Hiénakalauz az Autószalonra - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

Hiénakalauz az Autószalonra

2005. október 22. 21:03 Nínó Karotta

Én már voltam az Autószalonon. Beugró 1500 forint, parkolás még percenként 2. Szittyós zsömi + kóla a büféből 720, és a végén egy huncut prospektust se tudunk hazacsenni. Ajándékot kapni márpedig jó, és ami jár, az jár. Hogy nehogy üres kézzel kelljen hazakullognia, íme a Nélkülözhetetlen Hiénakalauz.

(Égő Ákos csodálatos hamisítványa)

A sikeres hiénát könnyű felismerni. Katalógusok és szóróajándékok súlya alatt tántorogva hagyja el a vásárközpontot, szemét több frissen kapott baseballsapka árnyékolja, a mazdás mackóalsó alatt átizzadva tapad testére a Volkswagen póló, lépteit elnehezíti a Volvo kalucsni és az árlistákkal tömött Iveco hátizsák.

Ezekre lesz szüksége: hamis sajtóigazolvány (lásd fent), ruhacímke, napszemüveg és óra, álbajusz, aktatáska, folpack. A címkékkel, szemüvegekkel és órával a megcélzott vevőkört imitálhatja. Az álbajusz a fiatalabbaknak segít. Aktatáska azért kell, hogy a begyűjtött anyagokat legyen hova elrejteni; akin látják, hogy minden végtagjából prospektusok hullanak, nem veszik komolyan. Folpack a sajtótájékoztatókról összelopkodott hortobágyi húsos palacsinták zsebbe gyűrésére kell.

BMW, Audi és Mercedes kegytárgyakra ne számítson, ezek a márkák ugyanis idén nem állítanak ki. Ha mégis belebotlana valamelyikbe, akkor tudja, hogy az illető hazudott nekünk, és büntetésből a mellékelt hamis sajtóigazolvánnyal próbáljon meg kicsalni valami értékesebb ajándékot vagy korrupciós kölcsönautót.

Jaguar és Lotus lesz, de ők egyelőre kicsik idehaza. Valószínűleg inkább kapni szeretnének, mint adni. A legtöbb, amit remélhet, hogy amennyiben stratégiailag helyes pillanatban villantja ki hamis TAG karóráját hamis Armani zakóujja alól, megszerezheti az Elise-t egy próbakörre. Ha ki akarják szúrni a szemét egy X-type dízellel a hétvégére, mímeljen sértődést.

A hiteles Volvo-vásárló családos és gazdag egyszerre, ami eleve nehéz. A standon szemérmesen mosolyodjunk el a kezünkben tartott cumi láttán, hivatkozzunk a bébiszitterre hagyott gyerekekre. Említsük meg, hogy XC90-et is a biztonsága miatt vettünk, és ugyanezért kacérkodunk most a Volvo kabrióval a BMW 330Ci-nk helyett. Csak ugye aggaszt, hogy a sok vastól nem lett-e túl nehéz, a sok légzsáktól túl puha. És nézzünk várakozón. Aztán hallassunk jellegzetes hiénavonyítást, amint a félrevezetett hostesslány időpontot ad a tesztvezetésre, és nyomdaszagú, szép, kövér katalógust.

A Toyota dörzsölt csapat, de van gyenge pontjuk. Hívassuk a sajtófőnököt, és joviálisan a hátát paskolva érdeklődjünk arról, hogy milyen is volt a Costa-Rica-i medencében koktélozni. Legyünk túlontúl bizalmaskodók és hangoskodjunk, így a kínos jelenetből menekvésként hamar kapunk egy Lexus boroskészletet.

A Renault most nyert az F1-ben, úgyhogy érdemes lehet a kiállított ex-Alonso autó mellett körbeszimatolni. (És a Wind koncept gyönyörű.) Ha nincsenek szóróajándékok, próbáljunk beülni valamelyik kiállított rendes Mégane-ba, ott állítólag előfordul, hogy magától leesik valami kis alkatrész.

