A holnap világától ments meg Uram minket - Karotta Közlöny

KAROTTAKÖZLÖNY

Nínó Karotta élete és munkássága autóbuzériában és másutt

A holnap világától ments meg Uram minket

2005. augusztus 26. 01:33 Nínó Karotta

Néhány óra múlva indulok új motorért a halott Hachirokuba. De mielőtt elindulnék, mondanom kell valamit.
Ne nézd meg a Sky kapitány és a holnap világa című filmet.
Kerry Conran rendező úgy gondolta, hogy tart már ott 2005-ben a technika, hogy egy retro képregény-látványvilágú filmet meg lehessen úszni forgatókönyv, dialógusok, színészek, történet és rendezés nélkül. Nem lehet. A Sky kapitány egy nagy költségvetésű trash movie a legrosszabb fajtából. Elejétől a végéig érdektelen, vontatott, annyira átkozottul unalmas, hogy most sem tudom, hogy nem a moziszékben álmodom-e ezt a blogpostot.
A fenti hibákat azért merte elkövetni szegény Kerry, mert az hitte, hogy a mozgó képregénytől majd felébred bennünk az elnyomott kisgyerek, és elnyílt szájjal, markunkban repülőmakettet szorongatva izguljuk végig a Túl Hosszú Filmet.
Fontos és igazából örömteli tanulság, hogy a filmeket mégsem gépek készítik. Hiába számolják az effekteket szilíciummagok, ha a látványt nem jól találja ki egy rendes, büdöset kakiló művész, akkor nem működik. Itt sem működik. Élettelen és életlen világ, bután konfúz, álművészi, rossz.
Inkább próbáld még elcsípni a Pofonok földjét valahol. Arra kéne haladni a világnak, az az igazi csoda.
Címkék: nem autó
16 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kétéltű 2005.08.26. 11:48:37

Végre egy másik Pofonok földje rajongó :D. Nagyon nagy film!

Field 2005.08.26. 13:17:58

Nem jó,hogy ezt így elmondtad,mert mostmár csak azért is megnézem,hogy utána szidhassam.Persze fizetni nem fogok érte.

noval 2005.08.26. 22:11:38

Sziasztok! Úgy látszik rászoktam a commentekre vagy mi... Ne csak a Pofonok földjét, hanem a Shaolin Soccer-t is. Az előző filmje ennek az idiótának. Ennél többet nem kell mondani... Ha érdekel valakit esetleg tudok segíteni.

hitman 2005.08.26. 22:33:33

nekem teccett a Sky Captain.

Rodney 2005.08.27. 22:47:53

pofonok földje igazi csemege :D teljesen véletlen bukkantam rá, igazi egyedi alkotás

Sam. Joe 2005.08.29. 00:01:58

Mester! 8-) A Sky Captain-ről én is pont azt mondtam a cimbiknek, hogy "színészi játék az nincs, történet nincs, baromi jó ez a képregényes látványvilág, de már kicsit uncsi > demókat nézi". Viszont a néma tömegek nevében kérdezném tisztelettel: Mi az ábra a Hangyásszal, meg az Elnökivel? Helyzetjelentést vár a nép!

bloodaxe 2005.08.29. 09:10:41

Mineden szó így igaz. Én is úgy mentem be, hogy fúúú de jó lesz, aztán nagy pofáraesés !

Field 2005.08.29. 14:54:40

Most jut eszembe.A Gloriáról nem tudjuk,hogy áll(mert nem mesélsz).A 200SX-et legalább sejtjük.A Toyotát kiváncsian várjuk..De a 260Zről nem tudunk semmit.Írhatnál egy kis szösszenetet arról is.Elég ritka madár.

lsg404 2005.08.29. 21:00:58

"nagy költségvetésű trash movie" Nagyon pontos, nagyon igaz. De ettől még jó. Mert ez egy műfaj, és műfajában kiváló darab. Neked egyszerűen nem jön be ez a műfaj, mármint a képregényes-repülőmodellszorongatós ponyva. Ha nem lenne ilyen színpadias, "fújja-a hajamat- a szél-amint-nézek-a-messzeségbe" az összes dialógus, ha nem lenne ilyen überinfantilis a forgatókönyv, ha nem lenne a végletekig sablonra írva az összes karakter, és ha nem próbálná magát a forrást megidézni maga a látványvilág, akkor nem lenne műfajhű a darab. Pedig van benne önirónia, meg helyes viccek is. Szóval csak azt nem értem, hogy ha az ilyesmit nem csíped, akkor miért ülsz be egy "Sky Captain and the World of Tomorrow" című filmre? Mit vártál? Szerintem a cím alapján se egy Dosztojevszkij. Akit amúgy érdekel, a filmről meg erről az egész műfajszerűségről merengtem pár sort az oldalamon.

