor még nem számoltuk a takarításhoz szükséges hetet. De nagyon tetszik, köszönöm.

Dor B. Zoltán 2017.08.29. 17:26:36

Mindenesetre kedvet kaptam a következő kipróbálni: egyszerű rántottával töltött, négyrét hajtogatott palacsinta, rántva. A tálalásnál lehet a tetejére tenni egy csinos tükörtojást (lásd Holstein), és karikára vágott, ugyancsak rántott burgonyával köríteni.
(A tükörtojást is lehet panírozni?) A tükörtojást is lehet panírozni!

Tudok én türelmes is lenni, ha írsz időnként 2017.08.29. 20:21:50

@Dor B. Zoltán: Ön nyert, reggelire rántott tükörtojást fognak kapni a kölkök.
Ha tetszik, ha nem ;)

Matenak · http://csipszerelde.hu 2017.08.29. 20:59:51

Egészen borzongató belegondolni, hogy mivel most magával rántott ez a kirántás téma, tulajdonképpen én magam is rántott lettem.

_z_ 2017.08.30. 09:17:52

Fasza volt! Ez is! Mondom en, hogy jöhet barmilyen tema, csak irj :)!
Akkormegmarideis: www.youtube.com/watch?v=wKSYlkQlfPo

Plumper_ 2017.08.31. 09:36:47

indul az ellen-gasztroforradalom

osborne 2017.08.31. 19:01:28

Karotta Rántotta :)

butcher__ 2017.10.12. 20:12:55

Natessék erre itt jön szembe youtubeon, rántotta buggyantott tojás :D www.youtube.com/watch?v=a2-v7RDZXbc

Syracuse 2020.11.24. 21:08:36

Omlettet kell készíteni és a panírozást is megspórolja vele az ember. ;)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.04.25. 15:36:23

RÁNTOTTA SZONETT

Ez a zsíros rántotta
Beleimet bántotta.
Azóta, hogy megettem,
Gázveszély lőn megettem.

Aki nem volt előttem,
Azt sajnos mind lelőttem,
S arra, ki gyütt mellettem,
Szájszél böfföt ellettem.

Tyúktojásgáz sugara
Kört írt magyar ugarra,
S metánosan lett e net

Ernégyzetpí-s rettenet.
Mintát haza visz maj’ orr,
Ez a kemény vis maior!

ajánlás:
Herceg, vegyi elemet
Ajánlok fel: belemet.
Nem kell gáz, mi putyini,
S megszűnik a mutyi, ni!

„Költő úr, ön sokszorosan elvetette a sulykot! Önnek körülbelül három kilométer átmérőjű gömbnek kellene lennie ahhoz, hogy biztosítani tudja Magyarország éves gázfelhasználását. Ehhez egy rántotta édeskevés! Illetve édesnek nem édes, de kevésnek kevés. Emellett a bél nem vegyi elem, mert Mengyelejev szerint nincs olyan, hogy bélatom.” /Dr. Tudálék Tádé, szervetlen kémikus és szerves trágya díler/

„Miért, a Rosz se vegyi elem, oszt’ mégis van olyan, hogy Roszatom! Tü durák!” /Fatal Fatalics Fataliga, fehérorosz faék festő/

„Látjátuk beleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, gáz ës homou vogymuk.” /Agyhalotti beszéd, részlet/

„Enni vagy nem enni: az itt a kérdés. Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri bélgörcse minden nyűgét s nyilait; vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, s bélgázt engedve véget vet neki?” /Omlett, a valaki, aki bűzlik Dániában/

„Rettenetes! Gusztustalan! Alávaló koleszterinpropaganda! Irodalmi moslékfertő! Geopolitikailag veszélyes! NEM ENG.! NEM ENG.! NEM ENG.!” /Szottyadt Szötyő, a Magyar-Orosz Baráti Irodalom Legjavával Világ Élvonalára Célzó Élményanyagcsere (MOBILVÉCÉ) c. szakfolyóirat czenzorusz minimusza/
süti beállítások módosítása