A Citroën C6 nagy, elegáns és új. Újságírót fog alakítani. Vegye elő a Volvótól kapott árlistát és csörgesse a Lexus-pohárszettet, miközben megvillantja a Hiénaigazolványt. Ügyeljen, hogy észrevegyék a zakózsebéből kimeredő csirkeszárnyat, a sajtótájékoztatóról ételt lopó megélhetési újságíró védjegyét. Lépjen a pulthoz, és fényképezőgépét fenyegetően lóbálva hiányolja a sajtócédét. Említse meg, hogy bezzeg a Ford milyen pompás pendrive-okon terjeszti a sajtóanyagokat. Fitymálva fogadja el a szitanyomott Citroën golyóstollat. Ha jó a kondíciója, észrevétlenül a szatyrába söpörheti a vitrinen álló André Citroën-mellszobrot is.

A Saabnál nem kétséges, hogy botoxot, iontoforézist és ráncfelvarrást ajándékoznak, az új 9-5-ös ugyanis a világ legtöbbször átkozmetikázott autója. Mivel újat fejleszteni nincs pénz, nyugodtan hagyja ki, ha már fáradt. Legfeljebb megnézi két év múlva még izgalmasabb hűtőmaszkkal. A 9-7 ellenben igazi újdonság, de igazából egy vén amerikai létravázas Chevy TrailBlazer átnevezve. Itt is csak akkor időzzön, ha messziről látja, hogy veszkócsizmát és shotgunt adnak ajándékba. Aztán csörtessen át a Cadillachez, nevezzen mindenkit mothafokának, és észrevétlenül gurítson el egy 22 collos krómfelnit a kiegészítők közül.

A Magyar Suzuki RT figyel a költségekre, ha csak egy kupica gázolajjal kínálják az új dízel Swift tiszteletére, annak is örüljön. Ugyanez a dízel van a legtöbb kis Fiatban és Lanciában is, és náluk biztosan van még pár fiatos kardigán, amilyet az új Grande Punto bemutatóján osztogattak. Ha ilyet lát, vegye el erővel, annyira jó. Néha egy hiéna is ragadozhat.

A Honda csupa új autót hoz, ajándékesőre nem számítanék, de xanax-szal biztos készültek a konzervatív vásárlók és az új Civic közti kulturális sokk kezelésére. A Porsche Hungária egy információs pultot hozott Skoda, Seat, VW, Audi, Porsche, Lamborghini és Bugatti helyett. Itt feltehetően legfeljebb fénymásolt árlistára fenheti metszőfogait, de az éhség és mohóság se ragadja hirtelen a Ssangyong Rodius felé, egy dögevő lehet elvtelen, de nem vak.

Címkék: nem konkrét autó
31 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scheerti 2005.10.23. 07:48:23

te egy állat vagy!!! ez kurvajó volt... lehet hogy 100 kg vagyok és olyan széles a hátam mint egy Ifa plató de a 22 colos felni elguritására nem vállalkoznék:-D ez az egyik legjobb cikk amit mostanában olvastam..

avenger 2005.10.23. 09:42:32

esetleg a fenti sorba kitehetned azt is, hogy "anyam a Volvo". csak a banner temaja miatt.

Maki 2005.10.23. 11:08:08

Hali Hat ez jo volt :) ha mar dolgozni kell vasarnap is legalabb jol indul a nap. Remelem majd en is kitudok menni, a vette-re nagyon kivancsi vagyok :) koszi Maki

Flanker 2005.10.23. 12:29:21

Ez tényleg király volt, éjjel halálra röhögtem magam..:))) csa kígy tovább! Az adással is, és tessék gyorsan felrakin a netre..:)

bagatel 2005.10.23. 13:08:37

a jótanácsaid elgondolkodtatóak és megfontolandók

donghatto 2005.10.23. 15:25:45

mókás:) kár, hogy kevés ember olvassa a blogot..vagy csak kevés ír

KGjunior 2005.10.23. 16:28:00

Én szintén voltam kinn, és ténykérdés, hogy jobban járok, ha előbb elolvasom ezt a cikket, és ezután elgondolkodok rajt, hogy utazzak-e 550km-t, vegyek-e 1500-ér belépőt plusz egyéb cullangokat, és úgy döntenék, hogy NEM! A cikk kenterbe veri az összes magyar autókereskedőt együtt, kongratulésön!