karotta 2005.08.29. 21:30:24

lsq404, a műfaj nem mentség a rosszaságra. Szarból is lehet Dávid-szobrot csinálni, ha a mester érzi az anyagot. Lásd ugyanebben a műfajban a Batman Beginst, vagy a más műfajú de hasonló képi világú Sic Cityt. Mindkettő annyival jobb, hogy megalázó őket egy postba foglalni.

Télapó 2005.08.29. 22:50:49

Szia kedves Karotta és Olvasó! Lehet, hogy így látatlanban nem ér annyit az én véleményem, de szerintem kifejezetten jó volt a Sky Captain. Képregény, mese, de abból a műfajból hibátlan. Nekem még gyerekkoromban volt szerncsém francia és más európai filmekhez. Azok is vontatottak egy Van Damme, vagy Segal filmhez képest, de ettől még összehasonlíthatatlanul jobbak. Az élet sem csupa pofon és lövöldözés, egy rendes filmben van jellemfejlődés, meglepetés, érzelmek és valami művészi plusz. Ezt tudja a Sky Captain. Egyébként a Pofonok Völgye nagyon király! Üdv, Télapó

scheerti 2005.08.30. 09:14:20

karotta! a műfahj szerelmesei( én nem vagyok az) most biztos csalodottságot éreznek a kritikád miatt,mert van akinek ez nagyon tetszik!Én pl: imádtam a KILL BILL-t de a hasonszőrü magyar összevisszaságot az argót a felénél kikapcsoltam.szoval izlések és pofonok különböznek... amugy egyetértek veled mert ezek a filmek nem összehasonlithatóak,és a A Batman begins kategoriákkal jobb a másik kettönél.A világok harca már elég rég kifutott alkotás ha egyáltalán lehet annak nevezni, na ott és akkor éreztem azt hogy bárcsak már lenne vége a filmnek és tudnék hazamenni mert nem érdekelt. véleményem szerint nem kéne a magyar moziknak leragadni a jol bevált amerkiai filmeknél,mert én sok olyan jo angol és francia söt még német filmet is láttam ami a moziban nem ment...

bloodaxe 2005.08.30. 14:18:56

Télapó ! "rendes filmben van jellemfejlődés, meglepetés, érzelmek és valami művészi plusz. Ezt tudja a Sky Captain." Nem kötekedésként, de milyen jellemfejlődés figyelhető meg a filmben ? Én nem vettem észre. Egyik klissétől a másikig vándorolt a rendező. Valamint meglepetés ? Unalmassan kiszámítható. Az én gyomrom hihetetlen végletekig képes megemészteni a filmeket, stílus, történet, szereplő stb. től független. De ebben az esetben megálljt kellett parancsolnom. Képregényeken nőttem fel, (sőt ma is olvasom őket) és semmilyen szempontból nem lehet földhözragadtnak nevezni. Ahogy Karotta is említette a hasonló Sin City jó volt, (tényleg felfedezhető volt fejlődés, esetleg negatív irányba (árulás)) de ez nem. De ez is olyan téma amit akármeddig lehet ragozni, izlések és pofonok ! Re5pect !

Field 2005.08.30. 18:21:29

Basszus,a végén itt ilyen filmkritikus fórum lesz..

wolkens 2005.08.31. 13:52:30

karotta, bennem felébredt az elnyomott kisgyerek, aki elnyílt szájjal, markában (repülőmakett helyett) popcornt szorongatva izgulta végig a Filmet. :-) Üdv,

Dreadnought 2006.01.09. 01:17:43

....Hat elkestel megneztem a Sky kapitanyt, erdeti angol meg minden, es telleg nagyon gyenge. Hiaba csillog mellette biztatoan Angelina Jolie neve. :(
Borzaszto, de annyira hogy vallatni lehet vele.
süti beállítások módosítása