peti 2005.10.23. 17:52:25

ÁHHHH, ez a Rodius az autóipar egyik legnagyobb bűne. elöl-hátul borzalmas. Remélem senki sem fog érte pénzt adni, de a műsorban jól meg lehetne alázni :) Apropó műsor: nem lehetne már a hét elején letölteni az előző heti teszteket? Nekem eddig 160 van letöltve, és biztos hogy meg sem állok, mondjuk... 500-ig! :D

rATdrAgOn 2005.10.23. 20:31:09

MUHHAHAHAHAHA :) C6-ert erdemes kimenni? Mas nem nagyon erdekel. :) Tudom, alapbol hulye es lokott vagyok, de nem tudok mit tenni :)))

g.za 2005.10.23. 23:28:24

Szerintem a Rodiust a magyar piacon igazán árulhatnák Rondius néven...

csajka 2005.10.24. 05:49:01

"Kár, hogy kevés ember olvasa, vagy legalábbis kevés ír." Én például rendszeresen olvasom, csak nem tudok semmi okosat hozzáfűzni. Azt meg hogy milyen tök jó, már egy csomóan mondták.

autofan 2005.10.24. 08:48:11

A cikk nagyon hasznos,sajnos későn olvastam, mivel szombaton már én is voltam a kiállításon :(( Még annyit hozzátennék, hogy a VOLVO standon a kiállító autó első két ablaka leeresztve, majd az autó BERIASZTÓZVA, és mellette áll vigyázban egy F@szi volvo cuccban és kezében a kulccsal. Kérdem én az ilyen márkaképviselet mija faxnak jön el egy autóiállításra? Igaz nem tervezem új autó vásárlását de ha pusztán ezen múlna a másik svédet SAAB amit választanék-meg jobb is...- Egy ilyen "premium" márkától nem igazán ezt várná az ember (vevő/vásárló)... Ja amúgy a saslik meg a gyros király a bűfében, ha már elmegy valaki ki ne hagyja !!!!

v!to 2005.10.24. 12:17:30

Nem rossz a szalon idén, bár kétségtelenül hiányoznak "nagyok", a vw csoport, a bmw, stb. Az újdonságok nagyja is bejön, van amit még szokni kell, de kövezzetek meg érte: a rhodius nem a legrondább... Szerintem legalábbis a mellette álló zöldes nemtudomanevét csúnyább. Caddy sts isteni, utálok is érte mindenkit, aki vezethette :), srx jobb egyben a térdem hozzáért a műszerfal aljához (180cm)... Összességében kár lett volna kihagyni, már csak büfé miatt is :)

omm 2005.10.24. 12:40:24

Gyerekek! Ez csóróság, nem nyalok, de pozsonyban jobb a szalon. Mellesleg a Rodius semmi, nézzétek meg a Pontiac Aztek-ot. Na, az már fekete leves. Üdv Karotta!

rowi 2005.10.24. 16:47:14

hali karotta nekem nem idevonatkozó kérdésem van de ezt hátha gyakrabban olvasod mint a saját fórumotokat: a Rodius tesztnél mi volt az élesztés utáni résznél az a metálos cucc? előre is thx rowi

Juhhéj 2005.10.24. 18:22:27

Ehhh, Karotta megin nagyot alkottál!!! Én szegeden voltam a hangár expón de tuti ugyan az a érzés, sokk villantás, nesze semmi fogd meg jól. Egyedül a Micusok standján kaptak a fiaim koponyánként egy-egy lufit.... (ez is vmi), a szekerek nagy többsége pedig kulcsra zárva, nehogy összetapizzák már. Más: nagyon tiszteletre méltónak találom, hogy egy olyan vasat állítasz lábra, 1 amit magyar ember nem is ismer, 2 ami leírásod alapján még a MÉH telepre sem volt jó. Respect. Király a sok- küllős felni alatta. Sok sikert hozzá, alig várom hogy valamelyik szombat délben a TotalCar-ban lássam!!!! Juhhéj

scheerti 2005.10.24. 20:06:30

Szerintem ennek az autószalonnak semmi értelme mert a kiállitók elég távolságtartóak a leendő vevőikkel,külföldön(legalábbis tőlünk nyugatra) alap hogy leültetik a népet hoznak nekik sütit meg üditőt és elmagyarázzák hogy miért is kéne az ő kocsijukat megvenni.és ott direktmarketing van és az egyszerü sima állampolgár is kap tesztautót itt meg ha nincs rá rengeteg dellád esélyed sincs hogy kipróbáld az uj gépcsodákat.De sebaj,majd felnövünk hozzájuk, vagy ők hülyülnek hozzánk:D

autofan 2005.10.25. 06:49:06

Azon "szekerek" amikbe sikerült beülni és kellemesnek éreztem( ülés cool, dolgok kézreesnek,stb): Ford Focus (sportizé vált, de nem az ST) Ford Mondeo Opel Vectra Caravan Opel Signum SAAB bármelyik modell(all time favourite) Honda Jazz Peugeot 407 Esetleg még az új Grand Vitara (nagy tolongás volt körülötte, így csak látatlanban ). Ya és mégvalami: a Tuning csarnokban beszerezhető vmi borzasztó "UFÓ" zöld emberke lufi akinek van ilyen az tuti járt a kiállításon :)))))

Ramirezz_ 2005.10.25. 15:28:41

Üdv Karotta! Nemrég jutottam el ide és nagyon tetszik az oldal is és persze az írások is Már hétfőn olvastam a beszámolódat, de csak ma jutottam oda, hogy bepötyögjek pár sort. A Budapesti Autószalont ugyan még sosem kerestem fel, valahogy kis ország-kis szalon jutott róla eszembe a beszámolók alapján régebben is. Viszont az "ereklye-gyűjtés" ugyanígy működik tőlünk nyugatra is. '94. óta szinte mindegyik Genfi Szalonon ott voltunk. Az egyik előttem szólónak ellent kell, hogy mondjak, hisz nem ugyanaz egy bizonyos autómárka szalonja, és egy kiállítás. Genfben bizony csak a prémiummárkák lepik meg az embert pl sütivel. És csak megfelelő értékű őltöny viselése fölött:) (ld Hiénakalauz) Egyes márkák ott is szívesen zárják el kordonnal autócsodáikat és fülbőllógós biztonságiembereken múlik, kit engednek beljebb. (negatív élmény: a Ferrari(k)hoz sosem engedtek még 3 méternél közelebb) Pozitív élmény, Maserati: igényes stand, Toszkán borral kínálás, naptár- a shopban 49 sfr lett volna-, egyebek. Az is igaz, hogy katalógus az van és ritka a fénymásolat még árlistában is. Ugyanakkor 2000-től érezhető némi spórolás a kiállítók részéről, talán a recesszió miatt. Akik a kiállítás második hétvégéjét vették célba, bizony sok helyen nem tudtak már a leghétköznapibb modellekhez sem egy nyamvadt katalógust beszerezni. Sajna egyszer mi is így jártunk.. De, hogy visszatérjek a cikkhez, gratula hozzá és ezentúl rendszeres "látogató" leszek.

Arta 2005.10.25. 21:31:42

Üdv! A blog király,írjad csak.Az,hogy lusták az emberek méltatni,szegénységi bizonyítvány róluk. Viszont régen hallottunk a Nissan-ról.Tudom,hogy most a Totalcar Force One a műsor,de azért a turbós vasról is lehetne valami.Mi lett a Koni dolgokkal,és hasonlók.Továbbá lehetne egy kis hanganyag,nem lenne rossz némi visítással,fújtatással,csattogással. Na jó lét! Arta

admin 2005.10.27. 13:40:54

teszt elek

Vargasso 2005.11.04. 13:58:46

Bárcsak egyszer már Ferrarik, Bugattik, Lambók és Porschék között hiénázhatna már kicsiny országunk népe...
Tök jó ez a hiénázás... Arra emlékeztet, mintha söröskorsókat, meg felespoharakat, hamutálakat lopkodnánk egy neves vendéglátóipari egységből.
Én 2-3 éve (or more) próbáltam hiénázni a Porsche-standnál, de már a túlzott ellenőrzöttségre utalt az is, hogy csak bizonyos számú ember mehetett be az elkerített részre, (ergo csak akkor mehetett be pl 5 ember, ha 5 másik épp távozott onnan). Aztán gondos körbenézés után csak meg akartam érinteni egy Boxster (nem is turbo, vagy ilyesmi) kilincsét, de egy nagy kopasz úgy rámnézett, hogy majdnem lef*stam a bokámat, és inkább arrébbmásztam nyálat csorgatva a 30 000 forintos Porsche-tollra, ami viszont vitrin mögött vigyorgott rám vissza.

black soup 2005.11.04. 21:59:43

Kedves Karotta! Ideje lenne valami színvonalat csempészni mind ide, mind a műsorba. Elviccelődtök mindent, nem ártana komolyan venni a dolgot.

scheerti 2005.11.05. 07:31:27

black soup ez úgy hangzik mind egy fenyegetés!!!
Barátom ha komolyságot akarsz akkor hallgasd a Kossuth-rádiót, aztán nézd nézd meg a közszolgálatin az Önök kérték cimü müsort.A szinvonallal kapcsolatban meg csak annyi hogy: biztos véletlen nézed mindig,hétről hétre a totalcart és biztos véletlen jutottál el ide,és gondoltad ha már itt vagy beszólsz.

djbubu 2005.11.05. 09:02:34

Naggyon jo az utikalauz, tapasztalatbol mondom, mukodik is. Na nem a te (al)kartyadat nyomtattam ki, hanem 97' ben volt salyat pesssz-em. Jartunk mi azzal mindenhova es volt am zsakmany is mindig. Itt ahol most vagyok ezt meg nem veszik annyira komolyan! Apro popo! A hienaskodashoz lenne par felajanlasom! Ha ezt elolvasod, dobjal mar legyszi egy emailt a djbubu@freemail.hu cimre es megbeszeljuk, hogy megbeszeljuk! Koszi, tovabbi sok sikert!

Zirig Árpád 2005.11.08. 13:56:30

Nem tudjátok hol szerezhetnék olyan Fiatos mackófölsőt??? olyanra vadászok nagyon régen, és a szlovákiai autószalonon ahol voltam nem sikerült szereznem, hiába volt sajtóigazolványom.

Árpi
orwobaowah@yahoo.com

a 2005.11.10. 06:09:49

Mi sem csökkenti jobban a használt kocsi fogyasztását, mint az eladó.

Rendőr megálítja az autóst, és felnyittatja a motorháztetőt:
-Az mi?-érdeklődik.
-Gyertya.
-És az?
-Az is gyertya.
-És az?
-Az is.
-Na ne vicceljen velem, autó ez vagy karácsonyfa?

-Én az apám mesterségét foytatom.
-Mi az apád?
-Munkanélküli.

pityke 2005.11.11. 13:18:18

AUTOFAN: Te teljesen el vagy tájolva. Én két éve dolgoztam fönn a kiállításon a PUG standon, és bizton állíthatom neked, hogy semmi sansz arra, hogy minden béna érdeklődőt süteménnyel tömjünk, mert a látogatók fele csak nyálcsorgató nézelődő, meg nagyokat mondó sznob...

Úgyhogy: ha bejössz a szalonba, és valóban látom rajtad, hogy nem csak dumálsz, hanem tényleg autót akarsz venni, kapol egy egész tepsi almáspitét, ha akarod, meg kétliter kólát.

De addig nem dumálj, amíg fogalmad sincs semmiről.

Az írás amúgy báró volt, és teljesen egyetértek Karottával a leírtakról! Köszi

pityke 2005.11.11. 13:18:50

AUTOFAN: Te teljesen el vagy tájolva. Én két éve dolgoztam fönn a kiállításon a PUG standon, és bizton állíthatom neked, hogy semmi sansz arra, hogy minden béna érdeklődőt süteménnyel tömjünk, mert a látogatók fele csak nyálcsorgató nézelődő, meg nagyokat mondó sznob...

Úgyhogy: ha bejössz a szalonba, és valóban látom rajtad, hogy nem csak dumálsz, hanem tényleg autót akarsz venni, kapol egy egész tepsi almáspitét, ha akarod, meg kétliter kólát.

De addig nem dumálj, amíg fogalmad sincs semmiről.

Az írás amúgy báró volt, és teljesen egyetértek Karottával a leírtakról! Köszi

pityke 2005.11.11. 13:27:36

bocs autofan, az előbbi hozzászólásomscheerti-nek szólt, nem neked. Vegyétek már észre, hogy egy kiállítás nem azért van, hogy ott nyúzzad az értékesítőt azzal, hogy mennyit ér a nyolcéves nyunyukid, és eelvárd, hogy még a s*ggedet is kinyalja. Köszi

reklamácija 2005.11.11. 20:19:01

HÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ!
Frissíteni blogger, a nép a jussát követeli!
süti beállítások módosítása